Lijstjes,  Voornemens

Mijn voornemens van 2019

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden, en dat betekent dat ik met nog veel rassere schreden afsteven op een stevige evaluatie van het jaar. Ik geloof namelijk dat ik het wel een mooi vol jaar heb weten te maken, en ben dan ook heel tevreden met 2019. En dat in tegenstelling tot de sociale media, want daar is de heersende mening toch dat 2019 een uiterst frustrerend jaar was en dat het maar beter is dat het voorbij is. Ik deel die mening niet, althans: ik vind het prima dat 2019 voorbij is, omdat ik zin heb in 2020, want een nieuw jaar is iets nieuws en ik houd gewoon heel erg van nieuwe dingen, maar niet omdat 2019 zo’n gigantische annus horribilis is dat we er maar beter zo snel mogelijk van af kunnen zijn. Laten we wel wezen, jongens, 2019 was in elk geval niet het jaar waarin George Michael overleed. Dat was pas een rampjaar.*

Maar goed, aan het begin van 2019 maakte ik een nieuw soort lijst goede voornemens, want ik wilde het in 2019 iets anders aanpakken dan in voorgaande jaren en mijn voornemens niet gebruiken als een manier om het mezelf moeilijker te maken – aan de hand van positief geformuleerde voornemens ging ik mijn leven in het algemeen een stuk gaver maken.  En dat is best wel goed gelukt, al zeg ik het zelf:

  1. Ik ging goed voor mezelf zorgen. Ik heb regelmatig gesport, althans, de eerste 8 maanden van het jaar, ik heb mijn best gedaan om op mijn voeding te letten, ik heb ongeveer 360x ‘s avonds mijn make-up van mijn smoel gehaald, ik heb een aantal massages en facials gehad, dus met de self care zat het ook wel goed. Wat ik ook heb gedaan is structureel te weinig slapen, rotzooi eten op de momenten dat ik moe was (wat dus vaak voorkwam, want ik sliep te weinig) en ik ben niet naar de tandarts geweest. Ik ga dus niet beweren dat ik dit allemaal zo goed in beeld heb dat ik in 2020 geen bewuste acties hoef te ondernemen, dus deze komt terug.
  2. Ik wilde creatief zijn. Ik heb geblogd, een beetje gevlogd, ik ben aan een boek begonnen (schrijven, bedoel ik), ik ben een podcast gestart en ik ben bezig met een geheim project. Als dat lukt, wordt 2020 vanzelf een creatief jaar, anders zal ik toch op een andere manier met mijn creativiteit aan de slag moeten. Wellicht dan met het project waar Lianne en ik wel een URL voor hebben, maar verder niets mee gedaan hebben.
  3. Ik wilde mezelf cultiveren. Ik heb 52 boeken gelezen en maar liefst 2 wijncursussen afgerond (eentje heb ik gehaald, en van de andere weet ik het nog niet); ik ben een heel eind gekomen met de Happiness Project Experience en ik heb een boel musea bezocht. Prima dus, maar ik vind dit soort dingen te leuk om ze niet te continueren.
  4. Ik was van plan om mijn huis op te ruimen, omdat ik dacht dat Michel en ik misschien zouden moeten verhuizen in 2019. Dat hoefde niet, waardoor ik ook niet echt heb opgeruimd – en de dagelijkse opruimsystematiek wil er bij mij maar niet inslijten. Misschien is dat wel iets waar ik in 2020 echt aan de slag kan. Als iemand nog tips heeft, hou ik me aanbevolen.
  5. Ik koos bewust voor gaafheid. Ik heb elke week minstens een glas van iets met bubbels gedronken (champagne, cava, noem maar op), ik heb heerlijk gedineerd in mooie restaurants, met Michel en met vrienden, ik ben op avontuur geweest, met mezelf, met Michel en met andere vrienden. 2019 was al met al best gaaf. Er komt nog een mega-blog van alles wat ik gedaan heb overigens – dan kan iedereen dat zien.
  6. Ik wilde mijn geld uitgeven aan waardevolle ervaringen en spullen. Dat heb ik gedaan, maar als ik eerlijk ben heb ik ook nog best wel wat minder waardevolle dingen gekocht – als ik me rot voel, wil ik de pijn nog weleens verzachten met een ‘cadeautje aan mezelf’. Misschien moet ik eens gaan werken aan dat rot voelen, of misschien moet ik mezelf aanleren om daar op een andere manier mee om te gaan.
  7. Ik ging activiteiten ontwikkelen met interessante, creatieve mensen. Hieronder viel natuurlijk de Gave Wijven Podcast, de fotoshoot bij Mariët Mons en de dingen die ik met Lianne heb gedaan, maar op zich was best wel meer mogelijk geweest.
  8. Ik was van plan een paar mooie side hustle klussen te doen, en ik heb ook wel wat gedaan: een lunch hier en daar, wat coaching en wat textual healing maar eigenlijk vond ik het te weinig. Ik heb wel gave visitekaartjes laten maken. In 2020 ben ik nog steeds beschikbaar.
  9. Ik wilde gaan genieten. Dat heb ik gedaan. Het was een zalig jaar en ik heb mijn best gedaan om het mooiste eruit te halen, ook als dat betekende dat ik me niet altijd aan mijn eigen schema’s hield. Maar soms nam ik het mezelf kwalijk, en dat is natuurlijk niet de beste manier om met jezelf om te gaan – als ik ergens van geniet, moet ik er gewoon van genieten, zonder schuldgevoel. Daar zal ik in 2020 aan gaan werken. Hoe dan ook: ik blijf bubbels drinken, want dat is het mooiste wat er is.

 

* Ik weet heus wel dat 2019 niet voor iedereen volkomen rampvrij is geweest en dat sommige dingen erger zijn dan het overlijden van George Michael. Maar laten we nou niet elk jaar aan het eind van het jaar zeggen ‘DIT WAS HET KUTSTE JAAR OOIT’, want daarmee doen we ook veel dingen tekort.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.