2021,  Allergie,  Amsterdam,  Bloggen,  Boeken,  Cabaret,  Corona,  Corona-diaries,  Fiets,  Haarlem,  Hotel,  Maastricht,  No spend 2021,  Piercing,  Restaurant,  Sabreren,  School,  Schurft,  Series,  Theater,  Voedselbank,  Wielrennen,  Wijn,  Zwolle

Dit was 2021

Soms doe ik mezelf geen plezier met tradities. Mijn jaarlijkse jaaroverzicht is toch eigenlijk een enorm tijdvretende hobby, en daar komt nog eens bij dat ik met al die andere lijstjes die ik maak en in het begin van het kalenderjaar post zo’n beetje de hele maand overzichten aan het plaatsen ben. Ik hoop maar dat jullie het allemaal een beetje te doen vinden; in elk geval is dit wel even het laatste lijstje dat over 2021 of plannen voor 2022 gaat. Natuurlijk niet het laatste lijstje, want lijstjes zijn en blijven mijn hobby. Waar ik vorig jaar mijn vriend Patrick citeerde toen ik 2020 een ‘vaginaal jaar’ noemde, kan ik 2021 eigenlijk niet echt op een andere manier beoordelen: er was een boel dat behoorlijk kut was aan dit jaar, maar ik heb er ook heel veel plezier aan beleefd. 

Januari

Op 1 januari ging ik, geïnspireerd door mijn eigen goede voornemens, meteen hardlopen. Omdat ik in 2020 zo goed gesport had, kon ik ook 40 pakjes roomboter naar de Voedselbank brengen (die pakjes roomboter vertegenwoordigden de 10 kilo vet die ik was afgevallen). Ik flyerde voor D66 op een dag dat het eigenlijk te koud was om naar buiten te gaan, en op zo’n dag maakte ik ook een fietstocht met Fleur. Ik leende een auto en ging met Michel wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Op cultureel en culinair gebied kon er niet zoveel, maar ik heb wel pizza van Don Turi laten komen en thuis veel films en series gekeken (favorieten: The Queen’s Gambit en Jexi). Op school ging het allemaal zijn gangetje, in de raad ook – allen alles was online…

Februari

In februari trainde ik in de open lucht bij de sportschool – soms zelfs in de sneeuw, maar het was wel heel fijn om weer eens ‘echt’ naar de sportschool te gaan. Ik maakte ook een paar politieke wandelingen (het Singelpark van Leiden is voor veel overleggen een redding geweest tijdens de lockdown), ik dronk een drankje bij Frank, maakte kennis met Nugget, de puppy van Bas, bestelde een superfancy Valentijnsbrunch bij FG, ging fietsen met Michel, had een opleving van mijn eczeem, at pizza in de stromende regen met Lianne en ik ging op micro-vakantie naar Zwolle met Michel, waar we op de kamer een viergangendiner nuttigden en gelukkig konden horen dat de operatie van de moeder van Michel goed gegaan was. We wandelden de volgende dag door de stad met een officiële wandeling, zodat Michel de tour guide kon spelen, en omdat in de vakantie de zon scheen kon ik met Martine in de open lucht ontbijten in Leiden. Alles was nog steeds dicht, en dat vond ik jammer. City of Girls en Olive waren de leukste boeken van de maand.

Maart

In maart was voor veel mensen de wereld nog grotendeels dicht, maar voor mij, en alle andere mensen die in het onderwijs werken, viel het wel mee, want we gingen gewoon naar school, om hybride les te geven (zodat ik ongeveer een derde van mijn leerlingen in de klas had en twee derde thuis op het scherm), en omdat wij een rector hebben die permanent op zoek is naar wat er wel kan, heb ik zelfs in het theater gezeten, waar ik een ‘les’ van Andries Tunru heb gevolgd. Michel gaf een gastles aan de sectie Klassieke Talen, zodat ik mijn kennis van het Grieks nog even kon oppoetsen, en er waren natuurlijk verkiezingen, waarin ik alleen mocht stemmen voor een lokaal referendum (want geen Nederlander), maar waarbij ik wel blij kon zijn met het enorme succes van D66. De boeken die ik las waren niet zo indrukwekkend, de series blonken ook niet uit (al vond ik Wandavision op de laatste aflevering na best gaaf), en ik heb voor het eerst in mijn leven Schindler’s List gezien.

