Concert,  Cultuur,  Liedjes,  Muziek

Lohues

Vrijdagavond ben ik met B naar een concert van Daniël Lohues gegaan. Dat doen we elk jaar, of althans, elk jaar als Lohues in Leiden optreedt. We zijn daarmee begonnen omdat ik ooit voor B’s verjaardag kaartjes voor een optreden had gekocht – ik had zelf niet zoveel met Lohues, maar ik wilde best mee. Maar ik vond het zo’n mooi concert, dat ik sindsdien met veel plezier naar zijn CD’s luister. Het komt ook een beetje doordat ik de man zelf zo prettig vind – hij is sympathiek, kan goed vertellen en weet bij mij de juiste snaar te raken door de manier waarop hij zich kwetsbaar op weet te stellen. Bovendien kan ik de manier waarop hij stad en platteland met elkaar contrasteert waarderen: van de perceptie van anderen (‘Jullie zijn boeren en wij hebben cultuur’) tot zijn eigen ervaring (dat het bij hem in Erica gewoon het allerprettigst wonen is). Ik ben zelf een niet te bekeren stadsmens, maar hij vertelt het mooi. Niet al zijn concerten zijn even voortreffelijk, maar we blijven gaan, en gelukkig maar, want het concert van dit jaar was erg goed.

daniel-lohues-d-pf

Er staan op zijn nieuwste CD (D heet die) weer mooie liedjes, die hij afwisselde met oudere nummers, van Annelie, via Elk mens die hef zich ’n kruus te dragen (‘de een is van piepschuum, de ander die hef ‘m van lood’) tot en met Op Fietse, van toen hij nog bij Skik zat. Lohues is inmiddels 43, en dat is hem ook wel aan te zien (maar ja, we worden allemaal ouder, en bijna allemaal dikker), en hij denkt kennelijk veel na over de vraag of hij nu volwassen moet worden. Dat hij zijn gedachten daarover vertelde terwijl hij met een enorme boog in zijn hand stond, gaf wel de juiste nuancering aan de noodzaak. Op zijn eigen charmante wijze praatte hij alles aan elkaar (hier en daar met iets teveel cabaret, wat mij betreft, en de lange anekdote over het bezoek aan een kerk in Chicago deed me weinig, maar dat effect hebben bezoeken aan kerken meestal op mij). En mijn lievelingsnummer zat er ook bij: Prachtig mooie dag. Volgend jaar zijn we er zeker weer bij!

Op het moment ben ik in Rome, waar ik een heleboel nieuwe flauwekulletjes meemaak. Voor deze post put ik even uit het rijke assortiment aan dingen die ik op 2 en 3 mei heb meegemaakt. Inderdaad, niet zo heel actueel, maar best de moeite waard. 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.