Happiness Project Experience,  HPE,  Opruimen,  Opschrijfboekjes

Opschrijfboekjes

Het thema van de Happiness Project Experience deze maand is ‘Outer order, inner calm’. Laten we eerlijk zijn, ik heb te weinig van beide, dus het is helemaal niet zo’n slecht idee om me eens even 31 dagen te richten op opruimen (of decluttering, zoals dat in de scene schijnt te heten), want ik heb te veel spullen en die liggen te vaak op plekken waar ze niet horen. Het thema van deze maand is vermoedelijk ingegeven door het feit dat Gretchen Rubin een nieuw boek heeft uitgebracht met dezelfde titel als het maandthema, maar ik ben niet vies van een stukje schaamteloze commercie, dus ik heb het boek ook vast besteld. En in de tussentijd ben ik keihard aan het opruimen. Op alle dagen dat ik niet naar school ga (dat zijn er 4 per week) heb ik een powerhour, waarvoor ik een timer zet en als een bezetene tekeer ga. Zo heb ik mijn klerenkast al opgeruimd (4 vuilniszakken met kleren weg), de omgeving van de pick-up, waar zoveel zooi lag dat we geen plaatjes konden draaien, is nu volledig gerationaliseerd en de onduidelijke rommelzone achter de bank ziet er ook een stuk beter uit. Er zijn nog wel wat gebieden die wat aandacht behoeven, waarbij de ergste op het moment de eettafel is, want die gebruiken we al jaren niet meer als eettafel, omdat ik geen bureau in huis heb, en je moet toch ergens werken. En van alles neerpleuren, kennelijk, want er liggen zoveel spullen dat ik de tafel eigenlijk ook niet als bureau kan gebruiken. Dat is dus het volgende gebied waarop de powerhours zich richten.

Bij het opruimen van het keukentafelbureaugebied kom ik ontstellend veel lege opschrijfboekjes tegen. Ik koop die dingen heel erg graag: ik hou van het gevoel dat ik krijg als ik een nieuw project begin en een maagdelijk notitieboekje open. Ik ben een vulpenschrijver (niet heel handig voor een linkshandige, maar die pink die onder de inkt zit neem ik graag op de koop toe), dus dat maakt het plaatje helemaal compleet. Maar ja, de aanschaf van al die boekjes valt kennelijk toch onder wat ik graag aspirational shopping noem – dat gaat om het kopen van dingen die passen bij hoe je zou willen zijn, niet bij hoe je daadwerkelijk bent. We maken ons daar allemaal weleens schuldig aan (ga maar even op zoek naar die hardloopschoenen die na een rondje door het bos ergens achter de bank zijn verdwenen), maar ik heb genoeg opschrijfboekjes voor de komende jaren. Zo heb ik een nieuw groen boekje voor D66-activiteiten, een prachtig koperkleurig boekje van Leuchtturm voor een superambitieus project waarvan ik nog geen idee is wat het is (maar zodra ik het verzonnen heb, heb ik in elk geval een boekje), een boekje dat een vriendin voor me gemaakt heeft met een kaft van een zakje Monster Munch, en, mijn huidige favoriet, een rood boekje met ‘Make Yourself Proud’ erop. Als dat geen belangrijk streven is, dan weet ik het ook niet. Misschien kan ik beginnen met mezelf trots maken door voorlopig even geen nieuwe boekjes te kopen, en de boekjes die ik heb te gebruiken voor al die projecten. Dat draagt vast ook bij aan de inner calm!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.