Drinken,  Gin,  Lijstjes

De 10 van woensdag

In april plaatste ik een lijstje van de 10 gins die ik op dat moment in huis had. Inmiddels heb ik er 25, of 30, afhankelijk van of ik een geweldige mix-je-eigen-gin-set die ik van N heb gekregen tel als 1 of als 6 flessen. Een deel van dat indrukwekkende aantal is nog steeds het oorspronkelijke lijstje, maar ik heb een paar mooie nieuwe die makkelijk een nieuw lijstje kunnen vormen.

  1. Zuidam Dutch Courage – wat een prachtige naam voor een gin. Hij is een beetje scherp, maar niet op een onaangename manier. Meer dat je weet dat je gin aan het drinken bent.
  2. Spring Gin – gekocht in Antwerpen, bij de SIPPS Cocktail Bar, die wordt gerund door Manuel Wouters (de schrijver van mijn nieuwe standaardwerk ‘It’s gin o’clock’) en die deze gin zelf ontwikkeld heeft. Het is een ontzettend lekkere gin: heel fris en met een lichte dennensmaak. Het enige nadeel is dat ik hem alleen in Antwerpen kan krijgen, omdat de fancy apothekersfles niet lekproof is. Ik ben er dus heel zuinig mee.
  3. Filliers Tangerine Seasonal Edition – volgens mijn andere standaarwerk ‘Gin & Tonic’ is dit een heel beperkte limited edition, maar bij een van mijn leveranciers, Wines & More, stonden gewoon twee flessen. Je proeft de sinaasappel en mandarijn, maar wel zonder dat je het gevoel krijgt dat je een Breezer aan het drinken bent. Ik heb ook de gewone Filliers staan, trouwens, die is ook lekker, en qua zijspoor schijnt Filliers een indrukwekkende advocaat te verkopen.
  4. Tanqueray Rangpur Gin – de rangpur is de liefdesbaby van een mandarijn en een citroen, en die smaakt erg goed in een gin, kan ik vertellen. Dit is een aangenaam zachte en een beetje een bloemige gin, en daar word ik best blij van.
  5. Professor Cornelius Ampleforth’s Bathtub Gin – een verjaardagscadeau van B, en heel bijzonder: het is een gin die wordt gemaakt in de stijl van de gin die tijdens de drooglegging werd gemaakt, en hij heeft een heel aparte, licht medicinale smaak, die wordt versterkt door de verpakking van de fles (bruin papier).
  6. Nordés Gin – nog een Spaanse. Net als de Gin Mare een gin die totaal anders smaakt dan de Engels-achtige. Deze smaakt, gek genoeg, een beetje naar zonnebrandcrème, maar dan op een goede manier. Ik heb er niet altijd trek in, maar als ik er wel trek in heb, is er geen andere die zou kunnen voldoen. Een verjaardagscadeau van M. Dank u zeer.
  7. Warner Edwards Harrington Dry Gin – ook in Antwerpen gekocht, een prijswinnende gin op de San Francisco World Spirits Competition (waarom ben ik daar niet geweest?). Lekker bloemig, maar niet te. Ik zou hem zeker ook een prijs geven.
  8. Mombasa Club Gin – een echte koloniale gin, nagemaakt volgens het recept voor de Britse kolonisten in Kenia. Nu is hij gelukkig voor iedereen weggelegd. Hij is erg kruidig en een beetje bitter, maar dat mag de pret niet drukken. Ook deze komt uit Antwerpen overigens.
  9. Tarquin’s Handcrafted Cornish Dry Gin – een cadeau van G, dat hij persoonlijk voor me heeft meegenomen uit Cornwall. En ik durf hem niet open te maken, dus ik kan niet vertellen hoe hij smaakt. Straks valt ineens de bom en dan weet ik het nog niet. Hoogste tijd om de dag te plukken, lijkt me.
  10. Ferdinand’s Saar Dry Gin – ook een verjaardagscadeau (van J & P – ik heb echt heel fijne vrienden, die precies weten wat ik wil hebben). En ook hier geldt: ik heb hem nog niet geproefd. Er zit namelijk een kurk in die ik er met de kurkentrekker uit moet halen, en dat durf ik niet, want straks breekt hij en dan heb ik niks. Of moet ik de hele fles leegdrinken. Dat zou wel een mooie avond opleveren. Hmm.