Corona,  Corona-diaries,  Gave Wijven Podcast

Podcasten in corona-tijd

Ik ben heel erg trots op mijn podcast, de Gave Wijven Podcast. Ik ben ermee begonnen omdat het me leuk leek om met inspirerende en interessante vrouwen in gesprek te gaan over allerlei zaken, waarbij de combinatie van belangrijke zaken (hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn, wat zouden ze hun 15 jaar jongere zelf adviseren en waar zouden alle vrouwen mee moeten ophouden) en onbelangrijke zaken (wat ze voor tas hebben, wat ze graag kijken op televisie en welke muziek ze graag luisteren) voorop stond. Iedere aflevering duurt tussen de 30 en de 60 minuten, en eens in de drie afleveringen is er ofwel een mixshow, waarbij ik op een event in gesprek ga met een aantal vrouwen, ofwel een egoshow, waarbij ik lekker in mijn eentje in de microfoon ga zitten tetteren wat ik op dat moment belangrijk heb gevonden. Seizoen 1 heeft me nogal wat stress opgeleverd, omdat ik mezelf had aangepraat dat ik best een uitzendschema van 1 nieuwe aflevering per week kon halen, wat niet altijd handig is met een podcast die ik helemaal zelf monteer en upload, en waarbij ik als een gastin afzegde op korte termijn een nieuwe moest regelen, omdat ik anders de zaterdagdeadline niet zou halen. Om mezelf een beetje sane te houden had ik daarom bedacht dat ik seizoen 2 anders zou aanpakken: ik zou pas live gaan als meer dan de helft van de afleveringen opgenomen had. Dat had ik ook gedaan, en toen op 8 maart de eerste aflevering online ging (een gesprek met Elise van Zeeland, dat ik in november al had opgenomen), zag het ernaar uit dat het een zeer ontspannen seizoen zou worden.

Dat viel tegen. De tweede aflevering (starring Gemma Lago) ging 4 uur voor de persco waarin Marc Rutte het hele land plat legde live, en vanaf dat moment had ik een probleem, want in al die zorgvuldig van tevoren opgenomen en gemonteerde podcasts sprak ik met geen woord over corona. En dat was dan weer raar, want ik heb gesproken met Heidi Olijerhoek, de eigenaresse van de Babassu-spa’s, voor wie bijna alles totaal veranderd was, want haar winkels waren allemaal dicht. Meta Knol, de directrice van de Lakenhal, sprak profetische woorden over de grenzen aan de groei, maar ze zal niet verwacht hebben dat de luisteraars van haar aflevering nog 2 maanden moesten wachten voordat ze haar museum konden bezoeken. Ik heb overwogen het hele seizoen op pauze te zetten, maar zo ben ik niet, dus uiteindelijk heb ik voor iedere aflevering een crisis-intro gemonteerd, waarbij ik vertelde dat de aflevering van de podcast was opgenomen voor de corona-crisis, en dat er daarom niets over gezegd werd. Toen Lianne’s nieuwe boek uitkwam heb ik op afstand een aflevering met haar opgenomen, en toen er iets meer versoepeling mogelijk was, heb ik weer wat gesprekken kunnen voeren met gave wijven die in dezelfde ruimte waren als ik. Ik heb nu nog 34afleveringen te gaan, waarvan ik er 2 pre-corona heb opgenomen en 2 nog moet opnemen. En de gastin waar ik me het meest op had verheugd, schuif ik door naar het volgende seizoen, want ik wil haar heel graag live ontmoeten, en daarvoor zal ik moeten reizen. Maar goed, daarmee is de beslissing om een derde seizoen van de Gave Wijven Podcast te maken ook gelijk genomen. Waar een pandemie allemaal niet goed voor is.

De foto is gemaakt door Emile van Aelst, tijdens de opname van de Leidse 50 Mixshow aflevering van de Gave Wijven Podcast.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.