Agenda,  Corona,  Corona-diaries,  Eind van de maand,  Passion Planner,  Ritueel

Rituelen

Tijdens een van mijn uitgebreide corona-scrollsessies op Instagram kwam ik een post tegen van iemand die een ritueel had opgetuigd om aan het eind van elke maand te doen. Ik was onmiddellijk verliefd. Niet op haar, maar op de gedachte dat je een vaste set dingetjes hebt waarmee je een maand voor jezelf afsluit, zodat je daarna fris en vrolijk aan een nieuwe maand kan beginnen. Ik hou namelijk heel erg van nieuwe dingen: als ik het folietje van een tube tandpasta af trek ben ik zielsgelukkig, het moment dat ik mijn mes in een verse pot pindakaas steek levert me disproportioneel veel genot en ik krijg het voor elkaar om minstens 3 momenten in het jaar te vinden om met goede voornemens te komen (1 januari, mijn verjaardag, de eerste dag van het nieuwe schooljaar). Want new year, new me, en hoewel old me het prima doet, blijf ik volop geloof hebben in mijn eigen maakbaarheid. Maar als ik een bijna aflopen maand op een mooie manier kan afsluiten, ben ik natuurlijk nog veel beter voorbereid op wat er komen gaat, dus ik ben vol enthousiasme aan de slag gegaan om een mooi lijstje met dingen die ik aan het eind van de maand zou kunnen doen te maken. De financiële afronding van de maand heeft gek genoeg het ritueel niet gehaald, omdat ik dat doe op de 24ste, want het salaris komt de 25ste, en ik wil er ook niet een volle week voor nemen, dus jullie zullen moeten geloven dat ik de financiën prima op orde heb. Dat is namelijk ook zo.

Maar de vraag is natuurlijk niet wat ik niet doe, maar wat ik wel doe. Om te beginnen doe ik de maandelijkse reflectie die mijn agenda (een Passion Planner) mij biedt: ik denk na over het meest gedenkwaardige moment van de maand, de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, of ik tevreden ben met hoe ik mijn tijd heb besteed (en zo nee, wat ik kan doen om dat aan te passen), hoe ik anders ben als ik mezelf deze maand vergelijk met mezelf vorige maand, voor wie of wat ik dankbaar ben en drie dingen die volgens mij beter kunnen). Op die manier krijg ik wel een vaag beeld van wat ik in elk geval belangrijk vind, zodat ik daarna met mijn agenda voor de nieuwe maand aan de slag kan. Maar dan ben ik er nog niet, want op het lijstje staat ook nog: foto’s en downloads op mijn telefoon van die maand opruimen (want ik heb denk ik 70% van alle foto’s helemaal niet nodig), openstaande internet-tabbladen op mijn telefoon, iPad en laptop verwerken (kijken waarom ze nog openstaan, info ergens opslaan en sluiten die handel), de notities die ik die maand heb gemaakt sorteren en mijn dankbaarheidsblog van die maand schrijven. Tot slot nog wat kleine klusjes zoals mijn make-upkwasten schoonmaken, kijken of er nog schoenen verhakt of verzoold moeten worden en een social media cleanse: iedereen die ik volg en die mij alleen maar energie kost van mijn Instagram afgooien. Het lijkt me een heerlijke gedachte dat ik dan weer een hele maand heb om achterstallig onderhoud op te bouwen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.