Corona,  Corona-diaries,  Vragen

Vragen op woensdag

Vandaag is het weer woensdag, en waar ik meestal vrij heb op woensdag en dus alle tijd heb om met alle rust die ik nodig heb een blog te schrijven, had ik vandaag een enorme rapportvergadering, en als iets een gigantische energy suck is, is het wel een enorme rapportvergadering. Ter inspiratie van de blog van vandaag kon ik me gelukkig weer tot Instagram richten en heb ik mensen in de gelegenheid gesteld om mij vragen te stellen, zodat ik die hier kan beantwoorden. En ik had zelfs nog wat vragen op voorraad van vorige week, dus inspiratie zat.

1. Onderwijsachterstanden – feit of fictie?
Feit, maar het ligt niet heel eenvoudig. Om te beginnen: ik spreek alleen maar voor het middelbaar onderwijs, en dan in het bijzonder voor een categoraal gymnasium waar een groot deel van de leerlingen behoorlijk geprivilegieerd is. En toch komt op het moment niet iedereen mee – maar dat is altijd zo. Ik geloof best dat er leerlingen zijn die in corona-tijd minder hebben geleerd dan andere leerlingen, en dat er leerlingen zijn die in corona-tijd minder hebben geleerd dan ze misschien zouden hebben kunnen leren in de normale tijd. Maar ik zie ook dat er leerlingen zijn die gewoon helemaal niks doen, en dan claimen dat het feit dat ze onvoldoendes krijgen komt door het online onderwijs, terwijl ze met diezelfde houding ook in de normale tijd keihard onderuit zouden zijn gegaan. Er zijn leerlingen die vorig jaar volledig onterecht een diploma hebben gekregen, en dat gaat ook dit jaar gebeuren. Dus ja, er zijn onderwijsachterstanden, en die zouden met een beetje inzet van de leerlingen denk ik prima ingelopen kunnen worden. Maar wat ook een feit is: docenten werken zich de ballen uit de broek om de leerlingen erbij te houden en om de omvang van de achterstanden te beperken, en dat vind ik ook wel het vermelden waard.

2. Lukt het nu al met die eyeliner of heb je de queeste opgegeven?
Voor iedereen die niet mij of Leontine is: ik wil heel graag een mooie winged eyeliner leren zetten, zo mooi als die van Leontine (of een paar van die andere make-up heldinnen op mijn timeline), maar als ik het probeer ziet het er altijd uit alsof een kleuter met trillende handen met een marker aan de slag is gegaan. Het project is dus om het goed te leren doen, en er waren ontwikkelingen, maar ik heb me de afgelopen twee weken niet opgemaakt vanwege die vieze schimmelinfectie op mijn gezicht. Als die voorbij is ga ik weer oefenen.

3. Hoe vind je zelf dat het gaat? Met corona, lockdown, sneeuw, sporten?
Haha, daar schrijf ik de hele tijd over. Maar daar gaan we: ik heb geen corona opgelopen, hoewel ik op een school werk en afhankelijk ben van het openbaar vervoer. Dat heb ik gedaan door me heel strikt aan de regels te houden, vaak nog strikter dan noodzakelijk zelfs (zo is er sinds maart 2020 maar 1 persoon in ons huis geweest die niet Michel en ik is, en dat was de man die de kachel kwam aansteken), en in deze lockdown ben ik maar in 1 ander huis binnen geweest. Ik mis mijn vrienden, de horeca, mijn moeder en de bioscoop. Ik ben heel blij dat de sneeuw weg is, want ik vond het verschrikkelijk, en ik wilde weer kunnen hardlopen. En met sporten gaat het goed: ik sport nog steeds elke dag!

4. Waarom zit je te Instagrammen tijdens een rapportvergadering?
Deze vraag kwam van Martine, mijn lieftallige collega die in dezelfde rapportvergadering zat. Er zijn ongeveer 20 mogelijke antwoorden, waarvan ik even een bescheiden selectie maak: ik heb ADD (geen officiële diagnose en geen pillen, maar wie me weleens gesproken heeft weet genoeg), ik heb over maar zes van de te bespreken leerlingen iets te zeggen, ik wilde toch nog een blog schrijven vandaag en ik ben niet goed genoeg georganiseerd om er eentje op voorraad te hebben, ik voelde alle levenslust langzaam uit me wegzakken en heb mezelf weer even opgepept met een paar leuke plaatjes op Insta. Maar ik heb ook goed meegedaan aan de vergadering!

Volgende week ga ik verder met de vragen – als jij er ook een aan me hebt, zet hem dan hieronder, dan gaat hij op de ’te beantwoorden’-lijst!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.