Advies,  Nieuwe dingen,  Plannen

Maandag, de mooiste dag van de week

Het is een algemeen bekend cliché (want dat is de essentie van een cliché, dat het algemeen bekend is – een niche-cliché werkt op zich natuurlijk helemaal niet) dat maandagen eigenlijk een beetje kut zijn. Het begon met Garfield, die volgens al zijn strips al een hekel aan maandagen had, en hoewel ik toen altijd dacht ‘Gast, je bent een kat, hoezo weet jij welke dag van de week het is en, als je het weet, wat maakt het jou uit? Je ligt toch de elke dag de hele dag op je reet in de zon te wachten tot je weer te eten krijgt’, was daarmee de toon gezet. In het algemeen moeten we extra blij zijn dat het vrijdag is, omdat het dan dus bijna weekend is, en we echt vrij zijn om alles te doen wat we willen en energie op te doen voor de nieuwe week, die we dus eigenlijk stom vinden, want het is geen weekend. Het meest schrille contrast is dan tussen de zondag (waarop we de hele dag op onze reet in de zon liggen te wachten tot we weer te eten krijgen) en de maandag (waarop we ons weer als de treurige loonslaaf die we zijn door onze baas in een strak kader laten proppen waarin we geen enkele zelfstandige gedachte mogen ontwikkelen). Ik heb daar allemaal niet zo’n last van. Om te beginnen heb ik meerdere banen die ik allemaal leuk vind, waardoor ik niet zo dramatisch hoef te doen over het feit dat ik weer naar de zaak mag, en die bovendien genoeg geld opleveren, zodat ik in mijn vrije tijd kan doen wat ik wil.

Maar het belangrijkste is dat ik maandagen gewoon heel erg prettig vind, omdat ik van nieuwe dingen houd. Er is niets zo mooi als een onaangebroken pot pindakaas. Of een leeg opschrijfboekje. Of een kalender voor het nieuwe jaar. Een maandag, elke maandag, zit gewoon helemaal vol met potentie. Ik heb weer een week voor de boeg waarin alles mogelijk is: alle dingen die vorige week zijn mislukt, of niet af zijn gekomen, of nog gedaan moeten worden, krijgen op maandagen een nieuwe kans, en ik ook. Als ik aan het lijnen ben, en ik wil er nog even een snok aan geven, zorg ik op zondag dat ik boodschappen doe zodat ik er in de nieuwe week met nieuwe energie, motivatie en élan tegenaan kan gaan. En dat doe ik dan ook. Op zondag neem ik ook de nieuwe week in ogenschouw, maak ik nog een paar afspraken, plan ik mijn bezoeken aan de sportschool en hang ik mijn outfits klaar voor de volgende week. En dan sla ik de pagina om, en dan ben ik weer een nieuw mens. Elke week. Heerlijk toch? En het allerfijnste is: als het tussen maandag en de rest van de week mislukt, dan is er heel snel weer een nieuwe maandag. Of een eerste van de maand, of van het jaar. Er zijn zoveel gelegenheden om opnieuw te beginnen dat het geen enkele zin heeft om je druk te maken over een mislukking!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.