Wijn,  Wijncursus,  WSET,  WSET3

Examenresultaat

Op 15 december deed ik examen voor de cursus WSET3, in mijn agenda en in mijn dagelijks taalgebruik vooral bekend als ‘de wijncursus’, en dat kan niet onopgemerkt zijn gegaan voor iedereen die ook maar een beetje in mijn buurt kwam, want ik had het er nogal druk mee. Ik was met goede moed begonnen aan een soort monstersamenvatting van het boek, en omdat ik niet iemand ben die stopt met een plan, ook als het een slecht plan blijkt te zijn, ben ik doorgegaan met samenvatten tot het bittere eind (dat was in dit geval het bittere eind van het papier voor het speciale schrift dat ik voor de cursus gekocht had, zodat ik op ander papier moest werken – normaal zou ik dan helemaal opnieuw beginnen op papier waar ik wel genoeg van had, maar voor waanzin op dat niveau had ik sowieso geen tijd meer, dus ik heb dat maar gewoon moeten accepteren), in plaats van afzien van de samenvatting en gewoon als een dolle gaan leren, want ik kreeg die samenvatting zo laat af dat er weinig tijd overbleef om hem daadwerkelijk te leren. Maar goed, het examen ging zoals ik van tevoren verwacht had, want de open vragen vond ik heel erg moeilijk en het proeven ging goed, niet omdat ik een crypto-alcoholist bent die de hele tijd wijn in haar kanaal giet en dus wel weet hoe je een proefnotitie moet schrijven, maar wel omdat ik best goed onder woorden kan brengen wat ik proef en dus wel weet hoe ik een proefnotitie moet schrijven. Een beetje ervaring helpt natuurlijk wel, maar die skills heb ik echt niet opgedaan met jaren lang matige wijn hakken in de kroeg.

Het was volledig onduidelijk wanneer we de uitslag van het examen zouden krijgen. Na afloop van het examen werd gezegd ‘ergens in februari’, maar dat was zo vaag dat ik mezelf gewoon heb laten vergeten dat er nog een examenuitslag voor me in het verschiet lag, en dat was wel zo handig, want anders ga je toch elke dag van februari gestrest naar je telefoon zitten kijken. De afspraak was namelijk dat ze zouden bellen als je geslaagd was, en zouden mailen als je gezakt was. Gestrest naar mijn telefoon kijken deed ik alsnog toen iemand uit de WSET3-Leiden-appgroep ineens een berichtje plaatste dat ze net gebeld was dat ze geslaagd was, maar haar achternaam begint met een B en die van mij met een H, dus ik had voldoende tijd om mezelf finaal op te fokken en alle scenario’s van wel of niet voor een deel van het examen geslaagd zijn helemaal tot het bittere eind uit te werken. Ik had zelfs het geluid van mijn telefoon aangezet (dat doe ik anders nooit, want ik wil namelijk niet gebeld worden), dus toen mijn telefoon ging kreeg ik bijna een hartaanval, en toen bleek dat het een collega was ook nog bijna een woedeaanval, maar alles kwam helemaal goed toen tijdens dat gesprek een tweede oproep binnenkwam (zo word je nooit gebeld, zo word je gebeld terwijl je zit te bellen), en die oproep was van Mario, mijn favoriete Oostenrijker, die mij vertelde dat ik niet alleen was geslaagd voor het examen, maar voor beide onderdelen zelfs ‘with merit’. Wat een gigantische opluchting – daar is een fles op open gegaan en ik ga enthousiast aan de slag met nieuwe wijnplannen. Watch this space!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.