44 dingen,  Geld,  Happiness Project Experience,  HPE,  Intermittent Shopping,  No spend,  Winkelen

Intermittent shopping

Een van de items op mijn 44 dingen-lijstje van dit jaar is ‘4 maanden niets kopen (althans geen kleding, boeken, cosmetica en accessoires)’. Vorig jaar had ik 2 maanden no spend op mijn lijstje staan, en omdat ik toch van nature geneigd ben om de lat steeds net een stukje hoger te leggen, heb ik daar nu de verdubbelaar opgezet. De eerste maand zit erop: van 5 augustus tot 5 september heb ik niks gekocht, en dat is me eigenlijk best wel goed bevallen. Ik ben namelijk niet gestopt met kijken, want the day you stop looking is the day you die, en elke keer als ik iets zag waarvan ik dacht ‘dat wil ik wel’ heb ik het genoteerd in mijn ‘Kopen na no spend’-lijstje. Op 6 september heb ik dat lijstje eens even rustig bekeken, met een kop koffie in mijn ene hand en mijn creditcard in mijn andere, en tot mijn grote verbazing heb ik het merendeel van de dingen die me in de loop van de maand bijna onmisbaar toeschenen niet gekocht, omdat de behoefte inmiddels voorbij was gegaan. Het enige wat ik gekocht heb is drie boeken voor op mijn e-reader en een paar oorbellen, die ik heb betaald van een klein extra bedragje dat ik van school had gekregen, dus die uitgave drukt niet eens op de rekening courant. Met die rekening gaat het overigens prima; ik moet constateren dat ik, als ik niet de hele tijd geld over de balk loop te smijten aan allerlei random meuk, er financieel best goed voorsta.

Deze maand no spend was mede-geïnspireerd door de Happiness Project Experience van augustus, want het thema van die maand was ‘money’, en ik had als een van mijn doelen om een paar schulden die ik aan mezelf had af te betalen. Een maand de hand op de knip houden leek me een prima methode om dat te doen, en dat was ook zo. Ik heb niet alleen het gat in mijn financiën gevuld, maar ik heb zelfs nog wat extra overgehouden. Dat gaat dus lekker. En omdat het systeem van een maand niks kopen en noteren wat ik heb overwogen me al met al wel goed bevallen is, heb ik nu een nieuw project geformuleerd: Intermittent Shopping*. Vergelijkbaar met de regels van intermittent fasting (alleen maar eten tussen 12 en 8 en verder niks), mag ik van mezelf een maand lang niets kopen en hou ik een wishlist bij, en dan is er een periode van 3 dagen waarin ik dingen kan aanvullen (soms raakt er weleens een mascara op) of artikelen van de wishlist te kopen. Technisch gezien is het mogelijk dat ik in die 3 dagen mijn gehele maandsalaris verbras, maar ik denk eigenlijk dat dat niet gaat gebeuren – ik ben namelijk geen kleuter. Maar we zullen het zien, want de volgende winkel-window gaat open op 10 oktober. Het eerste wat ik dan koop is overigens het nieuwe boek van Margaret Atwood, want dat wil ik heel graag lezen – als iemand het me in de tussentijd cadeau wil doen, vind ik dat helemaal niet erg trouwens…

* De term is door Lianne vastgesteld, waarvoor dank, want het is een vlag die precies de lading dekt.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.