2018,  3 oktober,  Campagne,  Cultuur,  D66,  Documentaires,  Elvis Costello,  Eten,  Familie,  Film,  Gebr. de Nobel,  IDFA,  Kermis,  Kunsthal,  Leiden,  Lezen,  LIFF,  Masturdating,  Museumnacht,  Ontbijt,  Reizen,  Restaurant,  Roadtrip,  Rome,  School,  The Happiness Project Experience,  Uitjes,  Vrienden,  Werk,  Zelfzorg

Dit was 2018

Ik heb nog nooit een jaaroverzicht geschreven – deels omdat ik daarvoor daadwerkelijk overzicht over het jaar moet hebben gehad, en dat heb ik niet, en deels omdat ik altijd het vermoeden heb gehad dat zoiets een enorm ingewikkelde en tijdrovende klus is. Maar nu is het anders, want ik heb me aangemeld voor The Happiness Project Experience, waarover ongetwijfeld heel 2019 heel veel meer, en binnen dat project geldt dat de maand januari in het kader staat van ‘self-knowledge’ (het is allemaal in het Engels, daar kan ik ook niet zoveel aan doen), en binnen dat thema mag ik zelf een paar plannen maken. Reflecteren op het afgelopen jaar lijkt me een mooi begin, en omdat ik het jammer vind dat ik in 2018 zo weinig heb geschreven kan ik meteen een slag slaan met schrijven in 2019 als ik een jaaroverzicht opstel. En trouwens, dit is mijn persoonlijke blog, en als er ergens een plaats is voor een totaal navelstaarderig jaaroverzicht is het je persoonlijke blog, toch?

Januari

In januari bezocht ik nogal veel nieuwjaarsrecepties (van de PvdA, de gemeente Leiden, de stadspartners, Nieuwplaatz, mijn school en D66 Leiden), had ik pijn aan mijn rug, ging ik op een trainingsweekend in Schoorl met de eerste 15 van de lijst van D66 Leiden voor de gemeenteraadsverkiezingen, begonnen we echt met campagnevoeren, nam ik een facial samen met Lianne, ging ik naar de sauna met Michel, ontmoette ik Rocher omdat we samen gingen fangirlen bij een optreden van Lianne, zag ik Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, en was ik vooral heel moe, maar dat kwam misschien doordat ik behalve al deze dingen ook gewoon mijn werk gedaan heb. Ik heb A Little Life uitgelezen, waarbij ik de laatste 200 pagina’s heel hard moest huilen. Met snot. Het was een nieuw jaar, dus ik ging gezond eten en sporten, en ik nam afscheid van Personal Body Plan. Niet omdat het niet meer werkte, maar omdat ik me er niet meer voor kon motiveren.

Februari

Heel februari maakte ik elke dag een foto van mijn outfit en postte ik die op Instagram, waarbij het het streven was om elke dag iets anders aan te trekken, maar dat is per ongeluk niet gelukt (niet omdat ik niet genoeg kleren heb, maar omdat ik ten onrechte dacht dat ik een specifieke trui nog niet aan had gehad). Ik ging met Roxana eten bij Fitzgerald in Rotterdam, had voor mijn campagnemateriaal een fotoshoot met Mariët, die foto’s maakte waarop ik er beter uitzie dan in het echt, ontbeet met magnetronpopcorn met Martine, bezocht een boel verkiezingsdebatten en ging met Rocher en Lianne naar mijn eerste liveoptreden van een drag queen, namelijk Sasha Velour (en maakte daar een filmpje voor het COC). In de bioscoop zag ik Black Panther, ik stond langs het veld te schreeuwen tijdens het politieke voetbaltoernooi, droeg beenwarmers naar een jaren ’80 feest, liet een extra gaatje in mijn oor schieten en maakte kennis met Beyoncé. De kat van Lianne dus, niet mevrouw Knowles. Op school werd ik plaatsvervangend leerjaarcoördinator van de 4de klas – en op 28 februari solliciteerde ik naar de functie van leerlingcoördinator klas 3 en 4.

