Corona,  Corona-diaries,  Politiek,  Vrijheid

Vrijheid

Het is vandaag 5 mei, dus we vieren onze vrijheid. Althans, normale mensen vieren hun vrijheid: Thierry Baudet en de mensen die zich met hem willen associëren hebben onlangs een poster gemaakt waarin ze het einde van hun vrijheid herdachten. Daar heb ik natuurlijk wel gedachten over, die allemaal samen te vatten vallen onder het wellicht voor een D66’er niet zo democratische ‘Thierry, hou anders gewoon even je smoel’, maar die ik ook nader kan nuanceren want sinds corona is er namelijk helemaal niets veranderd aan onze vrijheid. We hebben nog steeds stemrecht. Kinderen kunnen nog steeds naar school. We worden niet doodgeschoten voor onze denkbeelden en we kunnen zo goed als allemaal bijna altijd veilig over straat lopen. Ja, er is hier en daar een aanpassing geweest, zodat we nu met een mondkapje op boodschappen mogen doen, niet naar het museum kunnen en geen massale Koningsdagparty met bier en oranje tompoezen kunnen vieren, maar die aanpassingen zijn tijdelijk en er is geen sprake van beknotting van onze vrijheden omdat iemand heel even zijn inner-tokkie onder bedwang moet houden. Ik weet dat er mensen zijn die op Forum voor Democratie hebben gestemd omdat zij zich uitspreken tegen mondkapjes en vaccinatiedwang, maar dat eerste is tijdelijk en dat tweede is niet zo – al snap ik niet waarom je je niet zou laten vaccineren om te voorkomen dat je een dodelijke en toch best besmettelijke ziekte krijgt. Maar goed, vrijheid zat in Nederland dus.

En vrijheid is zeker wel iets om te vieren, en bij de dankbaarheid voor die vrijheid mogen we ook zeker even stilstaan. Want los van het feit dat er in heel veel landen van de wereld nog sprake is van oorlog, regeringen die op onmenselijke wijze met hun inwoners omgaan of een stevige onderdrukking van bepaalde bevolkingsgroepen, mogen we in Nederland gewoon heel erg veel. In principe mag je hier alles zeggen, schrijven of op een poster zetten – het ergste wat je kan overkomen is dat een blogster met relatief weinig lezers schrijft dat je anders gewoon even je smoel moet houden, maar diezelfde blogster is niet van plan om dat advies (of verzoek) op de een of andere manier kracht bij te zetten. Het is misschien jammer dat er geen grote bevrijdingspopfestivals zijn, maar die komen wel weer terug, en je kunt je vrijheid ook prima vieren zonder dat je op een van regen verzadigd grasveld naar Snelle hoeft te gaan zitten luisteren. Als ik heel eerlijk ben, had ik dat ook niet gedaan als er geen corona-maatregelen zijn. Nee, ik ga vandaag gewoon lekker de boeken lezen die ik wil, me niet schamen voor mijn gedachten en alles zeggen wat me voor de bek komt (tenzij het onnodig kwetsend is, want dan kies ik ervoor om anders gewoon even mijn smoel te houden). Want dat is echte vrijheid, en als ik die dit jaar met een mondkapje op moet vieren, dan heb ik daar helemaal geen probleem mee.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.