3 october,  3 oktober,  Leiden,  Tradities

Ontzettend anders

Gisteren was het 3 october (in Leiden schrijven we dat inderdaad met een c), de dag waarop iedere zichzelf respecterende inwoner van de Sleutelstad viert dat we in 1574 de Spanjaard over de gemeentegrenzen hebben gekickt. Dat vieren we met een taptoe, een optocht, een openbare hutspotmaaltijd en het uitdelen van haring en wittebrood. Althans, zo vieren we het traditioneel, maar ja, corona. De 3 October-vereeniging had de plannen al behoorlijk ingeperkt en uiteindelijk vorige week de knoop doorgehakt en besloten dat er zo goed als alleen maar online gevierd zou worden. Dat besluit viel vlak voor de persconferentie waarin zo’n beetje alles ons van overheidswege alsnog door de neus zou zijn geboord, waardoor het vertrouwen in de politiek in Leiden in elk geval nog een beetje in stand kon blijven (als ze ons nou ook al Leidens Ontzet hadden afgepakt, was het wel lastig geworden), maar goed: de oproep was om zoveel mogelijk thuis te blijven – en zelfs als je de stad in wilde, moest je natuurlijk een beetje vroeg beginnen, want om 21.00 gaan de lichten aan en om 22.00 sta je gewoon weer op straat. En er was ook verder geen kermis om naartoe te gaan, dus thuisblijven was al met al niet zo heel moeilijk. Ik ga conform traditie ook altijd naar de Lakenhal, om naar de Leidse kunst te kijken, maar daar had ik me voor moeten aanmelden, en toen ik bedacht dat dat nog moest, was ik al te laat.

Wat natuurlijk wel kon, was thuis de traditionele dingen eten. Zo hebben Michel en ik op 2 oktober thuis prima hutspot gegeten, met ribeye in plaats van klapstuk, want we hadden geen tijd om urenlang een stuk oersaai vlees te stoven in de hoop er nog wat van te maken, en zaterdagochtend heb ik haring gehaald op de markt en het ‘echte’ 3 octoberbrood, het Geusje van Bakker van Maanen, gescoord. En omdat ik toch in de stad was, kon ik nog iets doen dat inmiddels ook tot de traditie behoort: de hoge hoed van Marc, die een hoge pief is bij de 3 october-vereeniging, snaaien en een selfie maken met dat ding op mijn hoofd. Dat doe ik al jaren elke keer als ik daar de kans toe krijg, dus toen de gelegenheid zich totaal onverwacht alsnog aandiende, heb ik hem met beide handen aangegrepen. Ik moest daar wel voor naar de kroeg en op een lege maag maar liefst 2 glazen corenwijn drinken, maar ach, dan maak ik dat ook een keer mee, en je moet wel wat overhebben voor je tradities. Waar ik vorig jaar nog in de nacht van 3 op 4 oktober met Stedelijk Beheer mee ben gegaan om de stad schoon te maken, was dat dit jaar niet nodig, want er waren geen buitenfeestjes, bandjes en bergen afval. Dat was dan wel weer prettig, en een keertje niet brak wakker worden op 4 oktober is ook wel een keer leuk. Maar wat mij betreft doen we het volgend jaar weer volledig volgens traditie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.