Afvallen,  Dieet,  PBP,  Personal Body Plan

De beste versie van mezelf

Ik doe nu ruim 8 maanden Personal Body Plan en ik heb voor mijn gevoel wel zo’n beetje het doel met betrekking tot gewichtsverlies bereikt. Overigens is dat niet alleen voor mijn gevoel: ik moet geregeld aan mensen toezeggen dat ik niet meer zal afvallen dan ik tot nu toe ben afgevallen, en waar ik dat voor een deel gezeik vind (want waar baseren ze op dat dit het beste gewicht voor me is?), ben ik het er ook wel mee eens, want ik vind mezelf, zeker met kleren aan, er beter uitzien dan ik had verwacht toen ik aan het Personal Body Plan avontuur begon. Ik ben nu 18 kilo lichter, 180% fitter en flink wat zekerder van mijzelf, dus ik klaag nergens over. Als ik op Instagram kijk naar al die mensen die ook het programma volgen denk ik weleens dat mijn rechterfoto (de resultatenfoto waar ik zo trots op ben) voor het merendeel van die skinny dames met zichtbare buikspieren de linkerfoto (de ‘wat was ik een aangespoelde potvis’-foto van voordat ze begonnen) zou zijn, maar goed, ik ben ook geen 22 meer, dus dat zij dan zo. Ik stop overigens voorlopig niet met Personal Body Plan, want ik vertrouw mezelf nog niet om het helemaal zelf te doen en ik wil nog graag iets strakker worden (en nee, dat is niet stiekem nog een paar kilo gewichtsverlies erin smokkelen, dat is proberen bijvoorbeeld de hangpens die voorkomt dat ik ooit ergens in bikini te zien wil zijn weg te krijgen). De hashtag #amIskinnyyet, die ik sinds ik begonnen ben enthousiast bezig, blijf ik lekker gebruiken, want die was altijd al ironisch bedoeld. Ik ben misschien niet skinny, maar wel tevreden met mezelf, en ik had eigenlijk niet verwacht dat ik dat ooit zou bereiken.

pbp2

Deze fase van het Project Afvallen is ook een moment om eens na te denken over een andere hashtag, namelijk #debesteversievanjezelf, die veelvuldig gebruikt wordt door mensen die Personal Body Plan doen. Ik vind hem namelijk enerzijds heel erg motiverend, zeker als ik al die foto’s van mensen en hun ontwikkeling zie, maar anderzijds ervaar ik hem ook als nogal oppervlakkig: ik vind dat de beste versie van mezelf meer is dan een lichtere, fittere versie van mezelf. Als ik eens uitgebreid ga nadenken over hoe ik me die versie voorstel dan is die inderdaad niet 18 kilo zwaarder dan ik nu ben, maar die heeft misschien ook wel een roman geschreven, of een spannende carrière, of een rijk cultureel leven. Allemaal dingen die niet zo heel veel te maken hebben met de omvang van mijn reet. Denk ik. Maar als ik kijk naar de mensen die de hashtag gebruiken die ik echt inspirerend vind, en constateer ik dat dat allemaal mensen zijn die behalve strak ook op een andere manier hebben bereikt wat ze willen: mensen als Tom Barten, die Personal Body Plan heeft opgericht en die nu de baas is van een supermooie gym, Hannah Vreugdenhil, die DoorMeal is gestart, en Sven Borst, die een eigen dojo heeft. Misschien is het zo dat de beste versie van jezelf begint bij fase 1, de beste versie van je lichaam, zodat je vervolgens fase 2, de beste versie van je leven, in werking kan stellen. Dus daar ga ik voorlopig aan werken – maar over fase 1 ben ik in elk geval best tevreden.

pbp resultaten