Onderwijs,  School

Open Dag

Gisteren was het Open Dag op onze school. Dat is natuurlijk de dag waarop we op zaterdagochtend onze deuren openen voor kinderen die in groep 8 zitten en overwegen het Gymnasium Novum te kiezen voor het vervolg van hun opleiding, maar het is ook de dag waarop iedere school er op zijn allermooist uitziet. Zo zijn er deze week bij ons nieuwe meubels bezorgd, werden alle piemels op de muren overgeschilderd en hebben de glazenwassers er weer voor gezorgd dat het raam waarop ik al zes maanden belangwekkende mededelingen aan klas 3 en 4 schreef weer eens ouderwets doorzichtig werd. Ik vind het overigens volstrekt normaal dat een school zich extra inspant om er op een Open Dag goed uit te zien (laten we eerlijk zijn, ik maak ook alleen maar schoon als er bezoek komt), en ik heb een vergelijkbare inspanning gepleegd op mijn eigen voorkomen. Want dit is helemaal geen goede periode voor docenten om zich te moeten presenteren: het is net toetsweek geweest, dus we hebben nakijkwerk en rapportvergaderingen, met dan ook nog de herkansingen in het verschiet, dus je kunt je voorstellen dat een zaterdag op school doorbrengen misschien niet per se iets is waar we heel erg veel zin in hebben, maar ja, we hebben volgend jaar toch ook leerlingen nodig, dus we zetten ons allerbeste beentje voor.

Mijn allerbeste beentje was dit jaar gehuld in een rode zebrabroek, waarbij mijn look denk ik het beste samengevat kon worden als ‘ik hang aan elkaar van concealer, highlighter en goede bedoelingen, maar vertrouw je kind aan mij toe en dan maken we er met zijn allen een succes van’. Ik mag al jaren de ‘Dit is Novum’-presentatie verzorgen voor ouders van potentiële leerlingen, en gelukkig dit jaar weer, en verder heb ik bij de voordeur gestaan om mensen welkom te heten, random vragen beantwoord van iedereen die dacht dat ik kennis van zaken had, snoep gegeten bij wiskunde (dat is een vast onderdeel – als je een puzzel goed maakt, krijg je snoep, maar ik sla de puzzel al jaren over en beperkt me tot het opkrikken van mijn bloedsuiker met grote hoeveelheden winegums) en rondjes gelopen door de school om te zien hoe leuk het daar eigenlijk is. En het is bij ons heel erg leuk, al zeg ik het zelf: er waren presentaties van de debatclub, mindfulnesslesjes, proeflessen van alle vakken die we geven en er was zowaar een heel lokaal voor onze GSA. Ik heb zelf geen kinderen (en geloof me, dat is voor iedereen beter), maar ik zou als ouder erg enthousiast geweest zijn over wat wij gisteren lieten zien en ik weet dat ik als leerling van groep 8 zou hebben gedacht dat het Novum ook echt een goede school voor mij zou zijn geweest. En meer kan je niet doen op een open dag, denk ik.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.