Awesome-lijst,  Cursus,  Stand-up

Echt lachen

Een van de dingen die ik op de Awesome-lijst heb staan (zowel de meest recente versie als de binnenkort te verschijnen versie met een update) is een supergave presentatie houden, waarbij ik denk aan iets als een TED-talk of een stand-up optreden. Ik vind het namelijk heel erg leuk om te vertellen en ik vind het eigenlijk geen enkel probleem om voor een zaal te staan; voor veel mensen is spreken in het openbaar iets waar ze bij voorbaat zeven kleuren om schijten, maar ik heb daar niet zo’n last van. Geef mij een microfoon en een zaal vol mensen die op zich zin heeft om te luisteren en ik ga als de aandachtshoer die ik ben op het podium staan. Ik heb me dit jaar aangemeld voor het Leids Cabaret Festival, maar daarvan heb ik helaas de aanmeldingsronde niet overleefd (ik moest een filmpje opsturen en dat was kennelijk niet leuk genoeg), dus het leek me wel een goed idee om eerst eens even wat tijd te investeren in me ontwikkelen en te leren hoe ik mijn eigen ideeën over hoe grappig ik ben kan omzetten in daadwerkelijk mensen aan het lachen maken. En omdat ik in het diepst van mijn gedachten een powernerd ben, vind ik eigenlijk dat je voor alles wat je wilt doen moet beginnen met onderwijs. Ik ging dus op zoek naar een cursus stand-up, en die vond ik bij Club Haug in Rotterdam, en gelukkig wilde mijn favoriete partner in crime, Lianne, ook meedoen, dus we gingen ons vol goede moed en enthousiasme laten scholen in hilariteit.

Wat ik echt heel leuk vond aan de workshop was de locatie, het was namelijk een echte comedy club, althans een comedy club zoals ik me er een voorstel, donker, met tafeltjes die rondom een klein podium waren opgesteld. Op het podium stond een microfoon en dat was het verder. Prachtig. Er waren 7 deelnemers aan de workshop, en we begonnen met vertellen welke comedians wij goed vonden. Ik heb hier even gewoon mijn mond gehouden, omdat ik tot mijn schrik moest constateren dat ik er eigenlijk gewoon geen kon noemen. Daar valt dus nog wel wat te verbeteren aan mijn scholing – wel een beetje raar om te denken dat ik iets kan doen zonder in staat te zijn andere mensen te noemen die het aantoonbaar kunnen doen. Na een inleiding van de docent, waar we wat technische dingen leerden, gingen we in tweetallen aan de slag om een setje van ongeveer 5 minuten te schrijven. En daarna mochten we het opvoeren – en dat was het mooiste. Ik had een papiertje met wat ik wilde zeggen erop, en binnen 15 seconden was ik er al totaal van afgeweken. Maar ik vond het zo ontzettend leuk om daar te staan, en hoewel er maar 10 mensen in de zaal zaten, hoorde ik ook gelach, dus het ging kennelijk goed. De volgende fase is de New Talents of Comedy Night, ook bij Club Haug, maar daar moet ik eerst nog even voor oefenen. Maar: het gaat gebeuren!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.