Corona,  Corona-diaries,  Cultuur,  Kunst,  Poëzie,  Thuismuseum,  Vrienden

Ons museum: Giro Giro Tondo

Omdat we niet meer naar musea kunnen, zijn veel musea op het moment aangewezen op online presentatie van hun collectie. Ik vind dat enerzijds fijn, want nu kan ik nog steeds naar kunst kijken, maar anderzijds helemaal niet fijn, want ik heb helemaal geen zin om online naar kunst te kijken – ik wacht eigenlijk liever tot ik weer lekker met mijn museumkaart kan wapperen. Ik kies er dus voor om geen gebruik te maken van het online aanbod van musea waar ik als de corona-crisis voorbij is gewoon heen kan gaan, en wel te kijken bij musea die ik voorlopig niet of überhaupt nooit ga bezoeken (ik zie mezelf nog niet zo snel in Sao Paolo lopen, maar de website van het MASP ziet er prachtig uit). Maar Michel en ik hebben hier in huis ook nog wel een paar kunstobjecten, dus voor de mensen die het wel fijn vinden om online cultuur te halen presenteer ik nu de collectie Buijs-Herman.

Toen ik in 2014 gemeenteraadslid werd en volledig tegen mijn eigen verwachting in zonder tegenspraak van de andere fractieleden de portefeuille Cultuur kreeg (ik dacht dat iedereen hem zou willen, maar dat was niet het geval) heb ik veel tijd besteed aan kennismaken met lokale cultuurmakers, variërend van museumdirecteuren tot kunstenaars. Met die laatste groep durfde ik niet echt contact te leggen, dus ik liep een beetje rond op activiteiten als de Kunstroute in de hoop met iemand in gesprek te raken – het is maar goed ook dat ik weinig heb hoeven daten, want dat was natuurlijk op een drama uitgelopen. Het werk van Casper Faassen was me al snel opgevallen en bijgebleven, met als gevolg dat ik natuurlijk ook iets van hem wilde hebben. Een van de problemen, die me al eerder heeft opgebroken bij het kopen van kunst, is een gebrek aan muurruimte in ons huis: zijn creaties zijn vaak behoorlijk groot, en onze muren eigenlijk niet. Maar ze zijn ook zeker niet goedkoop (en terecht overigens, ik klaag niet over de prijs van kunst), dus het was maar even de vraag of ‘een Faassen aan de muur’ ooit te realiseren zou zijn. Omdat ik optimistisch van aard ben, heb ik me aangemeld voor de Casper Faassen-nieuwsbrief, en begin 2015 leverde die een hoopvol bericht op.

Ter gelegenheid van de poëzieweek had de dichter Ilja Leonard Pfeijffer* een sonnettenkrans van 15 sluitende sonnetten geschreven (dat betekent dat het laatste vers van het ene gedicht het eerste van het volgende is), waarbij het laatste gedicht een sonnet was dat bestond uit de eerste verzen van alle voorgaande gedichten. Dat is natuurlijk al bijzonder op zich, maar de kaft van het boekje was een werk van Casper Faassen, dus als ik het boek in huis haalde, had ik meteen het kunstwerk dat ik wilde. Maar om het allemaal nog mooier te maken was er een cassette uitgebracht, met daarin een exemplaar van Giro Giro Tondo, die in zijn geheel (of eigenlijk in twee delen) aan de muur gehangen kon worden: de foto van een naakte dame achter een craquelé van olieverf op het ene paneel, en het sonnet ‘uit het lood gezet en gedrukt’ op het andere. Het was een limited edition, een serie van 101 exemplaren, en nadat ik Michel had meegenomen naar een lokale koffiezaak, waar er een hing, zijn we tot aanschaf overgegaan. Nummer 15 is van ons. Inmiddels hebben we nog 2 Faassens in huis, waarover als deze corona-toestand nog veel langer duurt ongetwijfeld later meer, maar je eerste Faassen blijft toch de belangrijkste.

* Ilja is een goede vriend van ons: hij was de paranimf van Michel (en Michel die van hem) en ik heb nog een week bij hem gewoond toen ik tussen 2 relaties in zat. Hij heeft me op een avond 2 tequila-wedstrijden laten winnen, waarschijnlijk omdat hij benieuwd was wat er dan zou gebeuren (ik heb mijn fiets verrot gereden en een hele dag overgegeven) en we hebben een keer in naam van de wetenschap alle kleuren Bacardi Breezer achter elkaar opgedronken. Dat soort dingen doe je alleen met mensen van wie je houdt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.