Corona,  Corona-diaries,  Cursus,  Uitstelgedrag

Alweer een cursus klaar

Gisteren heb ik, volledig volgens mijn eigen schema, de ‘Uitstelgedrag UIT’-training van Cynthia Schultz uitgespeeld. Ik heb al eerder over deze training geschreven, en dan vooral vanwege het aspect van mezelf belonen, en ook dat heb ik conform afspraak gedaan: gisteren hebben Michel en ik op een terrasje de fles bubbels die ik mezelf in het verschiet had gesteld voor het afronden van de cursus soldaat gemaakt. Het was een rosé cava, de zon scheen en ik had het verdiend. Veel mooier dan dat kan het eigenlijk niet. Maar de beloning bij het afronden van de cursus is natuurlijk niet het belangrijkste aspect van de cursus, dat is de vraag of ik er wat van geleerd heb, en zo ja, wat. Ik had een aantal redenen om mezelf voor de cursus aan te melden: ik verveelde me een beetje in corona-tijd, had zin om weer eens wat stappen op het work in progress-pad te zetten en ik dacht dat het voor mijn omgang met leerlingen en mijn coachingsactiviteiten op school en daarbuiten handig zou zijn om andere mensen tips te kunnen geven over hoe ze konden stoppen met uitstelgedrag. Ik dacht van mezelf eigenlijk dat ik niet echt een probleem had met uitstelgedrag, want ik doe ontzettend veel en alles komt ook wel af, al moest ik wel constateren dat ik dromen heb die ik niet ten uitvoer breng omdat ik ontzettend veel doe. Ik gebruik mijn eigen effectiviteit dus als een soort afleidingsmanoeuvre voor wat ik echt zou moeten doen, en dat is natuurlijk wel degelijk uitstelgedrag.

Alleen al dit inzicht was de bescheiden prijs van de cursus waard. En ik heb nog wel meer geleerd: de waarde van het inplannen van je vrije tijd, dat ik misschien toch nog wat meer agenda-skills zou kunnen hebben en dat ik door administratief werk op school uit te stellen de administratielast voor mezelf alleen maar groter maak. Aan het begin van de dag raak ik zo zeer overweldigd door wat ik allemaal moet doen dat ik eerst ruim een uur een spelletje op mijn telefoon ga doen – en dan blijf ik de rest van de dag af en aan verder gaan met dat spelletje. Maar de cursus ging verder dan alleen voor mezelf in beeld krijgen wat ik allemaal verkeerd doe, want ik ben aan de slag gegaan met mijn agenda, heb mijn telefoon opgeruimd zodat ik de afleidingsapps niet kan zien, een maximum van een uur per dag Lily’s Garden (dat is het spel dat mijn downfall zal blijken), ben begonnen aan een stappenplan voor een van de twee grote projecten die ik almaar uitstel (en het andere stappenplan staat in mijn agenda) en ik probeer een stuk vergevingsgezinder ten aanzien van mijn gedrag te staan dan ik al stond. Deze week was de eerste week waarbinnen ik echt volgens het nieuwe regime leefde en als tussenstand kan ik geven dat ik ongeveer een uur per dag overhoud – dat is kennelijk de tijd die ik normaal aan omschrijvende bewegingen besteed. En ik heb mezelf ook maar gelijk getrakteerd op nog een cursus van Cynthia: de Structuurjunkie-plantraining. Want hoewel ik dacht dat ik ook geen hulp met plannen nodig had, ben ik toch wel benieuwd wat ik op dat gebied kan leren. Ik blijf een work in progress.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.