Cultuur,  D66,  Leiden,  Museum,  Museumselfie,  Uitjes

#selfiemuseum

Het project ‘Museumselfie’ gaat met onverminderd enthousiasme voort – al moet ik bekennen dat het me wel meer tijd kost om aan de foto’s te komen, omdat ik gewoon iets teveel op het programma heb staan om uitgebreid door een museum te kunnen wandelen. Jammer is dat. Maar ik heb er in elk geval weer 5, dus tijd voor een nieuwe vleugel in het selfiemuseum.

Zaal 21: ‘Een deftige parade. De selectie van Rudi Fuchs’, Lakenhal, Leiden

IMG_1795.JPG

Toen ik een officiële fullcolour uitnodiging kreeg voor de opening van de nieuwe tentoonstelling in de Lakenhal, wilde ik daar natuurlijk bij zijn, ook al betekende dat dat ik een bijeenkomst van de debatclub van D66 Leiden moest afzeggen (en als ik liever iets anders doe dan mijn mening onder woorden brengen, zegt dat heel veel). Ik heb er zelfs nieuwe schoenen voor gekocht, met geschilderde bloemen, want dat leek me wel thematisch correct. Het was een goedbestede avond: ik heb vooral genoten van de klassieke muziek-dj, de lezing van Fuchs was vol (tot grote ergernis van M, die ik al eerder een lezing in de Lakenhal door de neus had geboord omdat ik stond te kletsen), en de tentoonstelling vond ik wel aardig (portretten zijn niet helemaal mijn lievelingskunstvorm). De selfie is met twee willekeurige portretten – er hing trouwens ook een spiegel, waarop ik mijn portrettengezicht heb geoefend.

Zaal 22: International Foto Festival Leiden, Leiden dus

IMG_1818.JPG

In het kader van het fotofestival in Leiden staan er verspreid over de stad zuilen met foto’s, dus de hele binnenstad wordt een museum. In cafés, galeries en containers kunnen de gehele series van de deelnemende fotografen bekeken worden, maar het festival is onvermijdelijk. En dat is helemaal niet erg overigens, want ik heb mooie dingen gezien. De moeilijke blik op deze opluchtmuseumselfie komt door de blote tieten in de openbare ruimte, niet dat ik die een probleem vind, want tieten zijn leuk, maar omdat ik me wilde inleven in een tut die dat wel een probleem vindt. De winnaar van het festival was Renate Beense, die een mooie serie over haar ietwat vreemde vader maakte – ik vond de foto’s van Robin Vercauteren misschien nog wel mooier, maar goed, ik zat ook niet in de jury.

Zaal 23: ‘The future of fashion is now’, Boijmans van Beuningen, Rotterdam

IMG_1980.JPG

Dit vond ik echt een fascinerende tentoonstelling over allerlei moderne technieken in de mode. Ik hoop overigens oprecht dat de daadwerkelijke future of fashion er niet zo uitziet, want ik zag weinig kleding die ik aan zou willen trekken, maar als museumopstelling vond ik het prachtig. Het allermooist was wat mij betreft ‘Imagining Chanel’ van Adele Varcoe, een film van een modeshow waarbij de modellen naakt waren maar deden alsof ze Chanel aan het showen waren – en dat deed de commentator en het publiek ook. Een soort van uitgebreide nieuwe kleren van de keizer. Tot mijn vreugde was er ook een gedeelte met zwarte kleding, dus er is ook in de toekomst wel iets voor mij om aan te trekken. Fijn.

Zaal 24: ‘Carthago’, Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden

IMG_2343.JPG

Tja, dit is dus een beetje gênant, want ik ben precies 18 minuten op deze tentoonstelling geweest. Het was de opening, en ik wilde er ontzettend graag heen, maar eerst was de presentatie van de bouwplannen van de Lakenhal, en daar moest ik ook echt bij zijn, en de raadsvergadering begon om 8 uur. Het was dus nogal een hit-and-run, waarbij ik het voor elkaar gekregen heb om de directeur en een prominent Leids archeoloog een handje te geven, over de helft van de tentoonstelling te razen en mijn relatie met een oude vriendin volledig te verzieken door haar ten onrechte te vragen of ze zwanger was. Oh, en een museumselfie te maken, met A, een duo-raadslid van Groen Links, die hetzelfde enthousiasme voor cultuur heeft als ik. Ik ga terug en dan ga ik de hele tentoonstelling bekijken. En niemand beledigen, hoop ik.

Zaal 25: ‘Geisha’, Museum Volkenkunde, Leiden

IMG_2604.JPGDe net opgerichte D66 themagroep cultuur organiseerde een Japan Experience: een bezoek aan de geisha-tentoonstelling en daarna sushi eten. Het is een ontzettend mooie, leerzame tentoonstelling, waarbij je als kijker allerlei vragen mag beantwoorden bij interactieve zuilen om een beloning te krijgen – maar iemand zoals ik doet het vooral om te laten zien hoe goed ik heb opgelet, en daardoor ga ik alleen nog maar beter opletten. A (andere A, handig systeem, met die voorletters) en ik hadden zoveel geleerd over geisha’s dat we zelfs de geisha-blik ingestudeerd hadden. Maar dat is geen selfie, dus voor de volledigheid voeg ik ook mijn kersenbloesemselfie toe. Omdat ik natuurlijk diep van binnen eigenlijk een geisha ben.

IMG_2607.JPGHet museumselfie-project is nog lang niet afgerond en ik zal van alles wat ik bezoek verslag uitbrengen door een foto van mijn harses voor een kunstwerk van onschatbare waarde te plakken. Waarvoor bij voorbaat excuses.