Eten,  Koken,  Neuroses

Soep maakt alles beter

Ik heb een neiging tot obsessief gedrag. Dat kan uiteenlopen van het verzamelen van spullen (een bepaald merk nagellak dat ik ineens ontdek en dan compleet wil hebben), via series (als ik geen volledig rijtje vinkjes bij Netflix heb, word ik gestresst), langs het maken van to do lists en andere lijstjes (dat behoeft hier geen uitleg vermoed ik) tot eten. Hoewel ik altijd op dieet ben, ben ik geen obsessief lijner (mijn moeder zei een keer tegen me dat ik niet de discipline heb voor een eetstoornis, bedankt ma), maar ik kan wel enorm geïnteresseerd zijn in bepaalde vormen van eten. In de zomer loop ik als een junkie rond op zoek naar kersen, en dat zijn dan niet zomaar geïmporteerde kersen uit Spanje, hoewel die ook prima zijn en je daar geen tweede hypotheek voor hoeft af te sluiten, nee, het moeten dan Hedelfingers zijn, en dan het allerliefst uit Bemelen, want daar zijn ze het lekkerst. Als de kerstcollectie van Tony’s Chocolonely uitkomt, koop ik altijd alle drie de smaken, ook al weet ik bij voorbaat dat ik er minstens een eigenlijk niet lekker vind (banaan-walnoot bijvoorbeeld), maar alleen de twee repen die ik daadwerkelijk wil eten proeven is voor mij gewoon geen optie. Op het moment kan ik de dag niet beginnen als ik niet 4 speltrijstwafels met pindakaas heb gegeten, maar dat kan ieder moment overgaan voor een nieuwe voedselobsessie. Want zo ben ik.

IMG_2012.JPGEen constante factor in mijn leven is soep. Ik vind dat zo prachtig. Het maakt me eigenlijk niet eens uit wat voor soep het is, met uitzondering van Cup-A-Soup, want dat is gewoon kokend water met zout en poeder dat naar tomaat zou moeten smaken. Als ik ergens zit en ik heb een grote kom met warme soep voor me, dan ben ik gelukkig. Ik heb op Twitter de hashtag #soepmaaktallesbeter geactiveerd, en daarmee doe ik verslag van mijn soepactiviteiten. Het is er nog net niet helemaal het seizoen voor, want het ideale soepweer is net een paar graden kouder dan nu, maar ik ben vast begonnen met soep eten en zelfs met soep maken. Ik heb niet echt een recept voor soep, wat ik altijd doe is ui in blokjes snijden, fruiten, eventueel met knoflook, daar dan een berg groente bij doen, bouillon en dan pureren met slagroom erbij. En dan eventueel nog andere fancy ingrediënten. Als de groente pompoen is, dan is de soep lekker met blauwe kaas, of zonder blauwe kaas maar dan met verse gember, koriander en chiliolie. Als ik broccoli gebruik, doe ik er graag brie doorheen. Laatst maakte ik truffelvelouté (met heel veel champignons en een half potje truffeltapenade) en vandaag maakte ik van restjes uit de koelkast soep van pastinaak en meiraap. Straks ga ik naar buiten en dan zorg ik dat ik het goed koud heb – en dan zal ik weer even aan den lijve ondervinden hoe soep inderdaad alles beter maakt.