Boeken,  Corona,  Corona-diaries,  Dingen anders doen,  Voornemens,  Vrienden

Boekpresentatie

Toen alles nog normaal was, kreeg ik een uitnodiging van uitgeverij Nieuw Amsterdam voor een boekpresentatie. Het was een uitnodiging van de soort waarop je meteen ‘ja’ zegt, in plaats van een ‘ik zie wel’-uitnodiging of een ‘ik ga nog liever een inwendig onderzoek halen dus ik moet een smoes verzinnen’-uitnodiging, want het ging om de presentatie van het nieuwe boek van Lianne Keemink, ‘Dingen anders doen’. Lianne is een van de belangrijkste mensen in mijn leven en ik heb het schrijfproces van dit boek op de voet gevolgd. Bovendien lees ik graag alles wat Lianne schrijft, variërend van haar apps aan mij, tweets, Insta-captions, haar Nederlands- en Engelstalige blogs en natuurlijk haar vorige boek, ‘Je moet (bijna) niks’. En er was nog een reden, want het nieuwe boek gaat over gewoonteverandering, en ik heb altijd op ieder willekeurig moment in mijn leven een paar gewoontes die ik zou willen afleren en een paar gewoontes die ik zou willen hebben. Die boekpresentatie zou vandaag zijn, en ik weet zeker dat Lianne, toen ze haar boek ‘Dingen anders doen’ noemde, één ding niet anders wilde doen: bij een boekpresentatie horen superveel enthousiaste mensen, bubbels, een tafel waar de schrijfster in een schitterend pak boeken signeert en een algehele feestelijke sfeer. Dat hoeft helemaal niet anders, want dat is op zich al awesome. Maar ja, we hebben een intelligente lockdown, en dan doen we dingen anders. Of niet. Want er was helemaal geen boekpresentatie vanmiddag – het boek is zelfs iets eerder uitgekomen, maar dat alles zonder feestje. En dat is jammer, want ik had Lianne natuurlijk een geweldig feest gegund.

Maar ik heb het boek inmiddels al gelezen, want ik heb een speciaal door Lianne gesigneerd exemplaar in de brievenbus gekregen, en het is prachtig. Om te beginnen het uiterlijk van het boek: mooi papier, net iets dikker dan ander papier, prettig lettertype en schitterende illustraties van Andrew Chin. Maar zelfs als je geen boekenfetisj hebt, is het prachtig, want Lianne legt op een heel heldere manier uit hoe je dingen in je leven kunt veranderen, en zoals ik al schreef, ik heb plenty dingen in mijn leven die ik zou willen veranderen. Dus kondig ik vandaag aan dat ik, in plaats van het verschijnen van het boek kracht bij te zetten door meerdere glazen bubbels te heffen, met ingang van aanstaande maandag (de eerste dag van de meivakantie) mijzelf 1 gewoonte wil aanleren en 1 gewoonte wil afleren. Wat ik mezelf wil aanleren is elke dag lezen in een boek of in mijn ereader, dus rotzooi op internet telt niet, en wat ik mezelf wil afleren is mijn constante online shoppen. Vooral dat laatste ga ik moeilijk vinden, want voor mij is het lastiger om dingen te laten dan om dingen te doen. Maar ik heb nu een handig wapen, namelijk ‘Dingen anders doen’, en ik ga het als een soort werkboek gebruiken om met mijn opdrachten aan mezelf aan de slag te gaan. Ik ben heel benieuwd hoe het werkt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.