101 liedjes,  44 dingen,  Corona,  Corona-diaries,  Lijstjes

Te veel liedjes

Het is mijn plechtige voornemen om, mede in het kader van ‘dingen die ik tijdens corona kan doen’, nog voor mijn verjaardag op 15 juli de lijst met mijn top 101 liedjes af te hebben, maar ik lijk in het zicht van de haven te stranden. Kennelijk is het niet zo heel moeilijk om 93 nummers te kiezen die ik leuk vind, maar die laatste 8 zijn problematisch – ik kan er nog wel 25 toevoegen, dus ik zal moeten gaan snoeien. En dan weet ik dus niet of ik moet gaan snoeien in de kandidaten voor de laatste 8 plekken, of of het beter is om die eerste 93 eens even kritisch te bekijken. Volgens mijn eigen regels moet ik bijvoorbeeld 20 nummers van vrouwen in de lijst hebben opgenomen, en de stand staat nu op 15. Maar ik heb vooralsnog ook niets van Madonna, Beyoncé of Amy Winehouse, al krijg ik naarmate de tijd vordert steeds meer de indruk dat vooral die laatste voor mij misschien helemaal geen top-101artiest is, want ik veer zelden op als ik muziek van haar hoor. En voor Madonna en Beyoncé geldt dat ik het heel moeilijk vind om een belangrijk nummer van ze te kiezen. Kies ik dan ‘Papa don’t preach’ of ‘True blue’, allebei fantastische nummers uit de jaren ’80, of moet ik gaan voor het artistiek meer verantwoorde werk dat later is uitgekomen? De snobistische ik zegt ja, ‘Frozen’ of desnoods ‘Ray of light’, maar ja, de snobistische ik legt het meestal af tegen low-culture ik, dus het zou zomaar ‘Vogue’ of ‘Material girl’ kunnen worden. En van Beyoncé? Wordt het ‘Formation’ of ‘Single ladies’? Of iets heel anders? Van ‘Hold up’ vind ik vooral de clip goed, maar dat is op zich geen factor. Of wel?

De volgende uitdaging is het onderdeel ‘andere talen dan Engels’. In mijn oorspronkelijke lijst van regels voor deze lijst staat dat ik minimaal 10 nummers in het Nederlands moet opnemen en 5 in een andere taal dan Nederlands of Engels. Aan die laatste eis heb ik voldaan, met ‘Jeanny’ van Falco, ’99 Luftballons’ van Nena en ‘Anytime, Anyplace, Anywhere’ van Nena en Kim Wilde, allemaal volledig of overwegend auf Deutsch, en en Français ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel en ‘Hoppípolla’ van de IJslandse band Sigur Rós. Maar die 10 in het Nederlands, dat is nog niet eenvoudig. Ik heb in de eerdergenoemde guilty pleasures-afdeling van de lijst al ‘Halve zinnen’ van Acda en De Munnik genoemd. ‘Eva’ van Boudewijn de Groot staat in mijn top 10, evenals ‘Mooi’ van Maarten van Roozendaal (met ‘Red mij niet’ tussen de 10 en de 20), en ‘Pastorale’ van Ramses Shaffy en Liesbeth List heeft ook een heel hoge notering. Verder heb ik alleen maar ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, op zich handig want ook een vrouw, maar ik vind het eigenlijk een beetje een aanstellerig schmiernummer en ik vraag me af of ik het dus überhaupt in de lijst wil hebben. Daarmee heb ik er dus 5 of 6, met geen idee wat ik verder nog de moeite waard vind in de Nederlandse taal. Misschien ‘Sinds 1 dag of 2’ van Doe Maar? Van Bløf krijg ik ballen in mijn buik, om nou te doen alsof ik geloof dat er al 1 liedje van Maan is verschenen dat langer dan 6 maanden zal beklijven gaat wat ver, en verder kan ik alleen maar ‘Bloedend hart’ van De Dijk verzinnen. Misschien zet ik die er maar in. Maar als iemand suggesties heeft: graag!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.