2023,  Amsterdam,  Bloed geven,  Boeken,  Cultuur,  Den Haag,  Dierentuin,  Film,  Museum

Tot zover mei

Wat een maand. Waar ik de ‘Tot zover april’ inleidde vanuit een extreem relaxede positie omdat ik na 2 maanden plaatsvervangend rectoraat een week had ontspannen en nog een week voor de boeg had, bleek ik daar te vroeg gejuicht te hebben, want toen ik terugkwam op school bleek de rector zo ziek dat hij de hele maand mei op ongeveer 1/4 kracht heeft gedraaid en ik daardoor nog even op 1 3/4 kracht, want de zeergewaardeerde interim is weg. Maar ik ben er al met al toch in geslaagd om er een leuke maand van te maken, met naast achterlijk hard werken ook nog een boel inspirerende activiteiten. En dat is op zich al een prestatie.

Cultuur van de maand: Ook deze maand las ik maar 3 boeken, vooral omdat ik er maar niet in slaag om een aantal boeken waarin ik lang geleden ben begonnen ook daadwerkelijk uit te lezen. Maar dat lukt heus nog wel. Het einde bereikte ik wel van Shrines of gaiety (kocht ik voor weinig in Engeland, was ook niet heel bijzonder), Originals (heel interessant) en Wakker (een poëziebundel die ik cadeau kreeg en die me niet bij zal blijven). Ik zag 2 films, namelijk Spiderman: Into the Spiderverse ter voorbereiding op de nieuwe die nu in de bios draait, en Guardians of the Galaxy 3 (2 keer). Allebei prachtig – ik heb op het moment een minste waarin actiefilms het beste werken. Ik speelde 1 serie uit, The Last Thing He Told Me, prima maar zal me niet bij blijven, ging naar het Rijksmuseum, het depot van Boijmans, de Lakenhal en het Mauritshuis en bezocht een voorstelling van Lien Cornelisse.

De hoogtepunten van de maand: Ik deed een cursus worstmaken bij Brandt en Levie, waar ik de gin-tonic worst uitvond. Onze voorraad is inmiddels op, maar hij was echt heel lekker, dus ik hoop dat ze het recept overnemen, want dat smaakte naar meer, en ik ben te belazerd om in mijn eigen huis worst te gaan staan draaien. Ik had in de vakantie mooie dagen met Bas en met Lianne, in Rotterdam en Amsterdam. Michel vierde dat hij 20 jaar geleden is gepromoveerd met een diner voor al zijn academische vrienden – ik mocht ook komen, waarmee ik de laagstopgeleide aan tafel was. Dat was ook wel eens een bijzondere ervaring. Met Michel ging ik ook nog naar Burgers’ Zoo, en dat was echt een topdag. Een leerling van mij won ‘Op weg naar het Lagerhuis’ – dat was ook wel een feestje waard.

De mislukkingen van deze maand: Ik kreeg lang niet alles af wat ik deze maand af had willen hebben, omdat ik een boel andere dingen moest doen. Niemand neemt het me kwalijk, behalve ikzelf, maar er is veel op de to do-list blijven staan. Ik had meer willen lezen, en dat is niet gelukt. Los van het feit dat ik, zoals ik net zei, moeite heb om de boeken waaraan ik begonnen ben uit te lezen, vind ik het op het moment erg moeilijk om me te concentreren op letters. Series kijken gaat helemaal prima, maar na een halve bladzijde haak ik af. Komt vast wel weer goed.

De dieptepunten van de maand: Toen bekend werd dat de rector echt niet even een beetje een griepje had, maar langer ziek zou blijven en langzaam zou reïntegreren, moest ik wel even slikken, en toen de waardering die ik zou willen achterwege bleek, had ik ook een moeilijk moment. Ik had een lichaamsmeting waar iets uitkwam wat ik heus wel wist, maar wat toch nog best confronterend was.

De prestaties van deze maand: Ik ben erin geslaagd om een groep mensen die niet met elkaar wilde praten toch samen aan tafel te krijgen, met uitzicht op dat er daadwerkelijk een oplossing voor komt. Ik ben in het rectorvormige gat gesprongen en heb een aantal klussen voortvarend opgepakt. Het lukte net aan om bloed te geven binnen de daarvoor gestelde tijd – het spande erom, maar uiteindelijk was ik binnen de 15 minuten klaar. Michel en ik organiseerden een aspergediner op school, en kookten voor 30 man. Dat was een groot succes en het begin van een mooie traditie. En we hebben eindelijk een bank gekocht!

Lekkerste van de maand: Bij Parkheuvel at ik een prachtig gerecht: allerlei variaties op biet met foie gras. Heel erg lekker en slim bedacht. Met Lianne at ik een frikandel speciaal tosti, ik wist niet dat ik het nodig had, en dat weet ik eigenlijk nog steeds niet, maar het was wel bijzonder. Tijdens het diner van Michel was er een mooi gerecht met gepocheerd ei, hollandaise en secreto (dat is ham) en ik genoot ook van sashimi en groene asperges toen ik alleen bij Miss Jones ging eten voordat ik naar een vergadering mocht. Maar het lekkerste was de kalfswang met krabsalade bij De Poort. Echt, je gelooft niet hoe mooi het is tot je het gegeten hebt.

Leukste outfit van de maand: Op een dag dat ik voor Art-Based Learning naar het Mauritshuis ging, droeg ik een jurk van Michael Barnaart, die ik verder eigenlijk te weinig draag, want hij is erg leuk. Ik kreeg er op school ook allerlei complimenten over, dus ik ben niet de enige die het vindt. Misschien toch vaker aantrekken, en dan kan ik al die andere jurken die ik van hem heb ook meteen in roulatie brengen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.