39 dingen,  Antwerpen,  Chocolade,  Cultuur,  Drinken,  Eten,  Kroketten,  Reizen,  Uitjes,  Vakantie

Vakantie

M en ik zijn geen van beiden van die reizers. Als we willen, gaan we op vakantie, maar we willen eigenlijk niet zo vaak. Vorig jaar zijn we in IJsland geweest, het jaar ervoor in New York, maar de drie jaren daarvoor zijn we volgens mij de grens niet over geweest. We hoeven gewoon niet zo nodig. Ook dit jaar hadden we niet echt een doel voor ogen, en dan blijven we lekker thuis: de schuur doen, wat dingen schrijven, een heleboel opruimen en ontzettend veel lezen. Maar we vinden het dan wel weer heel leuk om een flink deel van het vakantiegeld te investeren in een paar dagen luxe op mini-vakantie, liefst in combinatie met een diner in een restaurant dat op onze verlanglijst stond. Zo kozen we voor deze zomer voor een driedaags verblijf in Antwerpen, op relatief korte reisafstand vanaf Leiden, met plenty culturele, culinaire en commerciële mogelijkheden.

20140801-171133-61893252.jpgDe eerste dag besteedden we aan winkelen. Althans, we begonnen natuurlijk met inchecken in ons fancy hotel, dat mij met nog 24 uur te gaan ook nog een mooie upgrade had aangesmeerd, zodat we een business class-kamer hadden, en dus naast een mega-ontbijt, een sauna en een zwembad ook nog konden genieten van een ligbad, een bed met schunnig veel kussens en onbeperkt WiFi. De winkels waren prima: ik had een lijstje gemaakt met adresjes die ik wilde bezoeken, en al met al kwam het erop neer dat we een stevige stadswandeling maakten. Dat de Haute Frituur dicht was, was een teleurstelling, die gelukkig al snel werd goedgemaakt door de kaas- en garnalenkroketjes die ik ergens anders op een ‘binnenkoer’ alsnog heb genuttigd. Ook ’s avonds aten we op een mooie binnenplaats, die van De groote witte arend (een restaurant met een eigen kapel), heerlijk, maar het was het voorprogramma voor het hoofditem van de dag: het bezoek aan SIPS cocktailbar, waar ik het hele scala aan Spring Gins in cocktailvorm heb getest (en een fles gekocht heb natuurlijk) – en dat brengt een boel gelukzaligheid met zich mee, kan ik wel zeggen.

20140801-171133-61893614.jpgM begon dag 2 met uitgebreid gebruik maken van de faciliteiten van het hotel, en ik ging nog even de stad in om de ring waarover ik op dag 1 nog twijfelde daadwerkelijk te kopen. Daarna bezochten we een tentoonstelling over de magisch realisten in de Koningin Fabiolazaal, die net groot genoeg was om het gevoel te hebben dat we echt wat gezien hadden, maar niet zo groot dat we voortaan met een enorme boog om schilderijen van Pyke Koch of Carel Willink heen zouden lopen. Daarna hebben we heerlijk zitten lezen op het terras van M zijn stamcafé (hij heeft in iedere stad een stamcafé, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan). Op de terugweg naar het hotel haalden we nog even de drie flessen gin die ik eerder op de dag gekocht had op bij een voortreffelijke drankhandel, waarna we ons in het hotel gingen klaarmaken voor het bezoek aan The Jane, een redelijk nieuw project van Sergio Herman. En dat was een prachtige avond, waarbij we van gin-tonic tot macarons bij de koffie allerlei heerlijke dingen hebben gegeten en gedronken.

20140801-171133-61893435.jpgDe laatste dag begon een beetje zoals de tweede: uitgebreid ontbijten, waarna ik ging chillen op de hotelkamer en M in de sauna en het zwembad, maar daarna was het programma wel zo’n beetje op. We gingen nog even koffie drinken en chocolade kopen in de stad, en toen wilden we allebei eigenlijk wel naar huis. Dus we zijn niet naar de dierentuin gegaan, niet naar het modemuseum en niet naar het museum van de stad Antwerpen; daar hadden we geen zin in, en het Rubenshuis kenden we al. We zijn gewoon lekker naar het station gelopen met de koffer en de extra stevige tas met al mijn flessen gin, zodat we in alle rust thuis de koffer konden uitpakken en uitrusten van onze enorme vakantie. Want dat hakt erin hoor, zoveel rust, luxe en culinaire hoogtepunten.