Kerstplan B
Zoals ik al vermoedde, bracht de persconferentie van 14 december niet veel goed nieuws met betrekking tot de plannen die ik voor de Kerst had gemaakt. Alle restaurants zijn totaal dichtgegaan, dus het diner met Adriaan en Michel op Kerstavond, dat we al hadden veranderd in een lunch, kon uit de agenda, net als de Kerstbrunch in het Okura-hotel en het Kerstdiner bij Yamazato. De overnachting kon op zich doorgaan, en het hotel wilde ons ook nog wel uit onze culinaire brand helpen door een diner op de keer te serveren, maar ja, ik wil geen sterrendiner op een hotelkamer eten, ik wil de full experience en die hangt voor mijn gevoel nauw samen met echt in een restaurant eten. En toen de brunch en het diner niet doorgingen, had het ook weinig zin om naar Amsterdam te gaan voor alleen een overnachting. Het enige wat gewoon in de agenda kon blijven staan was het plan om Tweede Kerstdag bij Frank en Anita door te brengen, want hoewel het eten en drinken daar voortreffelijk is, zijn zij geen restaurant, en we waren keurig binnen de regels met ons bezoek. We hadden op zich genoeg tijd om aan een alternatieve invulling voor de Kerst te werken en het had ook weinig zin om te gaan zitten kniezen over wat er allemaal niet mogelijk was, dus we hebben ons met al het enthousiasme dat we aan het eind van een nogal druk en eventful jaar konden opbrengen gestort op het maken van Kerstplan B.
Op zich was het natuurlijk helemaal niet zo moeilijk om een alternatief plan te maken, want er mocht helemaal niks, dus de keuze was beperkt. Dat we met Kerst vooral thuis zouden zijn, lag voor de hand, en dat we bij het thuis zijn ook vooral heel veel lekkere dingen op voorraad moesten hebben, lag daarmee ook voor de hand. Dus toen zijn we aan het shoppen geslagen, vooral online, want hoewel we normaal bijna nooit boodschappen thuis laten bezorgen (ik vind het namelijk best leuk om naar de supermarkt te gaan) wilden we nu eten bestellen bij de Lindenhoff, waar we ook graag fysiek (in Baambrugge) langskomen, en bij Crisp, die alleen maar in de online wereld bestaat. En als je maar liefst drie tamelijk prijzige expedities naar restaurants en een overnachting in een duur hotel mag compenseren, is het budget ook nogal ruim, wat resulteerde in een rollade van Amsterdams damhert met rode kool voor Kerstavond, een schitterende côte de boeuf met wilde spinazie en béarnaisesaus op Eerste Kerstdag, croissantjes, een full English breakfast en een prachtige selectie aan spullen voor op de borrelplank – en daarbij serveerde ik allerlei wijnen uit mijn eigen collectie, die ik almaar aanvul en eigenlijk nooit daadwerkelijk opentrek. Voeg daar nog onze prachtige Kerstboom (met zowaar een kroket en een glas rode wijn met echte vloeistof erin), een heel fijne wandeling op Eerste Kerstdag, spelen met de kittens van Frank en Anita, het maken van de afspraak voor mijn boosterprik en een paar mooie kerstfilms aan toe, en dan mag je toch eigenlijk wel spreken van een superfijne Kerst. Zo zie je maar: soms is plan B helemaal niet zo erg.