Corona,  Corona-diaries,  Sneeuw,  Winter

Geen ijsvrij

Ondanks verwoede pogingen van een aantal collega’s en een boel van onze leerlingen, is mijn school niet overgegaan tot het afkondigen van ijsvrij. In eerste instantie natuurlijk omdat er geen ijs lag, maar wel sneeuw, en nu het ijs langzaam begint aan te groeien, is het weekend. Afgelopen maandag lag er dan weer zoveel sneeuw dat de school dicht was, maar in corona-tijd betekent dat concreet alleen maar dat de leerlingen die naar school mochten komen (de leerlingen in de examenklas) of voor wie het beter was dat ze naar school kwamen (de leerlingen bij wie de thuissituatie prettig thuiswerken op de een of andere manier in de weg zit) een dag verplicht thuis moesten blijven voor online onderwijs. De leerlingen die toch al thuis moesten blijven vanwege de maatregelen van de overheid mochten nu om een extra reden niet naar buiten, want naast het RIVM had ook het KNMI een mening over de bewegingsvrijheid. Ergens is het natuurlijk wel een beetje lullig. Als er geen corona was geweest, was er maandag helemaal geen onderwijs geweest, want bij code rood kan niemand op school komen, maar nu kan het onderwijs gewoon doorgaan, omdat wij toevalling toch al les geven via Meet. Maar ja, als wij het onderwijs hadden afgeblazen, hadden de kids ook niet naar buiten gekund om een sneeuwpop te bouwen of te schaatsen, want er lag nog geen ijs en er was dus een dikke vette code rood. In die zin was het beter geweest als we vandaag de virtuele tent hadden gesloten en onze frisse jongens en meiden de sloot op gestuurd hadden.

Maar toen ik vandaag door de stad liep, viel het me op dat er in elk geval in Leiden nog helemaal geen reden is om te stoppen met zinnige dingen uitleggen aan leerlingen en ze lekker te laten schaatsen. Er is wel ijs, maar door al die bruggen is er steeds een klein stukje begaanbaar, en dan heb je weer een wak. De meerkoeten van Leiden kunnen er prima op lopen, maar de Leidse ijsmeester (die wij blijken te hebben) heeft het voor de mens nog lang niet vrijgegeven. Ik heb begrepen dat het ijs op de plassen buiten de stad in veel betere staat verkeert, althans, dat heb ik gehoord en dat is voor mij voldoende informatie, want voor mij hoeft dat schaatsen helemaal niet. Wintersport is voor mij Kerstcadeaus kopen, volle rode wijn drinken en binnen onder een dekentje een boek lezen, en de kans dat de rector daar het onderwijs voor gaat cancelen is niet echt groot (tenzij je de Kerstvakantie als wintervrij interpreteert natuurlijk). Ik vind het wel heel leuk voor de schaatsers dat ze nu eindelijk weer een keer buiten hun hart op kunnen halen, want ik gun iedereen op het moment iets leuks, maar ik vrees dat de leerlingen het voor hun ijsvrij-kick van dit weekend zullen moeten hebben, want volgens mij gaat het maandag alweer dooien. En dat vind ik voor mezelf niet zo jammer, want boodschappen doen is levensgevaarlijk met al die gladheid, maar voor al die ijsfetisjisten wel. Ik hoop dat ze er dit weekend het maximale uit weten te slepen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.