Boeken,  Corona,  Corona-diaries,  Dingen anders doen,  Lezen,  Voornemens

Dingen anders doen: meer lezen

Nou, daar gaan we. Of op zich, we zijn al gegaan, want ik ben maandag al begonnen met mijn beide ‘Dingen anders doen’-projecten, en vandaag is het donderdag. Tot de grote verbazing van Michel overigens, getuige deze dialoog bij de koffie vanmorgen: ‘Ik zou wel weer eens een leuke serie willen kijken, maar we zitten elke avond naar meuk op NPO1 te kijken’ ‘Nou, morgen is het donderdag, en dan verschijnt er een nieuwe puzzel online, dus dan kan jij series kijken terwijl ik puzzel.’ ‘Het is vandaag donderdag.’ ‘Kun je nagaan.’ Dat ‘kun je nagaan’ snap ik nog steeds niet, maar goed, Michel snapt inmiddels wel welke dag van de week het is, dus dat scheelt. Hoe dan ook, ik wil dus minder shoppen en meer lezen, en voor dat laatste project heb ik hier mijn zelfgecreëerde masterplanworksheet ingevoerd. Want lezen is belangrijk mensen. Misschien zelfs wel FUNDAMENTEEL.

 • Welke gewoonte wil ik? Ik wil elke dag minstens een half uur lezen. In een boek (mijn ereader, die prachtig is, of een papieren boek, daar doe ik niet moeilijk over); het internet en tijdschriften tellen niet.
 • Prepping the patient: wat kan ik nu doen om te zorgen dat het proces gemakkelijker verloopt? Om te beginnen ga ik niet ter voorbereiding van dit project een miljard boeken kopen. Ik heb namelijk plenty boeken, zowel in hard copy als op de ereader, dus dat is nergens voor nodig. Als ik per se een nieuw boek wil, dan kan dat, want dit is niet per se een geldbesparingsoperatie, maar idealiter doe ik het alleen als ik oprecht gelukkig ben bij de gedachte dat ik dat specifieke boek ga lezen. Andere onderdelen van de voorbereiding: ik zorg ervoor dat mijn ereader en mijn geluidswerende koptelefoon zijn opgeladen en ik richt een plankje in met 15 boeken die ik graag wil lezen. Dat plankje bevindt zich naast mijn hoofd als ik op de bank zit, dus ik word er voldoende aan blootgesteld. Tot slot zorg ik ervoor dat de leeszone (mijn bank) opgeruimd is en blijft, zodat ik er daadwerkelijk kan zitten. Als de zon ooit nog gaat schijnen, zorg ik voor een duidelijke leeszone in de tuin.
 • De gewoonteveranderingschecklist:
  • Word ik of wordt mijn leven er beter van? Ja, absoluut. Ik hou van lezen (ik lees ook best veel, sowieso 52 boeken per jaar, en de teller staat voor 2020 al op 20), en ik vind het heerlijk om op de bank te zitten met een muziekje op en een mooi boek. Bovendien heb ik heel veel boeken waar ik niks mee doe, wat ik jammer vind, en als ik aan het lezen ben, ben ik in elk geval geen geretardeerde films aan het kijken (Alles is familie – 2 uur van mijn leven die ik nooit meer terugkrijg).
  • Gaat het me veel moeite kosten om het voor elkaar te krijgen? De grootste uitdaging is niet op mijn telefoon gaan zitten kijken of andere dingen doen. In niet-coronatijden heb ik veel meer gelegenheid om te lezen, want dan zit ik veel in het openbaar vervoer, nu moet ik er echt ruimte in mijn leven voor maken, en dat vergt wel een beetje inzet. Maar ik hou van lezen, dus zo moeilijk zou het niet moeten zijn.
  • Is het de gedane moeite waard? Ja, want lezen is geweldig.
  • Kan ik het volhouden? Dat zou toch moeten lukken, zeker tijdens de lockdown. Daarna ook wel, maar dan kan ik ook wel iets flexibeler zijn in wanneer en waar ik ga lezen. Michel wil ook meer lezen, zei hij, dus ik heb in elk geval een leesmaatje.
 • De concrete invulling van de gewoonteverandering:
  • SIGNAAL:
   • mijn ereader/huidige leesproject ligt op een zichtbare plek
   • ik heb een stapel boeken die ik wil lezen op een zichtbare plek
   • ik heb een vaste afspraak met Michel om van 18.00-19.00 te lezen (dat is langer dan een half uur, dus als ik afgeleid raak haal ik mijn target toch)
  • ROUTINE:
   • ik zorg voor iets lekkers te drinken tijdens het lezen (thee, cola zero, wijn)
   • ik leg mijn telefoon aan de lader in de keuken zodat ik niet afgeleid kan raken
   • ik zet mijn koptelefoon op met rustige muziek
   • ik ga gewoon rustig lezen
  • BELONING
   • ik heb gelezen in een boek dat ik zelf heb gekozen om te lezen
   • ik heb gewerkt aan het algehele project om mezelf nog gaver te maken, samengevat onder het woord van 2020, ‘thrive’
   • als het goed is ben ik geïnspireerd door alles wat ik heb gelezen
   • ik heb tijd voor mezelf genomen
 • Duur van het experiment: Om te beginnen ga ik dit als 30 day challenge doen. Dat betekent dat ik op dinsdag 26 mei een persconferentie heb waarin ik aankondig of dit experiment succesvol is geweest of niet. Ik ben benieuwd of Irma Sluis dan ook kan. Maar zonder dollen: ik denk dat ik, als ik dit 30 dagen een beetje verplicht doe, vanzelf mijn leesverslaving wel weer voldoende heb aangewakkerd om het daarna te kunnen freestylen. We zullen het zien!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.