Corona,  Corona-diaries,  Cultuur,  Dans,  Dansen,  Interview,  Sieraden

Cultuur is niet te stoppen!

Toen de musea, theaters, bioscopen en andere cultuurlocaties dichtgingen, begon wat mij betreft het grote verlangen. Natuurlijk zijn er musea, die veel van hun collectie online hebben gezet, en natuurlijk kan ik met al mijn abonnementen op streamingsdiensten iedere dag 4 films kijken die ik nog nooit gezien heb en nog steeds met een watchlist het einde van de intelligente lockdown halen, maar dat is niet hetzelfde. Het Leidse stadsgezelschap PS Theater zet registraties van voorstellingen online, maar los van het feit dat ik die al gezien heb omdat ik een PS Theaterfangirl ben, zie ik mezelf niet met een leuk jurkje aan achter de laptop kruipen voor een authentiek theatergevoel. Nee, ik zal een beetje geduld moeten hebben. Gelukkig zijn er ook nog wat dingen die wel doorgaan. Onder het motto ‘Cultuur is niet te stoppen!’ werd in Marktsteeg 10 een aflevering van Culthelden georganiseerd, en ik mocht zowaar een bijdrage leveren, door met Eva Schreuder in gesprek te gaan over haar nieuwe collectie. Ik praat graag met Eva, en ik vond het superleuk om gevraagd te worden om een interview af te nemen, en het gesprek ging volgens mij heel goed – als ik het terugkijk ben ik blij dat Eva ruim de gelegenheid kreeg om te vertellen, en in het licht van het feit dat het niet om mij ging (en dat ik het niet als een soort Matthijs van Nieuwkerk toch over mij wilde laten gaan), kan ik als interviewer tevreden zijn – en dan kreeg ik nog wel een persoonlijke toelichting over een paar oorbellen van mij, dus dat was een mooie bonus.

Maar wat nog veel fijner was, was dat ik me weer even in de cultuur mocht wentelen. Voor het interview met Eva zat een prachtig stukje dans van Rosa van Dansblok, en erna ging Bas in gesprek met dezelfde Rosa en haar partner in dance Dieuwertje, over de ontzettend creatieve manier waarop zij omgaan met de huidige situatie: je kan namelijk een ‘Dansblok Delivery‘ bestellen, en dan wordt er bij jou thuis, op een RIVM-veilige, corona-proof, social distancing-vriendelijke wijze een voorstelling opgevoerd. Zo kunnen zij blijven dansen, kan jij (en je buren) genieten van een beetje cultuur, en krijgt Dansblok de kans om geld te verdienen met wat ze het liefste doen. Een van de deliveries zat ook in deze aflevering van Culthelden, en hij was prachtig. Bovendien was er nog voorzien in een mooie portie spoken word van Sophia Blyden. Kortom: dans, spoken word, sieraden, mensen die van cultuur houden – en dat alles in de prettige sfeer van Marktsteeg 10, waar gelukkig altijd wel werk van Casper Faassen aan de muur hangt. Je kunt de aflevering terugkijken op de site van Culthelden. Dat zou ik zeker doen, niet zozeer voor mij, maar wel omdat het heerlijk is om weer eens wat Leidse cultuur te pakken. Cultuur is inderdaad niet te stoppen, en dat is maar goed ook!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.