Happiness Project Experience,  HPE,  Project

The Happiness Project Experience – januari

Eind december, toen ik al volop aan het warmdraaien was voor 2019, kreeg ik een mail van Gretchen Rubin (nou ja, ik sta op de mailinglijst, ze heeft me niet persoonlijk gemaild) over een online cursus die ze ging geven: the Happiness Project Experience. Deze cursus vloeit voort uit meerdere projecten die ze zelf gedaan heeft, zoals the Happiness Project en Happiness At Home, die haar niet alleen blijdschap op meerdere vlakken, maar ook 2 zeer goedverkopende boeken en nogal wat roem hebben opgeleverd. En het nieuwe project leek me wel een mooi project; niet omdat ik ongelukkig ben, want dat ben ik niet (ik ben vaak moe en soms chagrijnig, maar dat kan ik prima zijn terwijl ik ook gewoon gelukkig ben), maar omdat ik denk dat alles ertoe leidt dat mijn leven net nog een klein beetje beter wordt mooi meegenomen is, zeker als dat betekent dat elke maand een thema krijgt en ik dingen mag doen die in het kader van dat thema staan, allemaal met als groot overkoepelende doel dat ik gelukkig(er) zou worden – en wie wil dat nou niet? Bovendien was Lianne ook wel te porren om mee te doen, en dan is het ook nog eens een gezellig project. Dus we schreven ons in en gingen aan de slag. Het materiaal bestaat steeds uit linkjes naar filmpjes waarin Gretchen licht lispelend verschillende aspecten van het maandelijkse thema aan de orde stelt of mensen interviewt die kennis hebben die terzake doet en een forse hoeveelheid worksheets, waarvoor ik natuurlijk meteen een nieuw geel mapje heb aangeschaft.

Het thema van januari was self-knowledge, zelfkennis dus, want een jaar niet begonnen met een maand navelstaren is een jaar niet geleefd, en binnen dat thema moest ik een aantal goede voornemens opstellen – laat dat nou net mijn hobby zijn. Zo schreef ik een terugblik op 2019, maakte ik een update van mijn 43 dingen-lijst, en sloot ik me aan bij de meest recente internet-hype door mijn ’19 for 2019′ lijst samen te stellen (die komt nog). Bovendien deed ik maar liefst 3 persoonlijkheidstests. De eerste test is er een van Gretchen zelf, die ik overigens al eerder heb gedaan, en wel de ‘Four Tendencies‘-test. Ik ben een upholder, iemand die zowel aan interne als aan externe eisen voldoet, van regels en lijstjes houdt en doet wat van haar verwacht wordt. Klinkt lekker, maar een upholder is ook iemand die zich veel te fanatiek aan die regels committeert en die gestresst kan raken als er een onduidelijke opdracht is. Herkenbaar. Verder heb ik mijn love language ontdekt: ik ben iemand die het meeste waarde hecht aan quality time en acts of service, en minder aan cadeaus. Nou vind ik het inderdaad heerlijk als iemand tijd voor me uittrekt en nog veel heerlijker als ik de wc niet zelf hoef schoon te maken, maar laten we niet doen alsof ik alleen maar van Kerstmis houd omdat de lichtjes zo gezellig zijn – ik ben echt niet vies van een cadeau, hoor. De laatste test die ik deed was een enneagram, maar toen ik de test had ingevuld kon ik alleen maar meer informatie krijgen over mijn unieke zelf als ik ze mijn unieke mailadres gaf, en daar had ik geen zin in. Dus nu weet ik dat ik een helper, een reformer en een achiever ben, maar de consequenties daarvan zal ik nooit ten volle inzien.

Het laatste voornemen voor januari was een thema van 1 woord kiezen voor 2019. Ik doe dat wel vaker, zowel aan het begin van een kalenderjaar als aan het begin van een schooljaar, en dan vind ik het extra leuk als ik dat thema ergens op kan laten drukken. Maar dit jaar kon ik niet kiezen. Bij de overkoepelende startvragenlijst kwam ik erachter dat ik creativiteit in mijn leven mis, en dat ik, als ik wat meer tijd zou hebben om creatief te zijn, meteen gelukkiger zou worden, maar ik vind het ook heel erg belangrijk om mezelf te ontwikkelen, aan de hand van de creativiteit van anderen (boeken, films en kunst). Uiteindelijk heb ik dus 2 woorden gekozen, create en cultivate,en die woorden op een ring laten zetten. Als ik die ring draag en ik ben op mijn laptop bezig, word ik herinnerd aan het thema van het jaar, en als het een beetje meezit zorg ik er dan gelijk voor dat ik aan het creëren of ontwikkelen sla. Zou mooi zijn. Aan het eind van elke maand is er natuurlijk een reflectieopdracht, waarbij ik bijvoorbeeld mocht aangeven welke acties aan mijn geluk hebben bijgedragen (lezen, schrijven, tijd met vrienden doorbrengen, weekend Maastricht, een fancy diner met Lianne), welke voornemens gelukt zijn en welke niet (alles is gelukt, maar ik ben weer zwaarder geworden, dus toch niet tevreden) en of je tevreden bent over je voornemens (ja, maar het waren geen voornemens die tot gewoontes leidden, dus dat wil ik anders doen). Tot slot mocht ik mezelf een gold star geven voor iets waar ik heel trots op was – dat was niet zo moeilijk, want in januari ben ik eindelijk weer gaan schrijven, en dat draagt in hoge mate bij aan mijn levensgeluk. Het thema van februari is energie, en dat heb ik hard nodig!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.