3 fijne dingen,  Corona,  Corona-diaries,  Lijstjes

3 fijne dingen van vandaag

Een tijdje terug, toen ik niet zo lekker in mijn vel zat, ben ik begonnen met op Instagram elke dag aan het eind van de dag de ‘3 fijne dingen van vandaag’ te posten. Ik heb hier ook wel eens een dankbaarheidslijstje gemaakt, maar dagelijks drie dingen opsommen waar ik op de een of andere manier blij van was geworden leek me wel een goede en toegankelijke methode om mezelf uit de put te slepen. Ik zat niet in een diepe depressie hoor – ik had gewoon even de balen, zoals ik vermoed dat iedereen in de corona-periode op een gegeven moment even overspoeld raakt door chagrijn en demotivatie, zeker als er weer een lockdown aan dreigt te komen, of, erger nog, een verlenging van de lockdown. Ik vind verlengingen nog erger dan lockdowns, niet omdat er dan langer een lockdown is, maar omdat ik me gedurende een lockdown vastklamp aan de einddatum en me gigantisch ga verheugen op mijn leven na die datum, en als vervolgens aan die einddatum geklooid wordt, wordt mij dus iets waar ik me op verheug afgepakt en dat geeft mij een nogal lusteloos en troosteloos gevoel. Reden genoeg om te verzinnen hoe ik mezelf zou kunnen oppeppen, en hoewel ik mezelf prima kan troosten met chocola, wijn, wandelingen en keiharde actiefilms op Netflix, leek me iets positiefs ook wel aan de orde. Dat werd dus het ‘3 fijne dingen van vandaag’-ritueel. Ergens in de loop van de avond zorg ik voor een foto van iets fijns, en dan post ik mijn lijstje.

Wat ik een heel geruststellende gedachte vind, is dat het altijd lukt om drie fijne dingen te vinden. Ik ben echt niet meteen zodra ik met dit project aan de slag ging een soort wandelende EO-Jongerendag geworden, want ik heb nog steeds mijn donkere dagen, en in de tussentijd is er weer een lockdown gekomen, die nu ook nog verlengd dreigt te worden, dus er is reden genoeg om te gaan zitten mopperen. Ik zou ook heel goed een lijstje kunnen maken met 3 kutte dingen van de dag, maar daar zit niemand op te wachten en ik denk ook niet dat dat bevorderlijk voor mijn geestelijk welzijn zou zijn: ik ben namelijk nu de hele dag op zoek naar dingen voor mijn fijne lijstje. Daardoor heb ik een aanzienlijk positievere blik op de wereld dan als ik constant inspiratie zou zoeken voor een opsomming van alles wat me is tegengevallen. De fijne dingen lopen overigens nogal uiteen: zo heb ik me erover verheugd dat er vaatwassers bestaan, dat ik een geweldige pizza heb gegeten, dat ik zo hard ergens om moest lachen, dat Maus geleefd heeft, dat een oud-leerling de Kunstbende gewonnen heeft, dat trekhaakcentrum.nl bestaat, dat Biden de verkiezingen gewonnen heeft, dat een vriendin een baby krijgt en dat ik een nieuwe zak chips had. Van the sublime to the ridiculous dus, maar goed, dat is sowieso het spectrum waarop ik me het liefst begeef. Ik hou het denk ik nog wel even vol, dit project, want ik word er blij van. En als ik de reacties die ik erop krijg moet geloven, worden anderen er ook blij van, dus dat is dan alweer een fijn ding!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.