School,  Voornemens

Gelukkig nieuw jaar

Een docent kent twee momenten om de collega’s te zoenen en het allerbeste te wensen: 1 januari, als andere mensen dat ook doen, en de eerste dag van het nieuwe schooljaar. En dat is het vandaag – dus ik heb zo’n beetje iedereen gezoend, ongeveer 60 keer belangstellend geluisterd naar andermans vakantieverhalen en ongeveer 60 keer verteld dat ik dit jaar niet ben weggeweest, maar wel een heel leuke vakantie heb gehad. Er is ook echt een soort nieuwjaarsgevoel, want iedereen heeft wilde plannen, goede voornemens en allerlei nieuwe ambities, waarvan we maar moeten zien wat daarvan uit gaat komen, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Het fijne van zo’n nieuw jaar is dat je weer voornemens kunt maken en misschien wordt dit jaar wel echt het jaar waarop ik al mijn lessen netjes voorbereid, mooie Powerpoints maak ter illustratie van de lesstof, regelmatig contact onderhoud met al mijn tutorleerlingen (en niet alleen de leerlingen met problemen) en altijd op tijd in de les ben. Het is mijn 19e jaar voor de klas en het is tot nu toe nog nooit gelukt, maar wie weet. En anders ben ik gewoon dezelfde docent die ik al was, en dat valt uiteindelijk ook wel mee.

busVandaag beginnen we ook heel rustig, dat wil zeggen: leerlingvrij. Ik zat zowaar op tijd in de bus, zodat ik ook een nieuwe koffiestrippenkaart kon kopen bij de enige plaats in Voorburg waar de koffie te drinken is (die op school is een aanfluiting). De APV* duurde slechts een uur, waarbij een groot deel van de agenda bestond uit het voorstellen van de 16 nieuwe collega’s die ik heb, en daarna kregen we een lezing over hoe we leerlingen kunnen motiveren. In eerste instantie had ik er weinig zin in, maar het was eigenlijk wel erg interessant – de meneer in kwestie zat goed in zijn vakliteratuur en ik vond de filmpjes die hij liet zien ook echt functioneel (al verbaasde me wel dat weinig collega’s het marshmallow-filmpje kenden, dat is toch wel een algemeen bekend experiment, lijkt me). We kregen zowaar een lunch aangeboden, al heb ik daar geen gebruik van gemaakt, omdat ik zelf een fancy maaltijd had meegenomen. Toen was er tijd om rustig de spullen die ik nodig heb voor de tweedaagse workshopmarathon van morgen en overmorgen te kopiëren, en tot slot een getrapte sectievergadering, want met 9 man is het bijna niet mogelijk om allemaal op hetzelfde moment op dezelfde plaats te zijn, dus dan doen we het gewoon in etappes. En dan weer naar huis, want ook het politieke jaar is geopend, en ook vergaderingen bereiden zichzelf niet voor. Morgen heb ik een dagje met de pubers – ik heb er zowaar zin in.

* Algemene Personeels Vergadering, geen politieverordening. Ik neem altijd aanstoot aan de term ‘personeel’, ik vind mezelf een medewerker, maar dat is een andere discussie.