Afvallen,  Instagram,  PBP,  Personal Body Plan

Eindelijk echt resultaat

Een van de dingen die Personal Body Plan doet om mensen die het programma nog niet volgen te stimuleren zich aan te melden en om mensen die al bezig zijn met het programma te motiveren vol te houden is het plaatsen van ‘voor en na’ foto’s. Je ziet dan aan de linkerkant iemand in een bikini of zwembroek die aan het begin van een afslank- of fitwordtraject staat en aan de rechterkant iemand in een andere bikini of zwembroek, want de eerste is te klein) die er veel strakker uitziet, met meestal onderin links ‘week 0’ en rechts ‘week 16’ of ‘week 20′ (het programma duurt 26 weken, dus zo iemand is dus best ver gevorderd). Ik heb daar vaak om een aantal redenen wat moeite mee. Ten eerste omdat die mensen in 16 weken inderdaad een spectaculair resultaat hebben behaald, maar dat is volgens mij voor veel mensen niet op dat tempo weggelegd; als je niet al heel veel trainde gaat het minder snel en als je niet 22 jaar oud bent en je valt in 16 weken zo veel af ga je hangend vel krijgen, maar die foto’s krijg je niet te zien. De tweede reden is voor mij wat persoonlijker en een stuk minder aangenaam: ik ben jaloers. Niet jaloers op het resultaat, want dat heb ik ook bereikt, maar omdat ik niet gevraagd word om mijn foto’s, zodat ze die kunnen delen. Ik weet dat dit stom is; het resultaat is wat telt, niet of PBP mijn foto op Instagram zet, en bovendien ga ik onder geen beding in een bikini op Instagram – ik werk in het onderwijs en in de politiek en ik wil graag niet dat die foto’s van mij circuleren. Maar dan vind ik het toch jammer dat ik niet de kans krijg om nee te zeggen.

pbp1Na de diplomauitreiking op school maakte ik een montagefoto van mezelf op de diplomauitreiking in 2014, 2015 en 2016, waarop mijn progressie goed te zien was. In 2014 was ik behoorlijk zwaar en daar ook ontevreden mee, maar ik koos expres een foto waarop ik lachte, want ik was toen helemaal niet ongelukkig. In 2015 was ik al begonnen met Personal Body Plan, en nu was (of ben) ik klaar met afvallen en tevreden met het resultaat dat ik geboekt heb. Omdat die foto’s steeds op hetzelfde moment van het jaar genomen zijn, vond ik de montage wel een mooi beeld geven. Ik zette hem op Instagram en kreeg veel enthousiaste reacties – en zelfs een verzoek van PBP om hem te gebruiken voor op de sociale media, waarbij ze mijn uitspraak ‘hoe je kunt groeien door te krimpen’ ook gingen inzetten. Ik zei natuurlijk ja, zelfs toen bleek dat ze de middelste foto niet wilden (terwijl die voor mij wel deel uitmaakt van het proces, maar goed, voor een beetje roem heb je best wat over). Ideaal: ik kreeg het verzoek dat ik al zo lang wilde hebben en ik hoefde geeneens nee te zeggen, want ik heb gewoon kleren aan op de foto’s. Het tekstje dat ze erbij zetten vond ik ook mooi, omdat het vooral ging over dat er meer is dan fysieke progressie. Daar ben ik het zeker mee eens – maar dat wil niet zeggen dat ik niet vatbaar ben voor een beetje erkenning. Want dat ben ik blijkbaar wel.

pbp2

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.