Plaatjes,  Projecten

Foto van de dag

Ik heb een boel projecten gehad. Dat komt doordat ik het vooral heel leuk vind om dingen elke dag te doen, of een jaar lang niet, of altijd op dinsdag. Zo heb ik een jaar lang geen kleding gekocht (dat heette the Free Fashion Challenge), en dat was inclusief ondergoed, schoenen, accessoires en zelfs sokken, omdat me dat wel een mooie uitdaging leek. Het lijkt me zelden een mooie uitdaging om gewoon een beetje rustig aan te doen met kleren kopen en alleen te kopen wat ik echt nodig heb, maar een jaar volledig cold turkey gaan, dat lukt me dan weer wel. Een ander project van me was dat ik een zogeheten Project 365 heb gedaan, waarbij ik elke dag 1 foto moest maken en die dan op een speciaal daarvoor opgerichte Tumblr moest posten. En dat is, net als het zero-kledingplan, gelukt. Sterker nog, anders dan het zero-kledingplan, vond ik dit echt ontzettend leuk om te doen.

paddo'sWant wat bleek? Als je elke dag een foto moet maken, dan kijk je om je heen, op zoek naar dingen om te fotograferen. Het leek wel of ik in dat jaar zoveel meer mooie dingen heb gezien dan anders, alleen omdat ik die dingen probeerde te vinden. De oogkleppen, die me in de weg zaten doordat ik met mijn gedachten doorgaans ergens anders ben dan met mijn lichaam, moesten wel af, anders zag ik niks, en daardoor zag ik juist heel veel. Wat ook mooi was, was dat ik, zelfs als ik ’s ochtends vroeg al een prachtfoto had gemaakt en zeker wist dat het die dag niet beter zou worden (zoals in het geval van de foto van Sinterklaas aan de bar), toch nog verder bleef kijken, omdat ik nu eenmaal in de opletmodus terecht was gekomen. En dat leverde al met al toch een boel visuele ervaring op, en ik was extra alert op mooie plaatjes. Als ik alle foto’s nog even bekijk, valt me op dat ik veel foto’s van eten en drinken heb gemaakt, maar ja, zo ben ik, en geheel geeft wel een heel eerlijke samenvatting van dat jaar.

IMG_0998.JPGToen het project was afgelopen, was ik eigenlijk wel blij, maar inmiddels vind ik het ook wel weer een beetje jammer. Ik merk bij mezelf dat ik de laatste tijd weer aan het fotograferen ben, gewoon, met de iPhone, want die zit toch in mijn tas, en ik begin weer op zoek te gaan naar dingen die het vastleggen waard zijn. Ik heb mijn Instagram nieuw leven ingeblazen (voor wie wil: ik heet daar Susannaahhh), en daar maak ik veel gebruik van – want als ik een foto gemaakt heb, vind ik het nog extra leuk om hem een beetje te pimpen met allerlei hipster-filters. Niet in het kader van een project, maar gewoon, omdat het kan. Vandaar de plaatjes bij deze blog: paddestoelen die ik aantrof op het gras in Rotterdam, een arty foto van de poezen en tot slot mijn nieuwe favoriete foto van een trompettist. En waar en waarom ik die gemaakt heb, dat zal ik later vertellen. Echt waar.

trompet