Maart

Maart was de maand waarin veel kon lukken of mislukken: de gemeenteraadsverkiezingen en mijn sollicitatie als leerlingcoördinator. Het eerste wat overigens dreigde te mislukken was het bezoek van Michel en mij aan Manchester, voor een optreden van Elbow, want het sneeuwde. Hard. En veel. Maar we wisten Manchester te bereiken, zagen een prachtig concert en aten het beste ontbijt in tijden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen waren er een miljoen campagneactiviteiten, waaronder een COC-debat, een debat op het Stedelijk Gym en een vrouwendag-manifestatie, en ik maakte weer ‘stem op de juf van…’-posters. Mijn sollicitatiegesprek was de dag voor de verkiezingen. Maar: ik ben het geworden. Twee keer: leerlingcoördinator van klas 3 en 4 en gemeenteraadslid (met maar liefst 1043 stemmen) – èn vice-fractievoorzitter van een fractie van 9 leuke mensen. We hadden een personeelsdag in de Bijlmerbajes. Er waren Bloody Mary’s op de opening van de Frankenstein-tentoonstelling, ik dronk cocktails met Nelleke en at sashimi met Lianne; ik zag voor de tweede keer Black Panther en voor de duizendste keer The Breakfast Club (voor het eerst in de bioscoop, overigens). 

April

Michel en ik begonnen april met een weekend weg naar Hoog Souren, waar Michel wilde zwijnen zag en ik chillde in het hotel. Ik las en zag Ready Player One (het boek is beter)zat voor het eerst in mijn leven in een ambulance – niet omdat ik zelf iets had, al ligt dat gezien mijn klunzigheid wel in de lijn der verwachting, maar omdat een leerling van de trap was gevallen. Ik ging op 1 dag in Rotterdam met mijn moeder lunchen bij Hotel New York en at met Bas bij De Harmonie. Een 23 gangen diner. Inderdaad, dat is heel veel. Aan het eind van april gingen we weer naar Rome met ruim honderd leerlingen uit de vijfde klas. Dit was een leuke Romereis, dus dat was helemaal niet zo erg, en ik kon een nieuw museum bezoeken, MAXXXI, met allerlei fascinerende installaties. En de zon scheen, en daar was ik best wel aan toe.

Mei

De eerste twee weken van mei had ik vakantie, en die heb ik mooi besteed: ik vierde de 30ste verjaardag van Lianne met een (voor haar) verrassingsbezoek aan Beluga, ging met Michel naar het Rijksmuseum en de Oidipous van TGA in Amsterdam, at kaas met Martine en zat met Michel een paar dagen in een prachtig huisje aan het water. Heerlijk. We vierden met de ouders van Michel dat zijn vader 80 werd en met lieve vrienden bij Kaagman & Kortekaas dat Michel 15 jaar gepromoveerd was. Er waren natuurlijk allerlei raads- en commissievergaderingen, en we namen afscheid van oude wethouders en heetten nieuwe wethouders welkom. Beelden in Leiden werd geopend en er was een heel gezellige ondernemersborrel. Na 1 mislukte poging wist ik er toch in te slagen om bloed te geven en Michel en ik organiseerden een cocktailbar op een feest van Frank en Anita.

Juni

In juni deed ik samen met Lianne en haar Vincent een wijncursus: drie woensdagavonden over wijn leren en en daarna een examen, waar ik natuurlijk weer te weinig voor geleerd had. Met Martine at ik bij Fred in Rotterdam. Ik had maar liefst 3 cateringklussen – een lunch voor de alumni van GLTC, een aspergelunch voor een advocatenkantoor en een ad hoc borrel bij BPlusC. Het was op dezelfde dag Dag van de Bouw en Museumnacht, ik ontbeet met de burgemeester en bezocht de wooncorporaties. Ik leende de auto van Marc en ging in mijn eentje op roadtrip met srprs.me naar Lille, en dat zou op zich in iedere andere maand het hoogtepunt van de maand geweest zijn, maar ik ben ook met Michel naar Athene gegaan voor een concert van Sting en Shaggy, en dat was natuurlijk het allermooiste. Sowieso van de maand, maar misschien ook wel van het jaar. 

