Concert,  Cultuur,  Happiness Project Experience,  HPE,  LIFF,  Musical,  Muziek

Culture november

Nadat ik in september tot mijn eigen plezier (en tot velens vermoeienis) elke dag mijn outfit in het kader van #fashionseptember op Instagram gepost heb, heb ik een maand vrijgekomen qua themamaand, maar voor november begon het weer te kriebelen. Dat kwam ook doordat het thema van november in de Happiness Project Experience ‘awe’ is, en dat is een thema waar ik niet zoveel mee kan, omdat Gretchen Rubin erg aanstuurt op spiritualiteit en dat is iets waar ik geen talent voor heb. Ik kan soms wel een beetje mediteren, maar ik geloof niet in God, de onsterfelijke ziel, reïncarnatie, Sinterklaas of homeopathie, laat staan dat ik zin heb om daar een maand lang elke dag over na te denken. Als er iets is wat bij mij het gevoel dat ik word geconfronteerd met iets dat groter of beter is dan ik zelf ben of ooit zou kunnen worden, dan is het cultuur. Laten we zeggen: de scheppingskracht van mensen. Ik kan dit ook voelen bij een mooi bereide maaltijd of een prachtige bos bloemen, maar die dingen vind ik niet onder cultuur vallen. Nee, het project voor november wordt om elke dag iets aan cultuur te doen. Dat is natuurlijk sowieso een mooi streven, maar dat lukt me normaal natuurlijk niet, want meestal maak ik daar geen tijd voor – en die ga ik in november maken. Elke dag cultuur, elke dag even wat tijd voor maken voor wat er allemaal uit de menselijke geest voort kan komen.

Bij een themamaand horen natuurlijk regels. Dit keer zijn ze alleen voor mij, want gek genoeg heb ik niemand bereid gevonden zich bij dit onzalige plan aan te sluiten. Althans, er zijn plenty toeristen (mensen die wel een keer mee willen gaan als ik cultuur ga consumeren), maar geen immigranten (die ook elke dag cultuur willen scoren). Maar dat maakt niet uit, want eenmalig gezelschap is ook heel fijn. Dit zijn de regels:

  1. Elke dag doe ik iets cultureels en daar post ik over op Instagram als #culturenovember.
  2. Ik ben degene die bepaalt of iets iets cultureels is.
  3. Als ik een boek of een serie wil laten meetellen kan dat pas als ik het einde heb bereikt (dus niet: ik heb in mijn boek gelezen of een aflevering van een serie gekeken, maar wel: ik heb het boek uitgelezen of de serie uitgespeeld).
  4. Op dagen dat ik niet in de gelegenheid ben om een externe culturele instelling te bezoeken mag ik ook (conform regel 2) ‘binnendingen’ doen, zoals muziek luisteren die ik niet ken, een half uur besteden aan kunst kijken op internet of een gedicht (in een vreemde taal) lezen.
  5. Omdat het ook leuk is om met mensen over cultuur te praten krijgen activiteiten die ik met anderen kan doen altijd de voorkeur boven dingen die ik alleen kan doen.

De eerste helft van deze culturele maand heeft al veel opgeleverd: 12 films op Leiden International Film Festival (ik heb er in totaal 13 gezien, maar de eerste was op 31 oktober), 2 concerten, 1 musical, 1 theatervoorstelling, een aantal boeken, 2 series, een curieus cultureel project in Den Haag en wat mooie nieuwe muziek. Ik heb veel zin in de rest van de maand!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.