April

Als ik mijn foto’s van april overzie, krijg ik toch de indruk dat die hele maand voor mij om eten en drinken draaide. Zo begonnen we met een schitterende Paasbrunchbox van de Lindenhoff, die voor 4 personen was, waardoor Michel en ik zowel Eerste als Tweede Paasdag, als ook nog wat dagen erna, heerlijke dingen hebben kunnen eten. We gingen met de fiets naar Woubrugge om asperges te halen, en tijdens een roadtrip met Bas bezocht ik Wijngoed De Kleine Schorre en at ik de beste kibbeling van Nederland in Bruinisse. Ik deed ook mee aan de sabreerchallenge. Verder heb ik bloed gegeven, trainde ik in de open lucht bij de sportschool en besloot ik naar aanleiding van een training dat ik 4 dagen per week wilde gaan werken (en kreeg ook meteen een leuke nieuwe taak en een uitbreiding van 0,2, dus het was kennelijk een goed idee). Aline maakte prachtige foto’s van me en toen op 28 april de terrassen open gingen, zat ik daar natuurlijk meteen. Ik las ook veel, maar het was wel slecht allemaal, en ook de films die ik zag waren niet zo indrukwekkend. The Mandalorian seizoen 2 en The Falcon and The Winter Soldier daarentegen vond ik een stuk leuker.

Mei

In mei vierden Michel en ik ons 22,5 jarig jubileum, door naar Hotel Jakarta in Amsterdam te gaan, waar we heerlijk dineerden op de kamer en overnachtten. Bovendien had ik mijn eerste coronatest, niet omdat ik symptomen had, want die had ik niet, maar wel omdat er zich een oplossing voor mijn cultuurhonger aandiende, namelijk de mogelijkheid om kaartjes te krijgen voor de repetitie van de voorronde van het Songfestival. Dat bleek best een wattenstaafje diep in de neus waard. Ik begon als duo-coördinator NPO-gelden op school en werd meteen geïnterviewd door het AD – dat interview zelf was niet per se superbijzonder, maar de foto die erbij stond is een van mijn favoriete foto’s van mij ooit. Een goede vriendin van mijn moeder overleed, zodat ik mijn eerste online crematie moest bijwonen, maar ik mocht ook binnen trainen in de gym en er was hier en daar zelfs een beetje horeca mogelijk. D66 Leiden kreeg een nieuwe lijsttrekker: Fleur Spijker, een vrouw voor wie ik al jaren enorm veel bewondering heb en van wie ik zeker weet dat de stad veel plezier gaat hebben. Het hoogtepunt van de maand was een vierdaagse vakantie naar Maastricht, met fietstochtjes, boeken lezen en een bezoek aan Beluga namens Grapefinds. Heerlijk!

Juni

Juni was best een fijne maand. We konden weer uit eten, en dat deed ik ook, veel, vaak en goed, met leuke mensen en in mooie restaurants. Ik mocht optreden in een webinar van het Ministerie van OC&W, waarin ik mijn expertise met betrekking tot het Nationaal Programma Onderwijs mocht delen. Er was een zonsverduistering, die ik op school heb waargenomen met dank aan de bouwwerken van de sectie Natuurkunde. Onze leerlingen kregen hun eindexamenuitslag, ik kreeg mijn eerste vaccinatie, ik bezocht de Kunsthal, fietste met Michel naar Scheveningen en at daar schunnig veel fruits de mer op een terras tussen de Hell’s Angels en had een volledig in het water gevallen maar wel heel gezellige borrel aan het strand met collega’s. Ik heb volgens mijn eigen lijsten in juni geen boeken gelezen, geen films gekeken en geen series uitgespeeld, dus kennelijk had ik het druk met andere dingen.

Juli

In juli was lang nog niet alles mogelijk, maar wel veel, en bovendien werden we steeds vindingrijker. Ik ging met Martine naar Amsterdam, voor een kaasproeverij in de open lucht en voor een tochtje over de Amsterdamse grachten met het bootje van haar zus. En dat was niet het enige bootje, want ik maakte ook met mijn tutorleerlingen een rondvaart over de Leidse grachten. Ik had een ‘Tussen Kunst en Kitsch’-fangirlmoment toen ik  Mieke Zilverberg op de diplomauitreiking van school ontmoette. Ik zag Black Widow in de bioscoop (twee keer zelfs) en wilde meteen veel piercings in mijn oor, vierde mijn verjaardag in Amsterdam (een diner bij Ron Gastrobar, een overnachting bij Pillows en een wandeling over ART Amsterdam) en kreeg mijn tweede vaccinatie. Toen de zomervakantie officieel begon, zag ik veel vrienden, aten Michel en ik met Adriaan bij Spectrum en gingen we nog een keer naar Amsterdam, voor de Bruce Nauman-tentoonstelling in het Stedelijk, en om bij de Juwelier te eten, waar ook een hondje was dat een eigen Instagram-account had.

Augustus

Het was een groot deel van augustus vakantie, en daar heb ik stevig van genoten. Ik bezocht heel veel musea (Naturalis, het RMO, het Bonnefantenmuseum), het Fotomuseum, het Vincentre, Museum De Pont, het Natuurmuseum Brabant en Beelden aan Zee), ging naar heel veel mooie restaurants (De Loohoeve met Lianne, Porto Pino met Michel, Monic en Marco, Bistrot du Bac, Mood, De Lindenhof en restaurant CRU met Michel, Stork met Michel en Adriaan en Bord’o met Bas), resturants, avonturen. Ik ging naar Maastricht en zag voor het eerst in lange tijd mijn moeder, mijn broertje kwam met zijn gezin naar Leiden, ik sliep met Michel in een Wikkelboat in Rotterdam en zwom in de haven, ik proefde wijn bij Chateau Amsterdam en ik ging fietsen en naar de bioscoop. En ik ruimde de schuur op. Het plan was om voor aanvang van het schooljaar mijn werkkamer te hebben gepimpt, maar dat is niet gelukt.