Juli

In juli ging het concertbezoek vrolijk verder, want in een week ging ik naar Werfpop, zag ik Elvis Costello optreden bij Paleis Soestdijk en kocht ik via Ticketswap op de valreep een kaartje om met Richard naar Paul Simon in de Ziggo Dome te gaan. Lianne en ik lunchten bij FG in Rotterdam om te vieren dat we ons wijnexamen gehaald hadden (allebei geslaagd, with distinction), ik at met Michel bij Maris Piper in Amsterdam om te vieren dat ik jarig was, ik wist voor dezelfde gelegenheid een flinke lunch voor vrienden neer te zetten en we vierden de verjaardag van Aad bij 212 (ook in Amsterdam). Ik zag voor het eerst in mijn leven Titanic, op een groot scherm vanaf een boot  en Michel en ik gingen op vakantie naar Madrid (daar zijn bewegende beelden van: deel 1 en deel 2), maar dat kon pas nadat het schooljaar was afgerond. Daarvoor mocht ik nog bier tappen op de diplomauitreiking, met de 5de klas naar Voorlinden en een heleboel rapportvergaderingen uitzitten. Dus het was wel tijd voor vakantie…

Augustus

Een groot deel van augustus stond in het teken van de vakantie, dus ik heb mooie dingen gedaan. Ik volgde met Lianne een drag race spinning les bij Rocycle (zie hier de vlog daarover), at het Thaise themamenu bij Guts & Glory in Amsterdam, kocht hotelontbijtjes voor weinig met de Too Good To Go app, zag 5 films in de bios, ging met Frank naar COMM en de pier van Scheveningen, had een fantastische massage, bezocht een voorstelling van het PS Theater, borrelde met Juud die even uit Australië over was en bezocht Linda in het ziekenhuis. Ik stond heel kort in de stromende regen op de EL CID week de nieuwe studenten welkom te heten, maar het was te nat en ik voelde me ineens te oud om dat soort dingen te doen. Ik ging alleen naar Maastricht (mijn vader was in het land) en gaf samen met Michel ons jaarlijkse feest om het eind van de vakantie in te luiden. En toen begon het schooljaar weer, dus we hadden allerlei startactiviteiten en ik begon met het inrichten van mijn werkkamer. Oh, en ik maakte EINDELIJK pulled pork op de Big Green Egg (dat staat al jaren op mijn to do-list) en volgde een cursus visual coaching.

September 

In september mocht ik vol aan de bak: een nieuwe functie als leerlingcoördinator op school, een nieuwe portefeuille (die had ik voor de zomer al, maar nu werd het menens), bestuurdersweekend van D66, rondleiden in het stadhuis op de Open Monumentendag, coaching, een studiedag van de scholengemeenschap waar onze school onder valt en de fractiedag. Gelukkig wist ik er nog een boel sociaals in te persen, want ik ging met Lianne eten bij Fred (hallo kaaskar!), zag Dirty Dancing en Jurassic Park in de bioscoop (hallo retrofilms!) ging met Richard naar een concert van Rick Astley (hallo jaren 80!) en reed op de eerder genoemde fractiedag met een boel leuke mensen op een Solex rond (hallo milieuvervuilend vervoersmiddel waar we liever niet over praten!). Ik schreef me in voor haring & wittebrood, bezocht de tentoonstelling van Viktor en Rolf in de Kunsthal en met Michel ging ik wandelen bij de Oostvaardersplassen en een paar keer uit eten, dus die heb ik gelukkig ook nog gezien. 

