Onderwijs,  School

Back to school

Ok, mensen, daar gaan we weer. Er staat een nieuw schooljaar voor de boeg, en omdat ik mezelf ben heb ik allerlei plannen en voornemens om er dit jaar echt een mooi jaar van te maken. En dat betekent vooralsnog behalve voor mezelf zorgen door aan mijn algehele conditie te werken, flink yoga te blijven doen en geen viezigheid te eten, maar een fatsoenlijke lunch mee te nemen, ook zorgen dat mijn lessen iets geïnspireerder zijn dan ze vorig jaar waren. Want alles goed en wel, maar als je het heel erg druk hebt met allerlei andere zaken, is het heel makkelijk om gewoon op een stoel te gaan zitten en tegen de kids te zeggen ‘jullie weten wat jullie moeten doen, aan de slag’. Maar ja, daar ben ik geen docent voor geworden. Ik heb het vorig jaar al gepresteerd om alle toetsen binnen 48 uur na te kijken, en dat wil ik volhouden, want als ik ergens depressief van word is het wel een grote stapel proefwerken die onberoerd en onbekeken in mijn tas zitten. Ik heb veel tutorleerlingen (bij ons heten mentorleerlingen in de bovenbouw zo), en aan hen wil ik structureel tijd gaan besteden, in plaats van op de gang even vragen aan hoe het met ze gaat.

Maar los van de goede voornemens, want die gaan toch eigenlijk uit van de gedachte dat er iets minder voortreffelijk is dan ik zou willen, heb ik er gewoon heel veel zin in. Ik vind pubers leuk, ik geef met plezier les, ik heb ontzettend fijne collega’s, ik heb allerlei nieuwe schoolstimulerende spullen waarmee ik graag wil spelen, we hebben in de lesplanners genoeg onbekende onderwerpen opgenomen om het voor mij uitdagend te houden en genoeg bekende onderwerpen om te voorkomen dat het allemaal te veel wordt, en ik ga weer cursussen opzetten voor de enthousiaste groepen ouders die op dinsdagavonden bij mij onderwezen willen worden in Grieks, Latijn en/of klassieke cultuur. Door alle nevenactiviteiten die ik doe heb ik vanaf dit jaar officieel een aanstelling van 0,4, dus ik werk maar twee dagen op school; dat zegt niets over mijn inzet, want die is sowieso 100%. Dat moet ook wel, als docent, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. En dat bedoel ik niet eens ironisch. Happy new year dus!teacher