September

Op de eerste dag van september mocht ik met Martine en haar klas naar het Museon, waar we allemaal met mondkapjes op hebben staan dansen. Ik veilde kunst voor ARS, bezocht samen met Bas de opening van Leiden Shorts (hij in korte broek), ik ging spontaan lunchen met Cynthia (wat heel bijzonder is, want wij doen eigenlijk geen van beide aan spontane acties), kookte een heleboel gangen Thais op de eetclub waar ik lid van geworden ben en leidde mensen rond in het volledig in verbouwing zijnde Stadhuis van Leiden in het kader van de Open Monumentendag. Ik nam nog een piercing, dronk wijn met Lianne, ging naar de presentatie van het verkiezingsprogramma van D66 Leiden, vond de eerste kastanjes en had een prachtig cultuurdagje met Michel: een tentoonstelling over Art Nouveau, een diner in de zon en Cliënt E. Busken in de Schouwburg. En dat alles terwijl ik ook bezig was met een sollicitatieprocedure; ik hoorde terwijl ik 100 leerlingen op de stoep voor de Koninklijke Schouwburg stond te managen (we gingen naar Trojan Wars) dat ik door was naar de volgende ronde. Oh, en ik ontving mijn eerste dickpic ooit.

Oktober

Oktober bracht voor mij heel goed nieuws, want na de tweede ronde van de sollicitatieprocedure koos de commissie mij als een van de twee nieuwe afdelingsleiders op mijn school. Ik was ontzettend blij (en ben dat nog steeds), al zal ik eerlijk zijn en toegeven dat ik bijna ten onder ben gegaan aan de stress die het hele proces met zich mee heeft gebracht. Gelukkig hoeft dat voorlopig niet meer. Verder vierde ik op heel kleine schaal Leids Ontzet, zag ik de Leidenaar Maikel Stolson de Leiden Marathon winnen, liet ik mijn gezicht met een Dermapen behandelen, ging ik met Michel naar de bloeiende penisplant en met Lianne naar de opening van het LIFF. Ik vierde in mijn eentje de herfstvakantie op kosten van Michel in Boutiquehotel STAATS, en samen met Michel bij Zheng in Den Haag. Ik las een heleboel boeken, zag ook een heleboel films en speelde Sex Education 3 en Only Murders In The Building uit. Echt een goeie maand dus!

November

In november was de horeca gelukkig nog aan het begin van de maand volledig open, want wij hadden een meermalen uitgesteld diner bij Tribeca in Heeze, dat nu eindelijk door kon gaan, zodat we ons 23-jarig jubileum op een prachtige manier konden vieren. Ik zag allerlei prachtige films, van high-brow (Riders of Justice) naar wat lower-brow (Ghostbusters: Afterlife), at prachtig Spaans eten op de eetclub, ging met Lianne Italiaans lunchen bij Momenti in Amsterdam, had een heerlijke massage bij Faith, ging met Michel een nachtje totaal zonder noodzaak in Amsterdam slapen (alwaar ik het mooiste chocoladebroodje ter wereld at), had een assessment, en gaf via Zoom een referentie voor een collega. Bovendien had ik nog een Portugese wijnproeverij en kreeg ik keihard klop van een leerling met Memory. En ik las een boek in het Frans. Een dik boek nog wel.

December

December was wel een beetje de ‘als de sfeer er niet is, en hij wil ook niet komen, dan gaan we toch door’*-maand. Ik kon nog net de laatste Michelin-ster van 2021 ophalen bij Wils, met Cynthia, en daarna was het toch al snel uit met de horeca-pret. Al onze Kerstplannen werden van hogerhand gecanceld, want we mochten alleen maar op hotelkamers eten, en waar ik roomservice echt superdecadent en sexy vind, wil ik dat alleen maar doen omdat ik ervoor kies, en niet omdat het moet. Maar ik heb mijn best gedaan om er nog iets van te maken. We hadden een oliebollenkraam op school, de leerlingen leverden een enorme hoeveelheid broodbeleg in voor de voedselbank, we vierden Tweede Kerstdag bij Frank en Anita, en ik boekte een prachtig appartement met sauna in Maastricht, zodat we Oud en Nieuw toch nog een beetje cachet konden geven. Ik ontmoette Fritz, de hond van mijn broertje, en zag nog net toen het nog kon West Side Story in de bioscoop. Dus ach, dat was al met al toch best een goeie maand. Maar ik hoop wel op een zo lockdownvrij mogelijk 2022!

* Citaat van Godfried Bomans.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.