Bekentenissen,  Mindfulness

Feed your head

In mijn constante queeste naar zelf-verbetering doe ik nogal wat dingen in de mild-zweverige sfeer. Om te beginnen natuurlijk yoga (al heb ik dan natuurlijk weer de OCD-versie uitgekozen, waarin het zomaar kan gebeuren dat de docent tegen me schreeuwt, met een stok tegen mijn staartbeen gaat staan duwen of hard op mijn bovenbeen slaat omdat dat ‘dood is’), maar ik heb ook een zwak voor allerlei soorten kruidenthee, self-helpboeken en -blogs, en plaatjes met inspirerende teksten, ook al houd ik me niet altijd aan de dingen die ik daarvan zou moeten leren. In dat kader vind ik eigenlijk dat ik zou moeten mediteren. Ik heb de indruk dat dat voor iemand zoals ik, altijd bezig met van alles, veel te druk en ongefocusd, met neiging tot tobben, heel gezond zou zijn, en, laten we eerlijk zijn, iedereen zou 10 minuten per dag vrij moeten kunnen maken om gewoon even te zitten met de ogen dicht en een eenvoudige oefening doen om in het moment te leven. En zo niet, dan geldt het zen-spreekwoord dat overal op internet te vinden is (dus is het waar): ‘You should sit in meditation for twenty minutes every day — unless you’re too busy. Then you should sit for an hour.’ Jaren geleden heb ik, omdat ik er echt een gewoonte van wilde maken om elke dag te mediteren, eerst het Headspace-boek gelezen en later de Headspace-app geïnstalleerd.

headspace1En ik heb het echt geprobeerd, hoor. De eerste 10 sessies van 10 minuten (die zijn ook gratis) heb ik meerdere keren gedaan, en ook met de vervolgsessies van 10 tot 30 minuten, die je kan gebruiken als je een abonnement neemt, heb ik regelmatig een veelbelovend begin gemaakt. Maar ik hou het niet vol. Elke keer zet ik in mijn agenda ‘2x mediteren’ als doel voor een week, en het lukt niet. Ik kan geen geschikt moment vinden, want heel vroeg in de ochtend dreig ik in slaap te vallen, in het openbaar vervoer is teveel herrie, ’s middags thuis willen de katten aandacht, M ziet me aankomen als ik voorstel dat hij even 10 minuten naar boven gaat zodat ik mijn geest kan bevrijden en heel laat in de avond dreig ik in slaap te vallen. Los van de praktische bezwaren, want die los je zo op, heb ik er gewoon de rust niet voor. Dus zelfs als ik eraan slaag te beginnen, ben ik binnen no time afgedwaald en dan voel ik me vervolgens slechter dan ik me voelde voordat ik een halfslappe poging ging doen om te mediteren, terwijl het toch uiteindelijk de bedoeling is dat ik me beter ging voelen. Ik heb daarom zojuist mijn Headspace-abonnement opgezegd. Dan heb ik ruim €70 per jaar om op een andere manier te besteden aan dingen waar ik me goed van ga voelen. Kruidenthee, self-helpboeken, dat soort dingen. Of misschien gin. Voor iedere mind is er een ander soort mindfulness, lijkt me.

headspace2

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.