Fiets,  Gezeur,  Onderwijs,  School

De eerste week

Nou, de eerste schoolweek is voorbij, en ik kan naar alle eerlijkheid zeggen dat ik het vermoeden heb dat de eerste week aan het eind van het jaar waarschijnlijk de zwaarste zal blijken te zijn geweest. Althans, dat hoop ik, want ik zit er echt niet op te wachten dat er nog een week komt waarin ik meer mag doen dan deze. Om te beginnen kon ik maandag en dinsdag voor twee werken, omdat mijn direct leidinggevende, met wie ik tijdens de startdagen alles samen doe, thuis zat in afwachting van de uitslag van een corona-test, zodat alle last minute stressklussen op mijn bordje terecht kwamen, en dat waren er nogal wat. En doordat ik maandag en dinsdag dubbel werk geleverd heb, ben ik woensdag op mijn vrije dag naar school gegaan om mijn lessen voor te bereiden, want daar was nog geen tijd voor geweest (en die was er woensdag overigens ook maar met mate). Donderdag begonnen de lessen al, en ik heb mijn twee klassen gecombineerd met nog ontzettend veel regel-, telefoon-, mail- en organisatiewerk. Dat is mijn baan, dus ik klaag niet, maar als alles zo geclusterd is, baal ik wel.  Bovendien waren er dus op dinsdagmiddag en donderdagavond vergaderingen waarbij ik aanwezig mocht zijn. Gelukkig bood Michel, toen hij een blik op me geworpen had nadat ik woensdagmiddag mijn karkas het huis in gesleept had, me aan om boodschappen te gaan doen, zodat ik nog anderhalf uur kon gaan fietsen en even tot mijzelf te komen. Wat een held.

Zo’n volle eerste week is overigens niet alleen mentaal nogal druk, maar ook fysiek. Dat blijkt uit twee dingen: ten eerste heb ik zo ontzettend veel meer honger dan als het vakantie is, en ten tweede werd ik vrijdagochtend wakker met een dik linkeroog. Door de vermoeidheid, denk ik, althans, ik vermoed dat vermoeidheid bijgedragen heeft aan een ontwricht afweersysteem. Het is snel weer bijgetrokken, en dat is fijn, want Quasimodo is geen stijlicoon van me. Maar als ik even een beetje afstand neem van al het geklaag over hoe zwaar ik het heb: wat was het weer leuk om op school te zijn. Ik vond het heerlijk om mijn collega’s te zien, ik ben begonnen aan de zoveelste opruimactie van mijn werkkamer, en de leerlingen waren ook fantastisch. Druk, semi-comateus, grappig, ongeïnteresseerd, supergeïnteresseerd, veel te gaaf voor wat we aanboden, enorm enthousiast over wat we gingen doen, alle kleuren van de emotieregenboog trokken voorbij. Ik vond het zelf heel leuk om een les over hoe het allemaal gaat in de bovenbouw aan de kersverse vierdeklassers te geven (en om te zien dat ik het nog kon, live lesgeven, want dat had ik al een tijdje niet meer gedaan) en nog veel leuker om de presentaties van dezelfde leerlingen in het kader van de toneelworkshop ‘Ilias in een dag’ (begeleid door Het Nationale Theater) te zien. Dus al met al was het zeker een zware week – maar het was het absoluut waard!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.