Gemeenteraad,  Leiden

The morning after

Elk jaar krijg ik als raadslid 3 uitnodigingen van de gemeente Leiden die met Leids Ontzet te maken hebben. De eerste twee zijn erg vergelijkbaar met het merendeel van de uitnodigingen die ik krijg, namelijk om in een mooie ruimte (of op een pittoresk terrein) op een prettige stoel naar mooie dingen te kijken; in dit geval kijken naar de taptoe en de uitreiking van de erepenning op 2 oktober, waar ik altijd heenga, en kijken naar de optocht op 3 oktober bij het stadhuis, waar ik nooit heenga, want ik heb dan een andere vaste plek. Van de derde uitnodiging heb ik in eerdere nog nooit gebruik kunnen maken, omdat ik, gek genoeg, eigenlijk altijd moet werken op 4 oktober, en dat valt niet te combineren met de uitnodiging van Stedelijk Beheer om in de nacht na het feest der feesten de stad te helpen schoonmaken. Wie mij een beetje kent vindt het misschien wel raar dat ik, iemand die in geen enkel opzicht ooit enige interesse heeft getoond in wat dan ook schoonmaken, wel zin heb om midden in de nacht in een onflatteus pak de stoep te gaan staan vegen, maar de mannen (en vrouwen) van Beheer doen dat ook, en sinds ik raadslid ben heb ik nog nooit spijt gehad als ik ‘ja’ zei op een uitnodiging die me in staat stelde om als het ware in de meterkast van Leiden te kijken. En dat gold ook zeker niet voor dit avontuur.

We moesten ons om 3.30 melden, kregen inderdaad een onflatteus pak aangemeten, verdeelden de harken en de blazers (ik had natuurlijk een blazer), dronken nog een kop koffie, namen ons ontbijtpakket in ontvangst (althans, degenen die dat wilden, ik heb ervan afgezien) en gingen op pad. De eerste twee wagens met raadsleden reden weg, en toen ik achterbleef met Tom, mijn collega van de VVD, leek het er even op dat we aan de pan zouden blijven hangen, maar het werd eigenlijk alleen maar gaver, want behalve een blazer en een hark kregen we nu ook de sleutels van een enorme Mercedes, waar ik in mocht rijden. We gingen op pad met een man van Beheer en een vrijwilliger, die normaal in de postkamer schijnt te werken, en we vonden aansluiting bij een enorm team dat het stationsplein en het hele gebied eromheen aan het schoonmaken was. Omdat dit jaar voor het eerst eco-glazen werden gebruikt in Leiden, viel het met de rotzooi overigens erg mee: ik heb vooral voedselverpakkingen, wat blikjes en een heleboel ballonnetjes rondgeblazen. Eens in de anderhalf uur kwam een busje met koffie en gevulde koeken, waar we heel blij mee waren, want het was behoorlijk koud, en om half 7 mochten we weer terug naar Command Central, waar we zowaar een heel ontbijt geserveerd kregen. Ik vermoed dat dat laatste alleen op bijzondere dagen gebeurt, maar ik klaagde niet, want ik had best wel trek. Bij het afscheid nemen kreeg ik zowaar nog een compliment van mijn baas: ‘Je hebt wel ballen!’ Op zich is dat meer een compliment voor mijn persoonlijkheid dan voor mijn schoonmaakskills, maar daar moet ik het toch niet van hebben. En toen ik om 9.00 weer lekker in bed kroop, heb ik nog een paar uur heerlijk geslapen en kwam ik ongeveer zo laat uit bed als een groot deel van de Leidenaren. Maar dan wist ik dat ik eraan had bijgedragen dat de stad er weer mooi uitzag!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.