Festival,  Leiden,  Wijn,  Wijncursus,  Winkels,  WSET

Wijn is fijn

Omdat ik zoveel vrienden heb die van drank houden, werd ik via Facebook meermalen geattendeerd op het Leids Wijn Festijn, dat op 3 en 4 augustus gehouden werd op het Pieterskerkplein (de meest sfeervolle evenementlocatie van de stad). In eerste instantie vond ik het curieus, want ik ervaar Leiden eigenlijk helemaal niet als een wijnstad, maar toen ik eenmaal ging opsommen wat we hier allemaal hebben aan wijnbedrijven, moest ik mijn vooroordeel toch stevig herzien: we hebben 3 zeer gespecialiseerde en hoog aangeschreven wijnwinkels (La Bordelaise, Noordman en Henri Bloem – en net iets over de stadsgrenzen zit in Oegstgeest ook nog De Gouden Ton), een toffe slijter die alles heeft (Wines and More), we hebben de wijnboys van Baltazar, er zijn 2 wijnbarren (Proeflokaal 1574 en Burgemeester Goeswijn) en een boel restaurants met uitstekende wijnkaarten. Kortom, Leiden is wel een wijnstad, en daar hoort een wijnfestival bij. De naam van het festival was mij overigens niet geheel duidelijk; op Facebook heet het dus Leids Wijn Festijn, maar het Instagram-account van het festival heet Wijnisfijnfestijn (beetje crappy rijm, maar op zich is wijn zeker fijn, dus ik laat het gaan voor dit keer). Het is vakantie, de zon scheen en er was eigenlijk helemaal geen reden om niet te gaan, dus ik betaalde zonder morren de entreeprijs van €4, waar ik ook nog een statiegeldwijnglas voor kreeg en onbeperkt op de Dixies mocht. Een koopje eigenlijk.  Het plein zag er prachtig uit: er waren standjes van alle bovengenoemde winkels en nog wat leuke zelfstandigen (zoals Wijntjes met Esther, de Wijntweeling, een Peruviaanse wijnimporteur) en voor wie op een gegeven moment wel iets bij de wijn lustte was er ook friet en kaas.

Op een festival als dit wil ik eigenlijk vooral heel veel proeven, dus had ik een voorkeur voor de wijnleveranciers die halve glazen schonken, want dan was er tenminste nog een kleine kans dat ik het festival ging overleven, en ik wilde graag nieuwe ervaringen. Dat laatste is gelukt: ik proefde een Nyetimber (een Engelse bubbel van champagnekwaliteit), een Auxerrois uit Ulestraten (ik ben inmiddels geobsedeerd door Nederlandse wijnboeren), een curieuze Oostenrijkse muscat die als oranje wijn op de kaart stond maar dat niet was (heel bijzonder; het is een witte wijn die gemaakt is als een rode, dus gerijpt op de schilletjes, en volgens een recensie smaakt hij ‘like it has been aged for a while in the bladder of a live cat), een Pinot Noir uit Chili (ik doe mijn best om Pinot Noir te lusten, maar het blijft een natte kersen-ervaring voor mij), een keiharde Rosso di Valtellina (Nebbiolo) die ik heerlijk vond maar er wel even keihard inkwam na al die vrolijke wijnen die ik tot dan toe gedronken had, en een mooie Spaanse chardonnay. Dat is natuurlijk ook als het om halve glazen gaat plenty wijn voor een dame, maar ik vind dat het als huiswerk telt, want ik doe een wijncursus. Ik heb van Michel geleerd dat een feestelijke avond met bubbels moet worden afgesloten, dus ik heb nog een glas Nyetimber gehaald om de ervaring compleet te maken. Ik vond het een mooi festival, het was gezellig druk, de mensen in de kraampjes leken het ook naar hun zin te hebben – dus wat mij betreft vieren we volgende zomer weer dat we wijn fijn vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.