Concert,  Cultuur,  Leiden,  Museum,  Muziek,  Optreden,  Theater,  Uitjes

Nacht van Kunst en Kennis

Het ruime cultuuraanbod in Leiden manifesteerde zich afgelopen zaterdag in de jaarlijkse Nacht van Kunst en Kennis, een evenement waarbij mijn twee lievelingsdingen (nou ja, twee van mijn lievelingsdingen, de Nacht van Yoga en Kroketten zou ook een tof plan zijn) zich in combinatie met elkaar voordeden. Er was een fantastisch programma, dat in een glossy folder met handig blokkensysteem te overzien was – maar het nadeel van zo’n blokkenschema is dat je onmiddellijk bij iedere keuze die je maakt beseft wat je allemaal niet gaat meemaken. En dat is nogal wat. Zo heb ik, om de boel even negatief te benaderen, Arnold Heertje, Paul Cliteur en Bas Haring niet gezien in Museum Volkenkunde, ik heb niet deelgenomen aan het NTR Wetenschapscircus in Boerhaave, Vincent Icke was in de Sterrenwacht en ik niet, en de Stadsgehoorzaal ben ik überhaupt niet in geweest. Bovendien hebben M en ik een aantal dingen gemist, omdat we gewoon botweg net iets te laat waren: Spinvis tussen de Rembrandts in de Lakenhal bleek een kansloze onderneming, want helemaal vol, en ook bij Daan Roosegaarde was er geen plaats meer.

IMG_1443.JPGMaar dat mocht de pret niet drukken, want we hebben ontzettend veel wel gedaan – en daar gaat het maar om. We hebben, toen we bij Spinvis niet terecht konden, eerst even rustig rondgekeken in de Lakenhal. Toen gingen we naar de Leidse Schouwburg, waar we een kort gesprek hadden met de Filosofoon, wat droedelden met wethouder F en daarna de voorstelling De hoop van Leiden hebben gezien, want die werd in reprise genomen. Dat vond ik heel goed nieuws: M had het stuk niet gezien, en ik vond het prachtig, dus ik wilde best nog een keer kijken, want dan was het nu een gedeelde ervaring. Het stuk was ingekort, maar wel zo dat er geen concessies werden gedaan aan de oorspronkelijke voorstelling, en de thematiek (pubers en hun breinen) paste wonderwel in het thema van kunst en kennis. Na de schouwburg belandden we uiteindelijk bij Joep van Lieshout, die heel enthousiast vertelde over bouwen en ontwerpen, naar aanleiding van zijn eigen oeuvre van fascinerende machines en ‘fabrieken’. Omdat M het kunstwerk dat Van Lieshout voor de tentoonstelling Zeven eeuwen Leids Laken maakte nog niet gezien had, gingen we daar even kijken, en daar zagen we een demonstratie spinnen van Janine, die ik ken van de yoga, maar die kunstenaar is.

IMG_1444.JPGEn daarna was het tijd voor muziek. In de prachtige binnentuin van Museum Boerhaave gingen we in de herkansing voor Spinvis, en deze keer lukte het wel, tenminste, als we om een parasol heen keken. Ik vond het weer prachtige muziek (vooral Oostende en Kom terug blijf ik heel graag horen), M was iets minder onder de indruk. Fractiegenoot F en haar vriendin waren het met mij eens, dus op grond van een eerlijk democratisch proces kunnen we concluderen dat het een indrukwekkend optreden was. Bij Volkenkunde trad Douwe Bob op, die na een unplugged sessie in de open lucht in de Hortus eerder op de avond nu met band optrad. Ik weet niet of ik per se een groupie zou willen worden (dat zou ook ziek zijn, hij is geloof ik 21), maar hij wist een prima, uiterst energieke show neer te zetten, en in het licht van het feit dat het inmiddels een uur of 1 was, hadden we dat allemaal hard nodig. Er scheen nog een optreden van Happy Camper met Tim Knol te zijn, in de Lakenhal, maar M en ik zijn naar huis gegaan. Weer een geweldig Leids programma – eigenlijk jammer dat er geen Weekend van Kunst en Kennis is…

IMG_1442.JPG