Corona,  Corona-diaries,  Dieet,  Eten,  Koken

Pannenkoeken

In februari 2020, dus vlak voor de lockdown, heb ik eindelijk een manier van eten gevonden die bij me past. Ik noem het expres geen dieet, want een dieet is voor mij iets waar ik me kortstondig aan weet te committeren, maar niet op lange termijn vol kan houden. Mijn ervaringen met Personal Body Plan zijn op deze blog uitgebreid beschreven; hoewel ik daar veel goede resultaten heb behaald, kan ik naar alle eerlijkheid zeggen dat het enige wat ik er echt aan over heb gehouden is dat ik graag en veel sport. Oh ja, en een hekel aan fitgirls heb. Ik ken veel mensen die keto doen (het werd me gisteren nog geadviseerd bij de sportschool), maar ik zit helemaal niet te wachten op een leven zonder carbs, en ik heb inmiddels wel geleerd dat ik, als ik niet van plan ben me niet de rest van dit bestaan op aarde (of in elk geval dat deel van dit bestaan op aarde dat ik mijn huidige kledingmaat wil hebben) aan een dieet te houden, er net zo goed niet aan kan beginnen, want dan is het enige resultaat dat ik ga boeken een paar kilo aan het begin en daarna weer gewoon terug naar hoe het was. Wat ik nu doe heet F-Factor*, en kort samengevat is dat dat ik wel koolhydraten eet, maar alleen die met veel vezels**, en dat ik per dag 35 gram net carbs (dat is grammen koolhydraten – grammen vezels) mag consumeren. En dat bevalt prima.

In het kader van deze manier van eten ben ik wel erg geholpen met 1 product, en wel het VitaFiber poeder dat ik online koop en meng met eiwitpoeder (ik heb een enorm complexe Excel waarin ik de precieze verhouding bereken, maar het komt neer op ongeveer 50-50). Zo maak ik ’s ochtends een shake met bevroren fruit, amandelmelk, Skyr, 1 schep vezelpoeder en 1 schep eiwitpoeder. Daar kan ik enorm op variëren (in fruit en in smaak poeder), ik vind het heerlijk en ik kan er de hele dag op. Althans, tot de lunch, want dan maak ik soms een eiwitomelet (op basis van vloeibare eiwitten en de neutrale eiwitpoeder/vezelpoedercombo) en een enorme berg kaas en soms pannenkoeken. En die zijn echt fantastisch. Ik doe in een bakje 1 theelepel gesmolten kokosolie, 1/2 theelepel bakpoeder, 50 gram van de neutrale eiwitpoeder/vezelpoedercombo en 90 gram vloeibaar eiwit en dat meng ik goed door elkaar. En dan bak ik er in mijn kekke kleine Creuset-pan 3 American pancakes van. Soms bak ik wat kaas mee, soms wat kalkoenbacon. Soms bak ik ze niet met neutraal eiwitpoeder, maar met chocolade-eiwitpoeder. Soms gaat er wat matcha door het beslag of cacao nibs – die pannenkoeken zijn heerlijk met vers fruit. En zo’n lunch is dan onder de 400 calorieën, want uiteindelijk is dat toch waar het om gaat: minder erin dan eruit gaat. Maar dit gaat er met heel veel plezier in!

* Op het moment is F-Factor als bedrijf en de eigenares, Tanya Zuckerbrot, nogal controversieel, maar daar heb ik niet zo’n last van, want de controverse gaat enerzijds over haar rijkdom, waar ik geen last van heb (ik heb 1 boek van haar gekocht, dus ik heb er ook niet echt aan bijgedragen) en anderzijds over gevaarlijke toevoegingen aan de producten die ze verkoopt (maar die kan ik hier toch niet krijgen, dus ach).
** Juist vezels mis ik in heel veel diëten. En ik heb gewoon heel weinig zin om de rest van mijn leven stevig geconstipeerd te zijn.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.