Onderwijs,  Vakantie

Weer gehaald

Het leek er even om te gaan spannen, vooral in de laatste week, maar ik heb het toch weer voor elkaar gekregen om de herfstvakantie te halen. Bij de Algemene Leraren/Docenten/PersoneelsVergadering* aan het begin van ieder schooljaar kijk ik om me heen en vraag ik me af wie dit jaar de herfstvakantie niet gaat halen. Want er is er elk jaar één: ik wil helemaal niet beweren dat ik op een moeilijke school werk waar het een kwestie van overleven is, integendeel, mijn school is een uiterst prettige omgeving, maar er is altijd een collega die met extreem goede moed begonnen is, maar (soms volledig onverwacht) het gevoel heeft keihard tegen een muur aan te lopen en thuis komt te zitten. Ook dit jaar is dat gebeurd, en dat is heel naar voor de betrokken collega, maar ik was het niet. Ik ben op zich wel totaal gesloopt: Michel heeft al ruim een week een heel naar hoestje, waar ik al nachten naar lig te luisteren, in plaats van wat uren slaap, die ik hard nodig heb, te pakken. Dat begint me zo langzamerhand op te breken. Het hoestje zelf heb ik niet overgenomen, waarschijnlijk door de placebo’s die ik elke ochtend consumeer, maar door het slaapgebrek lig ik er op het moment wel zo goed als af. Maar dat maakt niet meer uit, want ik heb de eerste tussentijdse finish van het schooljaar gehaald, en daar gaat het maar om.

Ik heb mooie plannen voor deze herfstvakantie: allereerst ga ik bijslapen (tenminste, als Michel stopt met hoesten), ik ga met Michel in het bos wandelen, want we hebben een huisje gehuurd in Laren, ik heb het nieuwe boek van Margaret Atwood gekocht en ik verheug me er erg op om het te lezen, we gaan naar de sauna, waar we het laatste stukje goorheid uit onze lichamen hopen te zweten, ik ga met Lianne op een writers’ retreat, ik heb een diner met Michel in Amsterdam gereserveerd en ik ga naar een wijnproeverij. Kortom, zo’n rijk programma dat ik moet oppassen dat ik het eind van de herfstvakantie niet haal. Maar dat gaat wel lukken, want in al de jaren die ik voor de klas sta heb ik geleerd om snel te herstellen, dus met een of twee nachten goed slapen ben ik weer voldoende opgeladen om eerst even intensief vakantie te vieren en daarna een goed volle november en december te hebben. Want tussen de herfst- en de kerstvakantie mag ik me verheugen op LIFF, IDFA, mijn wijnexamen, een geheim project en natuurlijk de alomvattende voorbereidingen op Kerstmis. Genoeg redenen om uitgerust en geïnspireerd uit de vakantie terug te keren dus!

* Het heet bij ons Algemene PersoneelsVergadering, maar ik vind het niet prettig om ‘personeel’ genoemd te worden, dus tot de naam veranderd wordt ga ik doen alsof ik de naam niet ken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.