D66,  Neuroses,  Praatjes

Controle

Ik ben een controlfreak. Ik maak heel graag lijstjes en ik bevind me op het moment in een afkickproces van mijn eigen dwangmatige time management-systeem. Ik heb ook allerlei regels met betrekking tot kleding, waaraan ik me altijd houd (nooit meer dan 3 kleuren dragen, maximaal 1 apart dingetje (dus of gekke nagellak, of een bijzonder accessoire, of speciale schoenen) per outfit en tussen 1 april en 3 oktober draag ik geen panty’s of maillots tenzij er een academische plechtigheid of een begrafenis is). Sommige mensen beweren dat ik OCD heb, maar dat gaat me te ver: ik wil dingen gewoon zo netjes mogelijk hebben. Dat zie je overigens niet aan mijn huis, maar als je random een paar tientjes op tafel legt, heb ik ze binnen no time keurig gerangschikt.

Spannende dingen uiten zich bij mij in een obsessie met details. Zo mag ik vanavond D66 vertegenwoordigen op het Cultuurdebat in de Lakenhal, en ik betrap mijzelf erop dat ik, naast een zeer gedegen inhoudelijke voorbereiding, me nu disproportioneel bezighoud met welk ondergoed ik ga dragen. Alsof het ondergoed dat ik draag ook maar iets te maken heeft met het succes van het debat. Sterker nog, als de zaal op enig moment tijdens het Cultuurdebat mijn Marlies Dekkers te zien krijgt, kunnen we denk ik wel met zekerheid concluderen dat de vertegenwoordigster van D66 er een potje van gemaakt heeft. Een heel aantrekkelijk potje, met allerlei interessante bandjes, dat wel, maar desondanks: een potje.

Je hoeft echt niet heel DSM-V te hebben gelezen om te doorgronden dat het me hier om controle te doen is. Ik kan stukken lezen tot ik een ons weeg en ik kan met alle experts  in de stad praten, maar ik heb niet in de hand dat er tijdens dat debat iets gebeurt of dat iemand iets zegt waar ik me niet op heb voorbereid. Dat vind ik gewoon een heel erg enge gedachte. Dus dan ga ik voor de schijnzekerheid van voortreffelijke lingerie. En een nieuw jurkje, want zo ben ik dan ook wel weer. Aan de andere kant doe ik er helemaal niemand verdriet mee, met zo’n voorbereiding. Sterker nog, vanavond zit er een inhoudelijk goed voorbereide D66-chick (#lijst1nummer13) in mooi aansluitende clubkleuren op het podium. En als het begint, dan ga ik vanzelf wel aan, dat is het voordeel van met pubers werken – ik heb altijd wel een antwoord. Eigenlijk heb ik er best wel veel zin in!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.