Corona,  Corona-diaries

Een beetje solidariteit

Onlangs zag ik op het journaal dat de reisbranche weer een beetje opleeft, omdat er mensen zijn die gevaccineerd zijn en die nu dus vinden dat ze dan ook wel op vakantie kunnen. Ergens snap ik dat wel, want we hebben allemaal zin om op vakantie te gaan – zeker nu het hier de hele tijd regent. Maar aan de andere kant heb ik zin om een kwartiertje ritmisch met mijn hoofd tegen de muur te beuken, want volgens mij zijn er drie groepen mensen die nu gevaccineerd zijn, en wel chronisch zieken, mensen die in de zorg werken en zestigplussers, en we weten allemaal dat chronisch zieken en mensen die in de zorg werken nu geen reisjes naar Salou aan het boeken zijn, want die mensen zijn ofwel chronisch ziek ofwel niet in staat om op vakantie te gaan, omdat ze in Nederland moeten blijven om de IC’s te bemannen of de mensen die nog niet gevaccineerd zijn een spuit in de arm te rammen. En dat betekent dus dat het de zestigplussers zijn. Dat zijn precies de mensen waarover jongere mensen al ruim een jaar horen dat het een kwetsbare groep is die bestaat uit mensen die beschermd moeten worden tegen de verspreiding van het corona-virus, waardoor het enorm belangrijk is dat jonge mensen geen sociaal leven mogen hebben, niet naar school kunnen en ook niet met elkaar op het sportveld mogen.

Ik vind daar wat van, namelijk dat het helemaal niet zo raar zou zijn om van de zestigplussers dezelfde solidariteit te verwachten voor deze zomer als ze deze hele lange rottijd van de jongeren te hebben gekregen. Want ja, ik sta vooraan om te zeggen dat ik vind dat die jongeren niet zo dramatisch moeten doen en dat bier drinken in een park geen democratisch grondrecht is dat ze wordt ontzegd. Maar ik vind ook dat we het met zijn allen doen. Wat mij betreft betekent dat dus ook dat we nu met zijn allen niet op vakantie gaan – ook degenen die dat wel zouden kunnen omdat ze gevaccineerd zijn en dat nu mogen. Want als dat een factor was geweest voor het besluiten wat de beste volgorde was om mensen vol te laden met Pfizer, Moderna, Janssen, AstraZeneca of desnoods Spoetnik 5 (alsof het mij inmiddels iets kan schelen wat ik in mijn donder krijg, als ik maar naar de bios mag), dan waren er denk ik veel mensen geweest die ervoor waren geweest om voor te stellen dat de zestigplussers nog even een paar maanden binnen zouden blijven, zodat bijvoorbeeld scholieren die nu anderhalf jaar tegen de klippen op onderwijs hebben gehad na hun eindexamen gevaccineerd en wel even fijn een weekje in de zon mogen gaan liggen. Zo is het niet gegaan en ik vind dat jammer. Want solidariteit werkt alleen maar als we het met zijn allen doen en ik hoop ergens dat de zestigplussers er niet zo inzitten als in het ‘Boomers got the vax’-filmpje van Saturday Night Live (zie hierboven). Maar ik vrees het ergste.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.