Culinair,  Dieet,  Eten,  Koken,  Spiralizer

Een nieuw speeltje

Ik vind het leuk om keukenapparatuur om te hebben. Dat komt vooral doordat ik het leuk vind om te koken, en dan wil het weleens helpen om apparatuur te hebben – al is dat lichtelijk overdreven, want op zich kan je met een goed mes en een fijne pan al een heel eind komen, maar voor fancy handelingen heb je gave tools nodig. Bovendien ben ik ook een beetje een gadget-nerd; niet alleen op culinair gebied, want ik kan intens genieten van allerlei interessante machientjes. Ik heb bijvoorbeeld een super-geavanceerd vulpotlood, voor het geval ik besluit te willen tekenen. Ik kan helemaal niet tekenen, maar ik wil gewoon zeker weten dat ik, mocht zich de inspiratie en de aandrang voordoen, niet door iets banaals als het feit dat ik geen super-geavanceerd vulpotlood heb tegen worden gehouden. Maar in de keuken kan ik me pas echt uitleven. Dat komt deels doordat ik dat soort apparatuur kan rechtvaardigen met de mededeling dat ik een kookbedrijf heb (en dat is ook zo: spooons at home at your service), maar ik verzuip niet bepaald in klussen, en als ik al een klus heb, gebruik ik meestal gewoon een goed mes en een fijne pan. Desondanks bezit ik een Big Green Egg, een KitchenAid, een Magimix en een slow juicer, waarvan ik naar alle eerlijkheid kan zeggen dat in elk geval de laatste 3 vooral in de weg staan. Mijn meest recente aanschaf was een spiralizer van Helmsley & Helmsley, een kek apparaatje waarmee je van allerlei groenten interessante spiraalvormen kan snijden.

spiralizer1

Ik had allerlei redenen om hem aan te schaffen: de belangrijkste was dat ik pastasaus lekkerder vind dan pasta, dus de mogelijkheid om courgetti (spaghetti van courgette) te maken leek me wel aantrekkelijk, en dat ik dan spannende slierten of linten van andere groenten kan maken was mooi meegenomen, maar ik was ook een beetje verliefd op de gezusters Helmsley (klik maar op het linkje hierboven), niet in de zin van dat ik graag gepassioneerde seks met ze zou willen bedrijven, maar meer dat ik ze wil zijn. Of in elk geval een van beiden. Ik kocht hem in oktober en ik heb hem toen 4 maanden in de doos laten zitten. Want kennelijk is in mijn geval bezit het einde van het vermaak. Maar deze week had ik tijd om er eens even met dat ding aan de slag te gaan, en ik maakte een bietensalade met feta. Supersimpel: men neme een drietal rauwe bieten, men draaie er met het lintmes door middel van de spiralizer linten van, men kruimele er 100 gr feta light (ik wist ook niet dat het bestond) over en men knippe daar dan weer wat platte peterselie op. Zout, peper, citroensap; klaar. Behalve als je minnaar niet zo’n dieter is dan jij, dan doe je er voor hem nog wat walnoten* en olijfolie op. Omdat het rauwe bieten waren die ik gespiralized had, zag mijn keuken eruit alsof ik een mini-guillotine had gebruikt, maar alles was tamelijk snel schoongemaakt. Ik vond de salade echt superlekker, dus ik zou zomaar die spiralizer niet weer 4 maanden in de doos kunnen laten zitten. Het zal mij benieuwen wat ik hierna door dat ding heen ga jassen.

spiralizer2*In het recept van Helmsley & Helmsley waren die walnoten geactiveerd, maar ik vind mezelf vooralsnog te gaaf om noten te activeren, zeker als ik ze zelf niet ga eten. En je activeert noten door ze eerst een hele tijd in een bak water te leggen, wat me verbaast, want als je pubers wilt activeren heeft nooit iemand het over het weken van die gasten. Ik zou het bijna willen testen.