Corona,  Corona-diaries,  Kwartaalevaluatie

De kwartaalevaluatie

Onlangs schreef ik een blog naar aanleiding van de resultaten van mijn eerste kwartaalevaluatie – de eerste van 2021, want het was het einde van het eerste kwartaal, maar ook mijn beste kwartaalevaluatie überhaupt. Ik heb toen gevraagd of iemand de vragenlijst wilde hebben, en hoewel daar geen massale reactie op kwam, wilde mijn enige vaste reageerder (mijn vader) hem wel hebben, en ach, dan deel ik hem gelijk met iedereen. Dus hier gaan we: als je dit wilt doen, adviseer ik je een flinke kop koffie erbij te pakken en al je financiële en andere overzichten, dan kan je de informatie waarschijnlijk makkelijk vinden. Overigens is mijn kwartaalevaluatie misschien wat complexer dan die van normale mensen, omdat ik meerdere aanstellingen heb en ook allerlei projecten. Iemand met maar een baan en weinig projecten heeft het wellicht iets gemakkelijker. In het algemeen, maar ook bij het invullen van deze lijst.

Financieel

Wat waren de inkomsten per maand? Ik heb hiervoor overigens het salaris genomen dat in de maand betaald is, hoewel technisch gezien het salaris van eind december bedoeld is voor januari. Dat is een keuze, je kan het ook anders doen (sowieso natuurlijk). In mijn geval gaat het om het salaris van school, van de raad en van elders (een beetje coaching, een beetje correctiewerk). Ik heb ook genoteerd waarom ik hier en daar wat extra heb gekregen.
Wat heb ik per maand gespaard? Dit valt ook uiteen in 3 categorieën voor mij, namelijk de vaste spaarposten (ik spaar op het moment ongeveer 1/3 van mijn inkomen, want ik voorzie na maart 2022 een flinke daling als ik geen raadslid meer ben), wat ik over heb gehouden van mijn maandelijks te besteden geld en wat ik over heb gehouden van de raadsvergoeding. 
Wat waren de ‘grote’ uitgaven in dit kwartaal? Dat gaat dus om dingen die meer kostten dan gewoon boodschappen, zoals een weekend weg of een fancy Valentijnsontbijt.

Werk

Wat heb ik bereikt? Van al mijn projecten, dus school, de raad, mijn side hustle en schrijfprojecten een kort overzicht van alles wat ik gedaan heb.
Wat heb ik niet gedaan? Heus niet alles is afgekomen. Dus: wat had ik gepland te doen maar heb ik toch niet gedaan? Een kort lijstje, het moet geen zelfkastijding worden.
Wat moet er in het volgende kwartaal echt gebeuren? Tijd om vooruit te kijken, misschien is dit iets dat ik had moeten doen maar niet gedaan heb, misschien is het heel iets anders. 
Waar ben ik trots op? Spreekt voor zich – maak even een lijstje van dingen waar je trots op bent, dat is goed voor je ego. En je motivatie. 
Wat viel me tegen? Er is vast wel iets. Een klein beetje soul searching en je hebt het. Ook hiervoor geldt: niet al te veel opschrijven, want je wilt jezelf niet in de hoek zetten.

Project me

Welke cursussen/trainingen heb ik gedaan? Studiedagen, workshops, webinars, noem maar op. 
Welke boeken heb ik gelezen? Het gaat hier dus om boeken waar ik iets van geleerd heb dat ten goede komt van Project Me, geen fictie, maar boeken die in elk geval de intentie hebben om me beter te maken. 
Wat wil ik in het volgende kwartaal leren? Weer even vooruit kijken en een paar ambities uitspreken. 
Waar ben ik trots op? Spreekt ook weer voor zich, maar is goed om even uit te schrijven. Dit gaat dus niet om de dingen die met mijn werk te maken hebben, maar met de dingen die met mij als mens te maken hebben.
Wat viel me tegen? Ook in dit groeiproces valt er weleens iets tegen, en dat schrijf je hier op.

Cultuur

Hoeveel boeken heb ik gelezen? Even de aantallen, de favorieten en de minder favorieten opschrijven. Hoeveel films heb ik gekeken? Even de aantallen, de favorieten en de minder favorieten opschrijven.
Hoeveel series heb ik gekeken? Even de aantallen, de favorieten en de minder favorieten opschrijven.
Hoeveel en welke musea heb ik bezocht? Vooral leuk voor na corona.
Hoeveel en welke theatervoorstellingen heb ik bezocht? Vooral leuk voor na corona.
Hoeveel en welke concerten heb ik bezocht? Vooral leuk voor na corona.
Hoeveel en welke restaurants heb ik bezocht? Vooral leuk voor na corona.
Wat wil ik in het volgende kwartaal doen?Dit zijn de leukste plannen om te maken, dus neem er de tijd voor.

Gezondheid

Hoe was het dit kwartaal met de fysieke gesteldheid? Inventariseren hoe fit/onfit of gezond/ongezond je je hebt gevoeld.
Wat heb ik aan sport en beweging gedaan? Als je het kunt opbrengen en net zo’n cijferfetisjist bent als ik alle kilometers die je hardgelopen/gefietst/wat jij dan ook aan beweging doet gedaan hebt optellen (hier zijn apps voor) en sportlesjes tellen (dat staat bij mij in de agenda dus dat is zo gebeurd).
Wat heb ik verder gedaan aan onderhoud van mijn lichaam? Dit kan van alles zijn, een massage, een facial, een bezoek aan de huisarts, een vaccinatie. Wat nodig was en wat aangenaam was.

Ik ga het vaker doen, waarschijnlijk aan het eind van het tweede kwartaal, en dat ga ik dan doen aan de hand van deze lijst – maar ik vermoed dat er een moment komt dat ik de vragenlijst ga herzien. Als er iemand suggesties heeft voor wat ik eraan toe kan voegen of eruit kan verwijderen, hou ik me aanbevolen, ook als die iemand niet mijn vader is!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.