44 dingen,  Corona,  Corona-diaries,  Dingen anders doen,  Kleren,  Mode,  Shoppen,  Voornemens

Dingen anders doen: minder shoppen

Ik ben nu al een week mijn ‘minder shoppen’-plan aan het manifesteren, en ik moet zeggen: het gaat best goed. Of eigenlijk gaat het hartstikke goed, want ik heb 0 kleren gekocht en ik heb op geen enkel moment een emotie geprobeerd te kanaliseren door gewoon random geld uit te geven. Ik ben al eerder bij mezelf te rade gegaan over de behoefte achter de behoefte, dus daar ga ik nu verder geen punt van maken, en het wordt tijd om vooruit te kijken en mijn zelfbedachte ‘Dingen anders doen’-worksheet in te vullen voor dit plan, zodat ik ook het woord bij de daad kan voegen. Het valt me wel op dat ik het lastiger vind om een plan te maken voor iets dat ik niet wil doen dan voor iets dat ik wel wil doen, maar gelukkig heb ik ook hier gebruik kunnen maken van de begeleiding van Lianne, de koningin van de gewoonteverandering.*

 • Welke gewoonte wil ik? Ik wil minder shoppen, en ik wil sowieso niet shoppen om de verkeerde redenen. Bovendien wil ik me richten op kwaliteit in mijn klerenkast – dus geen impulsaankopen of goedkope rotzooi. Als het niet awesome is, hoef ik het niet.
 • Prepping the patient: wat kan ik nu doen om te zorgen dat het proces gemakkelijker verloopt? Deze fase heb ik inmiddels afgerond. Ik heb me afgemeld voor een heleboel nieuwsbrieven, zodat er geen triggers meer in de inbox komen. Bovendien heb ik bijna alle shop-apps van mijn telefoon gegooid en de apps waarvoor ik een uitzondering heb gemaakt (zoals die van de Bijenkorf, waar ik meer koop dan alleen kleding) in een mapje diep achterin mijn iPhone verstopt heb. Ik heb 2 modetijdschriften gekocht, zodat ik, als ik zin heb om naar mooie kleren te kijken, dat gemakkelijk kan doen zonder dat er een directe afrekenoptie is, en ik heb mijn klerenkast opgeruimd, waardoor ik al mijn kleren ook een keer in handen heb gehad en weet wat ik allemaal heb (en hoe gaaf veel van mijn kleren zijn). Tot slot heb ik mijn financiële maandplanning aangepast, zodat er bij voorbaat meer geld naar mijn spaarrekening gesluisd wordt – dan kan ik sparen voor dingen die ik echt wil en ik heb minder speelgeld op mijn rekening courant.
 • De gewoonteveranderingschecklist:
  • Word ik of wordt mijn leven er beter van? Zeker. Ik bespaar geld, leer misschien wel op een volwassen manier met mijn emoties omgaan in plaats van ze toe te dekken in een dekentje van nieuwe kleren, ga genieten van de dingen die ik heb en ik kan lekker zelfvoldaan zijn over hoe ik bijdraag aan een betere wereld door geen rotzooi te kopen.
  • Gaat het me veel moeite kosten om het voor elkaar te krijgen? Ja, ik denk het wel. Ik zit nu thuis in semi-lockdown, en dat kan gemakkelijk in de kleren die ik heb, en de extreme emoties die ik aan het begin had, die heb ik eigenlijk niet meer zo. Maar als ik straks weer naar school ga, en er komt een spervuur van gezeik op me af, zou ik zo maar eens in de verleiding kunnen komen. Of als ik weer naar een restaurant mag – dat zou een gelegenheid zijn die ik normaal zou vieren met een nieuwe outfit. Ik vrees op het moment het ergste voor mijn verjaardag, dus ik moet ook voorkomen dat ik mezelf dan ga troosten met spullen. Het wordt lastig.
  • Is het de gedane moeite waard? Ja, want het wordt tijd om een beetje normaal te gaan doen. Ik geef te veel geld uit aan dingen die ik eigenlijk niet wil en waardoor ik me vervolgens rot voel over wat ik nu weer gedaan heb, ik heb geen ruimte in mijn kast voor nieuwe dingen en over 2 jaar ga ik minder inkomsten hebben (als ik niet meer in de raad zit), dus mijn bestedingspatroon kan wel een aanpassing gebruiken.
  • Kan ik het volhouden? Ik denk het wel; ik heb ooit een heel jaar geen kleren gekocht, en in het kader van mijn 44 dingen-lijst al 4 maanden een no spend gehad, en als ik met een 30 day challenge begin is dat niet erger dan een van die maanden. Ik heb het al eens gedaan, dus ik zou het weer moeten kunnen. En ik heb er zin in, en dat scheelt bij mij al heel erg veel.
 • De concrete invulling van de gewoonteverandering:
  • SIGNAAL ONZICHTBAAR MAKEN:
   • afmelden voor digitale nieuwsbrieven
   • shop-apps van mijn telefoon gooien of in een verstopt mapje doen
   • minder random geld op mijn rekening courant
   • als ik door stress (heb ik zelf niet 100% in de hand) zin heb om dingen te kopen: opschrijven wat er aan de hand is en even achter de computer vandaan gaan
  • NIEUWE ROUTINE:
   • in papieren tijdschriften lezen als ik mooie dingen wil zien
   • werken aan een lijst van 10 items die ik heel graag wil hebben; als ik iets koop, moet het op die lijst staan
   • als ik thuis ben en ik zoek een afleiding: 3 outfits maken met kleren die ik in de kast heb
   • als ik op school ben en ik zoek een afleiding: 5 minuten achter de computer vandaan
  • BELONING
   • ik heb geld op mijn spaarrekening voor echt mooie dingen
   • ik heb een heleboel mooie outfits samengesteld met kleren die ik al heb, dus de winst is mooie outfits en dankbaarheid
   • ik heb meer kwaliteit in mijn leven
   • ik heb nagedacht over wat ik echt wil hebben en aan de realisatie daarvan bijgedragen
 • Duur van het experiment: Om te beginnen is dit een 30 day challenge. Dus ook hier is 26 mei het evaluatie-moment, maar als het geen totale mislukking wordt, ga ik de 30 day challenge opvolgen door een 100 day challenge. Ik vind het spannend!

* Koop ‘Dingen anders doen’, mensen – ik wil er persoonlijk verantwoordelijk voor zijn dat dit boek de derde druk haalt. Let’s go!!!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.