Passion Planner,  Reflectie

Eind van het jaar

Omdat ik docent ben, heb ik een agenda die loopt van augustus tot en met juli. Dat betekent concreet dat ik 2 keer per jaar kan reflecteren op het afgelopen jaar en plannen kan maken voor het nieuwe jaar, want de nieuwe agenda valt niet samen met 1 januari. Heerlijk. Ik kan niet vaak genoeg een nieuw begin maken. Na jarenlang agenda’s vergelijken ben ik uitgekomen op de Passion Planner. Ik vind dit echt verreweg de fijnste agenda, omdat hij me op een prettige wijze van jaardoelen, naar weekdoelen, naar dagdoelen helpt. En als ik die doelen uitvoer, dan bereik ik wat ik wil, en laten we eerlijk zijn: daar heb je een agenda voor. Bovendien kan ik elke dag per half uur dingen invullen en dat past dan weer mooi binnen mijn concentratiespanne. Aan het eind van elke maand moet je reflecteren op de maand en aan het eind van het schooljaar zit een reflectie op het hele jaar. Altijd goed, even in de spiegel kijken, en de resultaten wil ik graag delen. De vragen zijn in het Engels, want de Passion Planner* is in het Engels, maar mijn antwoorden zijn in het Nederlands.

From 1-10, how do you feel overall about this past year?

Ik geef dit jaar een 8. Ik vraag me op zich wel af wanneer ik een jaar een 10 zou geven, maar laten we ervan uitgaan dat ik dat wel weet als het zich aandient. En voor een zo goed als volmaakt jaar hou ik graag de 9 nog even vrij, dus het wordt een 8. Want al met al was het best een tof jaar.

What advice would you give yourself at the beginning of the year?

Dit is dus waarom ik niet tegen dit soort vragenlijsten kan, want ik snap deze vraag niet eens. Maar goed, ik denk dat de Passion Planner bedoelt welk advies present me met de kennis van nu aan past me zou geven. In dat geval: ‘Maak tijd vrij voor dingen die voor jou belangrijk zijn: creativiteit, cultuur en self care.’ Met self care bedoel ik overigens niet alleen met een maskertje op mijn nagels vijlen, althans niet uitsluitend; wat mij betreft valt daar ook lezen, sporten en verstandige dingen eten onder.

What were the three biggest lessons you learned this past year? What is one way to incorporate these lessons into your life?

  1. Als ik het wil passen er heel veel verschillende dingen in een week; goed plannen is hiervoor de tool.
  2. Ik hoef me er niet voor te schamen dat ik soms wil uitrusten; ook hiervoor geldt dat ik tijd en ruimte moet inplannen om aan die behoefte te voldoen.
  3. Creativiteit is belangrijk voor me; als ik ervoor zorg dat ik elke week niet alleen consumeer maar ook creëer, komt dat vanzelf goed.

Review your planner for the past year and assess your priorities. Are you happy with how you spent your time? If not, what steps can you take next year to adjust them?

Ja, ik ben wel tevreden. Ik ben erin geslaagd om aan de dingen die tijd nodig hadden voldoende tijd te besteden: op al mijn werk (op school zeker, in de politiek tamelijk zeker, voor de side hustle had ik niet altijd genoeg tijd, maar het werk dat ik heb gedaan was absoluut goed), Michel (die het ook rammend druk heeft, maar we hebben ons echt ingespannen  voor quality time samen), in contacten met vrienden en min of meer aan sporten. Als ik volgend schooljaar evenveel voor elkaar krijg als dit jaar, mag ik best trots op mezelf zijn, zeker als ik het sporten met regelmaat weet vol te houden.

How are you different between this year and the last?

Concreet heb ik nu een vaste aanstelling als leerlingcoördinator (afgelopen schooljaar was de tijdelijke aanstelling vanwege de proefperiode), ik heb mijn wijncursus gehaald en ik ben echt begonnen aan mijn boek (in plaats van de hele tijd zeggen dat ik een boek wil maken). Fysiek ben ik ietsje zwaarder en mentaal ben ik een stuk zelfverzekerder. Oh, en financieel ben ik ook wat stabieler.

What are who are you especially grateful for this past year?

Ik ben dankbaar voor heel veel dingen en mensen, maar hierbij een paar bijzondere vermeldingen: Michel, Lianne, de beide Bassen, de Marc en Thomas show, de ski-vrienden, mijn collega’s op school, de leerlingen, mijn laptop en iPhone, champagne, kaas, boeken, mijn museumkaart en Cinevillepas, IDFA, LIFF, mijn huis, mijn katten, alle mooie horeca in de wereld, dat ik genoeg geld heb om de dingen te doen die ik wil.
Voor iedereen die er niet bij staat: sorry/ik hou van je/volgend jaar beter.**

Name three things you can improve on next year. What are concrete actions you can take to work towards these improvements?

  1. Ik moet stoppen met emotieshoppen. Hiervoor is het handig als ik eerst eens in beeld krijg wat ik allemaal aan spullen bezit, want dan dringt het misschien een keer tot me door dat ik geen nieuwe dingen nodig heb, en ik ga als afleidingsmanoeuvre outfits plannen met dingen die ik al heb. Oh, en de 4 maanden no spend die ik me heb voorgenomen dragen hopelijk ook bij aan het afkicken.
  2. Ik wil een structurele manier vinden om mijn huis op te ruimen en schoon te houden. Ik denk dat ik ga beginnen met elke week 2x een uur blokken en te kijken hoe dat bevalt. Dan duurt het echt wel even voordat het netjes is, maar wellicht dat vooruitgang me stimuleert om door te zetten.
  3. Ik wil fitter worden. Ik weet hoe het moet, ik heb het vaker gedaan, het is een kwestie van regelmatig en consistent trainen en op mijn voeding letten. Dus nu hoef ik het alleen nog maar te doen.


* De Passion Planner is niet alleen als schoolagenda beschikbaar: voor mensen die een normaal leven hebben is er ook een versie die van januari tot en met december loopt. Hij is er in 3 maten (koelkast, medium en handtasformaat) en meestal ook in verschillende kleuren. Voor elk wat wils dus, en nee, dit is geen sponsored blogpost.
** Doorhalen wat niet van toepassing is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.