Oktober 

Ik woon in Leiden, dus het hoogtepunt van de maand viel al op 2 en 3 oktober: haring, wittebrood, taptoe, optocht, en met Luuk in de Supermouse. Maar verder was het ook niet niks, want Lianne haar boek kwam uit en dat werd gevierd met niet 1, maar 2 borrels, Michel en ik sliepen in het bos (in een huisje natuurlijk, ik blijf een luxepaardje), en ik ging met Rocher en Lianne naar een balletvoorstelling. Bij Studium Generale mocht ik een lezing geven over de samenhang tussen de Prometheus-mythe en Frankenstein van Mary Shelley. Ik ontmoette de culturele sector bij State of the Art, er was een stadsconferentie over het Mayflowerjaar,   ik ging naar de opening van de tentoonstelling Goden van Egypte in het RMO en woonde een presentatie over de Rembrandt-experience bij. Ik liet nog een gaatje in mijn oor schieten en ging in de herfstvakantie met Lianne kaas eten en in mijn eentje op een srprs.me roadtrip, die me naar Maastricht bracht, waar ik in een nieuw hotel sliep en in een nieuw restaurant at. En waar ik tot mijn schrik werd geattendeerd op een vertaalklus die ik nog af moest maken, zodat ik in lichte paniek de maand eindigde.

November 

November was een fascinerende maand, want die lichte paniek uit oktober moest opgelost worden, en dat kon alleen maar door heel erg hard aan de slag te gaan, en dat terwijl ik daar eigenlijk geen tijd voor had, want het was Leiden International Film Festival (11 films gezien) en International Documentary Festival Amsterdam (21 films gezien, waarvan een deel met modereren van de discussie vanuit de zaal en waarvan een deel met leerlingen). En ik was geselecteerd voor een weekend van de Van Mierlo Stichting (het wetenschappelijk bureau van D66). Kortom, ik had helemaal geen tijd voor die vertaalklus, maar het is toch weer allemaal gelukt. Lianne trad op op mijn school en we gingen met de mannen eten bij Mama Kelly, en we lunchten met zijn tweeën bij 212. Kim Wilde trad op in Leiden en ik was erbij. Het mooiste was het weekend waarin Michel en ik vierden dat we 20 jaar bij elkaar waren: in het Okura-hotel, met champagne, verwarmde wc-brillen, saunabezoek, eten bij Ciel Bleu en een fantastisch ontbijt. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo’n volle maand heb gehad, maar het was de moeite waard.

December 

Na die mega-volle maand november zou je denken dat december vanzelf mee zou vallen, maar dat was nou ook alweer niet helemaal het geval. Gelukkig waren het wel veel leuke dingen. Ik ging naar de presentatie van een nieuwe Leidse gin, vierde de verjaardag van Marc, faalde keihard tijdens een escaperoom in het kader van het coalitieuitje, en bezocht samen met Michel, Casper en Verena de Classical Beauties-tentoonstelling in de Hermitage. Er waren ontzettend veel vergaderingen, zowel op school als bij de raad, en ik caterde 2 dagen de lunches bij een congres. Op school coördineerde ik samen met Martine het Kerstdiner. Michel en ik zetten op Sinterklaas de Kerstboom (die ik Bas naar mijn huis had laten slepen) op, gingen naar Maastricht om Kerst te vieren bij mijn moeder, reden naar Baambrugge om lekkere dingen te kopen die we samen opaten op Kerstavond; op eerste Kerstdag aten we In Den Doofpot en op tweede Kerstdag bezochten we de ouders van Michel. En op 29 december namen we het vliegtuig naar Frankrijk, alwaar we in een schunnig luxueus huisje in de sneeuw met 6 vrienden het jaar afsloten.

Nou, dat was me een jaar. Al met al kijk ik er met plezier op terug, want ik heb ontzettend veel verschillende dingen gedaan, en met ontzettend veel leuke mensen. Ik heb 53 boeken gelezen, heel veel films gezien, concerten bezocht, nieuwe steden verkend, bekende steden herontdekt en in prachtige restaurants gegeten. Ik hoop maar dat ik in 2019 de energie heb om al die dingen te blijven doen, want ik zou het jammer vinden om ook maar iets van al deze dingen te laten, en dan hebben we het er nog niet over dat ik heel graag meer zou willen schrijven. En sporten. En van het uitzicht genieten. Laat ik nu maar even met het laatste beginnen. Gelukkig 2019!

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.