BABS,  Bruiloft,  Vrienden

Principes

Ik vind mezelf niet per se een extreem geprincipieerd mens. Ik heb wel heel veel regels, die ik voor mezelf opstel, een tijdje fanatiek toepas, laat versloffen en vervolgens gebruik als stok om mezelf mee te slaan: zo had ik een tijdje het systeem dat ik elke dag 20 minuten zou besteden aan het opruimen en/of schoonmaken van mijn huis, iets wat ik precies 8 dagen heb volgehouden, totdat ik het niet meer op kon brengen en niet alleen in de troep zat waarin ik eerder ook al gezeten had, maar dat in de nieuwe situatie deed terwijl ik mezelf erom haatte. Dat soort regels, opgesteld door mijn inner-nazi, draagt zelden bij aan mijn geestelijk welzijn, dus daar kan ik er maar beter zo weinig mogelijk van hebben. Het enige principe dat ik zo zou kunnen noemen is dat ik tussen 1 april en 3 oktober geen panty’s of maillots draag, tenzij ik in de kerk, op een begrafenis of in het Academiegebouw ben – en zelfs daar hou ik me niet altijd aan, want ik ben laatst met blote benen op een begrafenis geweest, maar het was 25 graden en ik kende de overledene niet zo heel goed, dus ik ga me daar niet schuldig om voelen. Ik doe niet aan illegaal downloaden van films en muziek, en ik mijd What’s App waar mogelijk (dus als ik met een iPhonegebruiker contact zoek), maar het enige andere grote principe dat ik heb is dat ik niet wil trouwen. Dat betekent geenszins dat ik niets te maken wil hebben met de bruiloften van anderen. Sterker nog, ik vind het altijd wel gezellig als anderen trouwen, want dan is er een feest dat doorgaans 100% vrolijk is, er zijn mooie jurken en er komt vaak een uitnodiging per post (en ik hou van post).

annetoineDe uitnodiging voor de bruiloft van T en A leverde een uitdaging voor mijn principes op, want ik ben een zeer overtuigd atheïst (niet in de polemische zin, ik geloof gewoon niet in God) en de inzegening van de bruiloft, althans het deel waar het bruidspaar mensen bij wilde hebben, was in de kerk. En dan blijk ik een stuk minder principieel dan M, want die weigert naar de kerk te gaan – ik ben tussen de katholieken opgegroeid en mocht als enig atheïstisch kind in het dorp vaak de voorbeden doen, omdat ik zo mooi kan voorlezen, dus ik zit daar niet zo mee: ik ben aanwezig, maar ik participeer niet. Dus geen gebeden, geen gezang (dat is voor iedereen beter), en geen hostie. Nou was dat laatste niet aan de orde in de remonstrantse dienst die we bijwoonden, en de dominee was een stoere dame die mooi allerlei twijfels aan de orde stelde, dus uiteindelijk was het allemaal heel goed te doen. T en A zijn heel gelukkig met elkaar en dat werd mooi gevierd in deze dienst – al vond ik het vieren tijdens het feest een stuk gezelliger. Daar was M dan weer wel bij, want hij mag dan wel principieel tegen de kerk en tegen het huwelijk zijn, tegen bier maakt hij geen bezwaar. Ik heb dan weer de eerste kerkselfie van mijn leven gemaakt, dus dat is ook wel wat waard, en ik heb, omdat ik toch bezig was, een ander principe laten varen: ik had geen panty aan in de kerk. We zullen zien of ik daar in het hiernamaals problemen mee krijg.

annetoine2